Fædrelandsvennen

Skrekkfilm for nerder

- ROY SØBSTAD

«Scream VI»

Scream VI

USA 2023 Skrekkfilm

Regi: Matt Bettinelli-olpin, Tyler Gillett

Skuespille­re: Melissa Barrera, Courteney Cox, Jenna Ortega, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding

Aldersgren­se: 15 år

«Scream»-filmene er bedre enn de hadde trengt å være. Men hva betyr nå egentlig dét?

Det er lov å stille med lave forventnin­ger. Når en skrekkfilm­serie har kommet så langt som til oppfølger nummer fem, går det som regel – se «Saw», «Hellraiser», «Halloween», «A Nightmare on Elm Street» og «The Texas Chain Saw Massacre» med mange flere – på stumpene. Men akkurat «Scream»-serien kan sies å være et unntak.

Det hjelper selvsagt at serien helt fra den første scenen i den første filmen har vært en eneste lang, inneforstå­tt lek med sjangertro­per.

Etter hendelsene i fjorårets underholde­nde – om enn forvirrend­e titulerte – «Scream», har firkløvere­t Tara (Jenna Ortega), Sam (Melissa Barrera), Mindy (Jasmin

Savoy Brown) og Chad (Mason Gooding) nå begynt på college i New York. De trodde sikkert at storbyen ville være tryggere enn lille Woodsboro.

Disse ungdommene er ikke bare traumatise­rte etter så vidt å ha overlevd knivmorder­en Ghostface – han med «Skrik»-masken og de flagrende gevantene, du vet – men de kjenner også alle «reglene» som gjelder i skrekkfilm­sammenheng. Dermed er det nok en gang duket for nerdete utredninge­r om hva for eksempel «sequels», «requels» og «franchises» egentlig er for noe.

Samtidig er det bare et tidsspørsm­ål før Ghostface begynner å drepe igjen. Hvem som helst kan tross alt ta på seg masken. Hvem som helst kan også bli det neste offeret.

«Scream VI» er laget av det samme manus- og regiteamet som sto bak forløperen, og gjengen skal ha for at de fremdeles klarer å komme opp med nye vrier på gamle formler. Denne filmen måtte jo ikke ha et såpass utspekuler­t plott eller såpass mange fiffige referanser til tidligere installasj­oner.

Problemet – for alle andre enn innbitte fans – er bare at det utspekuler­te plottet og de fiffige referansen­e ikke betyr noe som helst. «Scream»-filmene handler kun om «Scream»-filmene.

Jeg mener, de er jo faktisk ikke skumle engang.

 ?? FOTO: SF STUDIOS ?? Spørsmålet i den sjette «Scream»filmen er det samme som i alle de andre: Hvem er det som skjuler seg bak Ghostfacem­asken?
FOTO: SF STUDIOS Spørsmålet i den sjette «Scream»filmen er det samme som i alle de andre: Hvem er det som skjuler seg bak Ghostfacem­asken?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway