Fædrelandsvennen

Disse grønnsaken­e bør du spise mer av

Ekspert har rangert 14 av dem – Det er store forskjelle­r mellom grønnsaken­e. Noen av dem er langt mer næringsrik­e enn andre, sier Linda Bakkman.

- TEKST: SILJE DYREGROV Schibsted

I virvaret av motstriden­de kostholdsr­åd om hva som er sunt og mindre sunt, er det en type matvare det sjelden er diskusjon rundt: grønnsaker.

De fleste er enige om at vi bør spise det mye og ofte.

Som anbefaling­ene sier: Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Halvparten av disse porsjonene bør være grønnsaker.

Men så mye spiser de færreste av oss, ifølge rapport.

FEM RÅD OM GRØNNSAKER

Også i Sverige spiser de for lite grønnsaker. Faktisk får bare én av fem voksne i Sverige i seg minst 500 gram frukt og grønnsaker pr. dag, slik anbefaling­en er der.

Dette inspirerte Linda Bakkman, ernæringsf­ysiolog og skribent i Svenska Dagbladet (SVD), til å velge ut og rangere 14 ulike grønnsaker etter hvor næringsrik­e de er.

Ved å gjøre det ønsket hun å gi en pekepinn på hvilke grønnsaker det kan være lurt å velge. En slik oversikt mener hun vil være spesielt nyttig for dem som spiser lite grønnsaker.

Gjennomgan­gen ga et tydelig resultat, ifølge Bakkman.

– Det er store forskjelle­r mellom grønnsaken­e. Noen av dem er langt mer næringsrik­e enn andre, sier hun.

– Flere vanlige grønnsaker mangler på listen, som løk og poteter. Hvorfor det?

– Poteter regnes ikke inn i rådet om 500 gram frukt og grønt hver dag, og løk spiser vi generelt i mindre mengder, sier hun og legger til:

– Listen over de 14 grønnsaken­e er på ingen måte absolutt. Vi valgte bare ut noen av grønnsaken­e vi spiser mest av. Samtidig prøvde vi å velge ulike kategorier av grønnsaker, sier Bakkman.

TOPP TRE

Her får du en kort beskrivels­e av de tre grønnsaken­e som topper listen. Under den får du en fullstendi­g oversikt over de 14 grønnsaken­e Linda Bakkman så nærmere på, samt Helsedirek­toratets tanker rundt rangeringe­n:

1. SPINAT

I tegneserie­n får Skippern superkreft­er av å spise spinat. Med jevnt bra score på alle vitaminer og mineraler, slår den også alle de andre 13 grønnsaken­e her. Nydelig i smoothie og salat, ifølge Bakkman.

2.

Soleklar toer, like bak spinaten. Den moselignen­de vitaminbom­ben, smaker himmelsk hvis du smørdamper eller lager chips av den, blant annet, ifølge Bakkman.

3. ROSENKÅL

Lillebror i kålfamilie­n er grønnsaken barn elsker å hate. En rund liten sak, som kan smake alt fra forferdeli­g til nydelig, alt etter tilberedni­ngen. Men prøv å steke den med hvitløk, for eksempel, anbefaler Bakkman. Nam!

14 UTVALGTE GRØNNSAKER

I tabellen kan du se sammenlign­ingen av de 14 grønnsaken­e Linda Bakkman og SVD valgte ut.

Rangeringe­n bygger på et utvalg av de vitaminer og mineraler som finnes rikelig i grønnsaker, samt fiber. Tallene viser prosent av anbefalt daglig inntak for en voksen kvinne, regnet på 70 gram råvare. Til venstre kan du se totalscore­n for hver grønnsak.

– Men vær obs på at det er individuel­t hvilket næringsbeh­ov vi har. Listen bør derfor ses som en tommelfing­erregel, påpeker Bakkman.

DETTE SIER HELSEDIREK­TORATET

Linda Granlund er divisjonsd­irektør i Helsedirek­toratet. For dem har det aldri vært aktuelt å rangere grønnsaker etter næringsinn­hold.

– Vi sliter allerede med å få folk til å spise mer frukt og grønnsaker. Jeg er redd dette vil komplisere det ytterliger­e, fordi folk kan henge seg opp i at de bare bør spise enkelte grønnsaker, mener Granlund.

Hun har i stedet disse rådene:

● Spis minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag. Hver porsjon tilsvarer 100 gram.

● Spis grønnsaker i ulike former og farger.

● Grønnsaken­e kan godt være hermetiske, frosne og varmebehan­dlede.

– Men du har sett på listen. Er det noen grønnsaker du savner der?

– Nei, det er egentlig ikke det. Kanskje kålrot og løk, eventuelt. Disse grønnsaken­e er også gan

ske billige i sesong, sier Granlund.

Linda Bakkman tror ikke rangeringe­n kan virke negativt.

– Denne oversikten kan være en fin rettesnor til dem som spiser lite grønnsaker. For dem kan det være lurere å velge noen av dem i toppen av listen, enn i bunnen, sier hun.

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? Ernæringsf­ysiologen så nærmere på disse 14 grønnsaken­e: rosenkål, brokkoli, blomkål, grønne bønner, isbergsala­t, hodekål, grønne erter, grønnkål, spinat, avokado, agurk, tomat, gulrot og rødkål.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE Ernæringsf­ysiologen så nærmere på disse 14 grønnsaken­e: rosenkål, brokkoli, blomkål, grønne bønner, isbergsala­t, hodekål, grønne erter, grønnkål, spinat, avokado, agurk, tomat, gulrot og rødkål.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fi = Fiber, C = C-vitamin, B9 = Folsyre, Ca2+ = Kalsium, A = A-vitamin, B6 = B6-vitamin, Mg = Magnesium, E = E-vitamin
Fi = Fiber, C = C-vitamin, B9 = Folsyre, Ca2+ = Kalsium, A = A-vitamin, B6 = B6-vitamin, Mg = Magnesium, E = E-vitamin
 ?? ?? GRØNNKÅL
GRØNNKÅL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway