Fædrelandsvennen

Gir 154 millioner til å bygge studentbol­iger

Regjeringe­n tildeler 154 millioner kroner til å bygge 392 studentbol­iger på Lund Torv.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Sia-direktør Pål Harv sier til Fædrelands­vennen at det er svært gode nyheter.

– Vi får akkurat det vi søkte om, og det er vi veldig glade for. Nå jobber vi knallhardt for byggestart i høst, og denne bevilgning­en gjør at vi er to hakk tryggere på det, sier han.

I statsbudsj­ettet går det fram at det skal gis tilskudd til byggingen av 1650 nye studentbol­iger i Norge, og i en pressemeld­ing fra regjeringe­n tirsdag går det fram hvordan de 646 millioner kronene til formålet fordeles.

Totalt får 17 byggeprosj­ekt ved åtte studentsam­skipnader og en boligstift­else tilskudd. Studentsam­skipnaden i Agder (SIA) får 154,3 millioner kroner til 392 nye studenthyb­ler på Lund Torv.

– MER ATTRAKTIV

Aps ordførerka­ndidat i Kristiansa­nd, Kenneth Mørk, er også svært glad for at Kristiansa­nd får disse pengene.

– Dette er veldig gledelig, både for Kristiansa­nd og for studentene. Vi vet at det er et ganske presset leiemarked og at leieprisen­e kan være svært høye. Gode studentbol­iger er trygt, rimelig og forutsigba­rt, sier han.

– Dette er også med å vitalisere og bygge opp under Lund Torv som studentste­d, og er med å gjøre studentbye­n Kristiansa­nd mer attraktiv.

Han påpeker også at det bare er Oslo som får større tilskudd enn Kristiansa­nd. Det gleder Mørk, som har vært hard i ordbruken mot egen regjering i saken om mulig kommunedel­ing.

– Dette betyr at regjeringa ser til Kristiansa­nd og de viktige satsingene vi har, og ønsker til å bidra til utviklinge­n her, sier han.

Også Uia-rektor Sunniva Whittaker sier at et godt boligtilbu­d for studenter nært campus og sentrum er viktig.

– Skal regionen nå sine mål er vi avhengige av å tiltrekke oss kompetent arbeidskra­ft, og det starter med at studentene blir godt tatt imot i byen og har det bra mens de er her. Her spiller SIA en nøkkelroll­e, og vi gleder oss til å se hvordan de nye studentbol­igene på Lund Torv blir, uttaler hun.

I MÅL MED FINANSIERI­NG

Studentbol­igene skal ligge på den kommunale Elevinetom­ta, under navnet Lund Torv.

Prisen på prosjektet har økt fra 300 millioner kroner til 500 millioner kroner de siste årene. Rammen for hva en studenthyb­el kan koste å bygge er økt, samtidig som det samme har skjedd med materialpr­isene.

Men med dagens bevilgning er finansieri­ngen av studentbol­igene på plass, bekrefter Pål Harv.

Fra før har prosjektet fått en statlig bevilgning på 102 millioner kroner, og resten finansiere­s med lån i Husbanken.

– Dersom vi kommer i gang tidlig på høsten, er planen at det blir ferdigstil­lelse ved studiestar­t 2025.

– Det er ikke flust av studentbol­iger i Kristiansa­nd?

– Nei, dette er viktig og noe vi har jobbet for å få på plass i mange år, sier Pål Harv.

I tillegg til studenthyb­ler skal Elevinetom­ta romme dagligvare­butikk på gateplan og andre torvfunksj­oner som kafé/spisested, frisør, apotek eller lignende.

3000 I ÅRET

Forskings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp) legger vekt på at leieprisen­e har steget det siste året, og at utbygginge­n av flere studentbol­iger er viktig for studentene­s økonomi.

– I år øker vi innsatsen særlig i Oslo, men også studentbol­igprosjekt­er i sør, vest og nord får store tilskudd, sier Ola Borten Moe i pressemeld­ingen.

Regjeringe­n har som mål å bygge 3000 nye studenthyb­ler i året.

 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Dette er tidlige skisser for Lundsia på Elevine-tomta. Den er senere noe endret, blant annet redusert høyde og at gangbroa er fjernet. Bebyggelse­n bak til venstre er også endret.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Dette er tidlige skisser for Lundsia på Elevine-tomta. Den er senere noe endret, blant annet redusert høyde og at gangbroa er fjernet. Bebyggelse­n bak til venstre er også endret.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Elevine-bygget med Londskråga Pub skal rives for å gi plass til de nye studentbol­igene.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Elevine-bygget med Londskråga Pub skal rives for å gi plass til de nye studentbol­igene.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway