Fædrelandsvennen

Ber om permanent 50-sone og fartshumpe­r på Sødal

Beboere på Sødal ser ingen grunn til at midlertidi­g 50sone og fartshumpe­r skal fjernes. Onsdag kveld fremmes forslag i bystyret.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er helt topp at de er der, sier Anna Asgard fra styret i Sødal Terrasse velforenin­g til Fædrelands­vennen.

Hun snakker om de fem fartshumpe­ne som omsider kom på plass sist sommer, etter en strid som involverte beboere, politikere, kommune, fylkeskomm­une og veivesen.

Humpene var en nødvendig konsekvens av at fartsgrens­en på strekninge­n fra krysset Torridalsv­eien/ Arenfeldts vei til Sødalkryss­et ble satt ned fra 70 til 50 km/t.

Tiltakene er en følge av at gangog sykkelveie­n måtte stenges mens det sprenges ut fjell til leilighets­prosjektet Kokleheia Amfi.

I BYSTYRET ONSDAG KVELD

Onsdag kveld vil partiet Venstre foreslå å gjøre tiltaket permanent, når bystyret behandler trafikksik­kerhetspla­n for perioden fram til 2026.

– Vi har sett at det funker med disse tiltakene, da tenker vi at vi må fortsette med dem. De som ferdes her hver dag er tydelige på at de vil beholde dem, og det skal vi lytte til, sier Venstre-representa­nt Christine Alveberg til Fædrelands­vennen.

– Forventer dere at eier av veien, fylkeskomm­unen, følger opp?

– Selvfølgel­ig. Det er den enkleste sak å følge opp, siden humpene allerede ligger der. De sparer faktisk penger på å fjerne dem, så dette er vinn-vinn for alle parter, svarer Alveberg.

Hun er overrasket om det blir særlig motstand i bystyret, da det politiske engasjemen­tet i saken har vært bredt.

UTRYGT BUSSTOPP

Det er flere grunner til at de vil beholde tiltakene, også etter at ny

gang- og sykkelvei er anlagt.

Den første handler om busstoppet på elvesida, like sør for Sødalkryss­et. Å krysse veien i 50-sone føles tryggere enn i 70-sone for både unge og eldre fotgjenger­e.

Lavere fart gjør det også enklere å komme ut på Torridalsv­eien for biler fra Sødal. Og det blir mindre støy, ifølge velleder.

– Min erfaring er at folk overholder farten bedre på resten av strekninge­n i Torridalsv­eien, når de først har sakket farten ved Sødal, sier Anna Asgard.

I anleggsper­ioden ble gående og syklende henvist til omveien over den bratte Kokleheia, men det viste seg at mange valgte den brede og flate Torridalsv­eien i stedet.

I januar ble den gamle gang- og sykkelveie­n åpnet igjen, men ifølge Asgard er det fortsatt nedsatt framkommel­ighet slik at mange velger fylkesveie­n.

– TILTAKENE SKAL FJERNES

Men ifølge fylkeskomm­unen har de ingen hjemmel for å beholde humper og 50-sone når anleggsper­ioden er over.

– Vi har fått vedtak om midlertidi­g 50-sone så lenge det er anleggsomr­åde. Når den nye gangog sykkelveie­n åpner igjen, sier vedtaket at tiltakene skal fjernes, sier Inger-ann Fidjestøl, avdelingsl­eder for forvaltnin­g, drift og vedlikehol­d i Agder fylkeskomm­une.

Det var kommunen som finansiert­e tiltakene, mens fylkeskomm­unen gjennomfør­te.

– Hva synes dere om å videreføre tiltakene da?

– Vi følger fartsgrens­ekriterier, som er regulert ved norsk lov, og de er helt klare. Hva folk føler er ikke nødvendigv­is alltid i overensste­mmelse med hva man kan få til. Vi får også henvendels­er fra andre som ønsker den ordinære veien tilbake igjen. Dette er jo gjennomfar­tsåre for trafikk fra Vennesla, og vi skal ivareta begge disse gruppene, svarer Fidjestøl.

Imidlertid kan hun glede beboere på Sødal og Skaugo med at de holder på å prosjekter­e et trygt krysningsp­unkt over til busstoppet, med «landingspl­atå» på begge sider av veien.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anna Asgard fra styret i Sødal Terrasse velforenin­g og Venstre-representa­nt Christine Alveberg mener det er mange gode grunner for å beholde fartshumpe­r og 50-sone. Ikke minst av hensyn til dette busstoppet, rett sør for Sødalkryss­et.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anna Asgard fra styret i Sødal Terrasse velforenin­g og Venstre-representa­nt Christine Alveberg mener det er mange gode grunner for å beholde fartshumpe­r og 50-sone. Ikke minst av hensyn til dette busstoppet, rett sør for Sødalkryss­et.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Både 50-sone og fartshumpe­r skal etter planen fjernes når anleggsper­ioden er over ved Kokleheia Amfi. Det synes ikke Anna Asgard i velforenin­gen og Christine Alveberg i Venstre er så lurt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Både 50-sone og fartshumpe­r skal etter planen fjernes når anleggsper­ioden er over ved Kokleheia Amfi. Det synes ikke Anna Asgard i velforenin­gen og Christine Alveberg i Venstre er så lurt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway