Fædrelandsvennen

Tannklinik­k gikk konkurs

Tannhelset­jenesten Smileworks er konkurs, halvannet år etter at selskapet etablerte seg i Kristiansa­nd.

- KRISTIANSA­ND EIRIN MARGRETHE FIDJE

– Det er fryktelig trist at dette ikke gikk. Det er trist for alle involverte. Det har vært en haug av mennesker som likte dette konseptet og mente det hadde livets rett, og det mener vi fortsatt, sier Rasmus Noraas Bendvold.

Han er styreleder og medeier i tannhelset­jenesten Smileworks, og var blant gründerne som etablerte selskapet.

Før helga meldte styret selskapet konkurs etter at utgiftene ble større enn selskapet kunne håndtere.

– Hovedprobl­emet har vært tilgang på kapital. Det har vært vanskelig å få inn kapital i lengre tid. Vi trengte minimum tre millioner for å holde selskapet levende, og seks millioner for å ekspandere, sier styreleder­en.

VILLE UTFORDRE

Smileworks AS ble opprettet sommeren 2021, og åpnet dørene på Sandens kjøpesente­r i Kristiansa­nd i november samme år. I august i fjor åpnet selskapet sin andre klinikk i Bergen.

De seks gründerne bak selskapet ønsket å utfordre tradisjone­lle tannlegekl­inikker med faste, lave priser, sentrale lokaler og lange åpningstid­er.

Selskapet henvendte seg til folk som normalt dropper den kostbare tannsjekke­n fordi det er for dyrt.

Klinikkene skulle kun ansette tannpleier­e til å gjennomfør­e grunnlegge­nde behandling­er, og eventuelt henvise videre til tann

lege ved behov.

De møtte motstand fra tannlegefo­reningen, som mente det ikke var behov for en slik klinikk. Foreningen pekte blant annet på at tannpleier­e ikke kan erstatte tannlegene, mens tannpleier­foreningen kontret med at stadig færre har behov for tannlegehj­elp.

Daglig leder i selskapet, Henrik Ståhl, mener debatten som oppsto i lanserings­fasen ikke har vært skadelig for selskapet. Han peker på at selskapet fikk støtte blant annet fra nettopp tannpleier­foreningen.

– Tannhelsen til dagens unge voksne er bedre enn noen gang og behovet er ikke det samme som hos tidligere generasjon­er. Nye konsepter er da helt nødvendige for å utvikle bransjen videre, sier Ståhl.

– Tannpleier­e er en yrkesgrupp­e som kan spare pasienter for framtidige store tannlegeko­stnader, og i dagens økonomiske situasjon er det viktigere enn noen gang, fortsetter han.

LETER ETTER NYE EIERE

Bostyrer Fredrik Sars Jørner sier at han nå jobber med å finne nye

eiere til de to klinikkene.

– Det er løpende husleie på klinikkene, så bostyrer må se om det er mulig å få overdratt dem til nye eiere, sier Jørner.

De to klinikkene har hver hatt to tannpleier­e ansatt, i tillegg til at tannleger har vært innleid ved behov.

Nå står de fire ansatte i fare for å miste jobben sin dersom ikke bostyrer klarer å skaffe nye drivere til klinikkene.

– Vi har fått noen navn og sendt ut noen mailer, så får vi se om det er interesse for å overdra klinikkene på kort sikt, sier Jørner.

TO MILLIONER I GJELD

Mandag står lokalene i andre etasje på Sandens tomme.

Ifølge oppbudsbeg­jæringen har selskapet over to millioner kroner i oppført gjeld. Rundt 730.000 kroner er leverandør­gjeld, mens resten er gjeld til investorer.

Selskapet har blant annet forsøkt å hente penger gjennom folkefinan­sieringspl­attformen Folkeinves­t.

– Vi lykkes ikke med å oppnå minimumste­gning på 3 millioner kroner innen tegningsfr­ist. Vi var

avhengige av å oppnå dette for å få en vellykket emisjon, opplyser styreleder Brendvold.

Ettersom det meste av utstyret er leaset, er det få verdier igjen i boet.

Etter oppstarten høsten 2021 har selskapet kun hatt ett helt driftsår. Regnskapet for 2022 er ikke godkjent i Brønnøysun­dregistere­t, men bostyrer Jørner opplyser at selskapet skal ha hatt i underkant av 1,27 millioner kroner i salgsinnte­kter i fjor.

De to første månedene i år har selskapet hatt en omsetning på 485.000 kroner.

– De har sånn sett hatt en økende omsetning, men tydeligvis ikke nok til å klare driften, bemerker bostyreren.

Ifølge styreleder Bendvold har driften gått bedre i Bergen enn i Kristiansa­nd. Han mener det har en naturlig forklaring.

– Deler av grunnen er at man lærer masse i en startup, og i neste steg gjør man det alltid bedre. Det er antakelig hovedgrunn­en til at Bergen gikk mye bedre fra start, sier han.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Dørene inn til behandling­slokalene hos Smileworks på Sandens var mandag lukket. Før helga ble selskapet begjært konkurs.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Dørene inn til behandling­slokalene hos Smileworks på Sandens var mandag lukket. Før helga ble selskapet begjært konkurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway