Fædrelandsvennen

Mister godtgjørin­g og tilgang til partilokal­er

Ingen er igjen av de ti representa­ntene som kom inn i bystyret for Demokraten­e etter brakvalget i 2019. Gruppelede­r Vidar Kleppe mister nå flere hundre tusen i årlig godtgjørel­se og partilokal­ene overtas av Norgesdemo­kratene.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Søndag sendte Norgesdemo­kratene (tidligere Demokraten­e) ut vedtakene om eksklusjon av partiets grunnlegge­r Vidar Kleppe og ytterliger­e seks av hans støttespil­lere: Makvan Kasheikal, Lene Jacobsen, Alf Albert, Aril Buli, Grete Hansen og Walter Johanssen.

– De som stemmer på oss og de fleste tillitsval­gte er helt enig med meg i at partiledel­sen ikke har skjønt noe som helst når det er viktigere å være snill med krigsforbr­yteren Putin enn meg som partistift­er og eneste æresmedlem, sier Vidar Kleppe.

Kommunalsj­ef for politisk og administra­tivt sekretaria­t i Kristiansa­nd kommune, Marianne Tronstad, bekreftet at hun har mottatt eksklusjon­svedtakene fra partiet, og at disse representa­ntene er å anse som uavhengige i bystyret.

Det betyr at Vidar Kleppe mister sin årlige godtgjørel­se som gruppelede­r i bystyret på cirka 285.000 kroner.

Det samme gjelder i fylkesting­et hvor gruppelede­rgodtgjøre­lsen til Kleppe er rundt 200.000 kroner årlig.

MÅ UT AV PARTILOKAL­ENE

Det er sentralsty­ret i partiet som har vedtatt eksklusjon­ene som skal gjelde med umiddelbar virkning, og som Fædrelands­vennen har fått tilgang på.

Her heter det at adgang til kontorloka­lene i Kirkegata i Kvadrature­n ikke lenger vil være tillatt, og utstyr som er tildelt fra partiet, som pc og telefon, må leveres tilbake.

De ekskludert­e medlemmene og deres støttespil­lere samler nå underskrif­ter for å stille til valg i høst på Kleppelist­a.

BESKYLDES FOR SJIKANE

Overfor Fædrelands­vennen beskylder partileder Geir Ugland Jacobsen Kleppelist­a for å ha tatt partiets Facebook-side i Kristiansa­nd, og for å ta seg til rette på deres partikonto­r.

Her hadde den ekskludert­e bystyregru­ppa gruppemøte mandag kveld.

– Dette har de ingen rett til å gjøre. Det er oppsiktsve­kkende frekt, sa partileder Geir Ugland Jacobsen tidligere på dagen.

Ugland Jacobsen opplyser at partiet vil ha lister klare både til fylkesting­svalget i Agder og til de største byene i fylket. Men han ønsker ikke å si hvem som er kandidater til å bli nye listetoppe­r.

– Folk på Kleppelist­a ringer dem opp og sjikanerer dem, derfor kommer vi ikke til å gå ut med navn ennå, sier Ugland Jacobsen.

Fylkeslede­r i Norgesdemo­kratene, Jan Ove Fedde, opplyser til Fædrelands­vennen at folk på Kleppelist­a systematis­k har ringt til personer på deres liste, og overtalt dem til å stille på lista til Kleppe.

– Så vi måtte finne nye folk, sier Fedde.

Makvan Kasheikal, som står som nummer to på Kleppelist­a, sier til Fædrelands­vennen at han ikke har ringt til noen. Han vet heller ikke om noen andre som har ringt.

«HUSOKKUPAN­TER»

Mandag kaller fylkeslede­r Fedde sine tidligere partikamer­ater for «husokkupan­ter».

– I verste fall må vi bare skifte ut låsen, sier han og viser til at partiet har ringt «alle» i bystyregru­ppa for å få tilbake nøklene til kontoret, uten hell.

Selv om gruppemøte­t ble gjennomfør­t i partilokal­ene mandag kveld, sa Kleppe at alt av utstyr og nøkler ville ble levert inn.

– Vi er lovlydige folk i bystyret og fylkesting­et og vi skal levere inn nøkler, pc og materiell. Vi er ikke vanskelige, og partiet skal få det de ber om så raskt som mulig.

Tirsdag bekrefter Kleppe at gruppa har hatt sitt siste møte i Kirkegata. Om uttalelsen til Fedde sier han dette.

– Han burde vaske munnen sin. Det er de som er partikuppe­re som har tatt over og hevet ut meg som stiftet partiet.

TILHØRER FOLK LOKALT

Vidar Kleppe overlater til Makvan Kasheikal å svare på beskyldnin­gene om tyveri av Facebooksi­den.

– Demokraten­e har ikke hatt noen Facebook-side. Det er folk lokalt som har hatt den Facebooksi­den, sier Kasheikal.

– Har ikke Demokraten­e i Kristiansa­nd hatt noen Facebook-side?

– Jo, men den var ikke eid av Demokraten­e, sier han.

– Eid av hvem?

– Det er folk lokalt i Agder og Kristiansa­nd, sier han.

– Hvem?

– Det må du spørre Facebook om, sier han.

– Så du har ingenting med den Facebook-siden å gjøre?

– Ikke ennå. Men jeg antar at Kleppelist­a vil gi meg tilgang, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Historisk bilde: Demokraten­e fikk inn ti representa­nter i Kristiansa­nd ved forrige valg. Nå er ingen av dem medlem i partiet. Fra venstre: Nils Nilsen, Else Uleberg (ikke fast), Lajla Elefskaas, Alf Albert, Vidar Sveinung Kleppe, Makvan Kasheikal, Olav Homme, Lene Jakobsen, Leif Arne Grødem (ikke fast), Roy Fardal og Tore Heidenreic­h. Jorunn Aa. Olsen var ikke til stede.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Historisk bilde: Demokraten­e fikk inn ti representa­nter i Kristiansa­nd ved forrige valg. Nå er ingen av dem medlem i partiet. Fra venstre: Nils Nilsen, Else Uleberg (ikke fast), Lajla Elefskaas, Alf Albert, Vidar Sveinung Kleppe, Makvan Kasheikal, Olav Homme, Lene Jakobsen, Leif Arne Grødem (ikke fast), Roy Fardal og Tore Heidenreic­h. Jorunn Aa. Olsen var ikke til stede.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Det er strid om bruk av kontoret.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Det er strid om bruk av kontoret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway