Fædrelandsvennen

– Det har vært mangel på råvarer, problemer med frakt og krigen

Båthuset Kristiansa­nd tjener fortsatt gode penger tross nedgang i fjor. Eieren er optimistis­k før høysesonge­n, men tror forsiktigh­et på bestilling­er betyr videre nedtur.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

– Vi har slitt med å få tak i varer, noe som har gitt utslag i at det var en del salg som gikk tapt i fjor, sier daglig leder Tore Stray Laastad i Båthuset Kristiansa­nd.

I fjor omsatte den lokale båtforhand­leren for 62,6 millioner kroner, en nedgang på nesten 20 prosent (76 millioner) fra 2021, der båtsalget fikk en boost når folk måtte bli i landet på grunn av koronarest­riksjoner.

– Er man nå tilbake til normalen, eller hva er dine tanker om fjoråret basert på resultatet?

– Det var et godt år i fjor også, men det har vært en del mangel på blant annet motorer, som produsente­ne har slitt med å produsere. Det er det vi nå ser på resultatet, sier han.

Laastad forteller at rentenivåe­t og inflasjone­n vi har sett det siste året også har hatt innvirknin­g på båtmarkede­t. – Det som påvirker mest er usikkerhet­en – det er det verste.

– GOD START

Han viser til at folks økonomi er mer presset nå på grunn av rentehevin­ger, strømprise­r og inflasjone­n.

– Hvordan har året startet?

– Det har startet relativt bra egentlig, men høsten i fjor var veldig dårlig – det var veldig mye usikkerhet særlig på grunn av høye strømprise­r.

Men selv om omsetninge­n falt, havnet resultat før skatt på 3,2 millioner kroner – samme som året før da omsetninge­n var langt høyere.

Eierne unner seg også et utbytte på to millioner kroner, i likhet med året før.

Så langt i år er imidlertid inntrykket hans at folk føler seg mer trygge på at strømprise­ne ikke tar helt av og at renta etter hvert vil begynne å flate ut.

– Det gir litt mer forutsigba­rhet og bidrar til at folk er med, mener han.

FORVENTER NEDGANG

– Vi forventer nok litt nedgang i år basert på at vi har vært forsiktige med bestilling­er. Det er nok fortsatt en del mangel på varer.

Han tror de kommer i en situasjon i sommer der de kunne solgt mer enn det de planlegger for.

– Det er en del av produsente­ne som har trappet ned på produksjon­en i høst på grunn av usikkerhet, noe som ikke er lett å snu.

– Hvilke forventnin­ger har du til prisutvikl­ingen i år?

– Prisene har jo gått opp – på råvarene har de steget noe voldsomt, og det er jo alltid leit for oss som er forhandler­e, fordi det ikke er vi som bestemmer prisene, sier Laastad.

Båthuset Kristiansa­nd er en del av Båthuset Gruppen som også har butikk i Arendal, og som Laastad eier en tredjedel av.

I Arendal var omsetninge­n mer stabil på 65,2 millioner kroner i fjor, ned fra 65,7 millioner kroner året før. Her satt eierne igjen med 2,9 millioner før skatt.

Det betyr at konsernet solgte båter gjennom butikkene sine for til sammen 127,8 millioner kroner.

HÅPER FOLK VIL PRIORITERE BÅTLIV

I fjor omtalte Fædrelands­vennen de høye drivstoffp­risene ved flere anledninge­r, og skrev blant annet om en familie som brukte 15.000 kroner på drivstoff til båten mellom Kvinnherad og Kristiansa­nd – en avstand på 350 kilometer.

– Har drivstoffp­risene skremt bort folk fra båtkjøp og påvirket salget hos dere?

– Vi har ikke merket noe til det ennå. Vi holder jo til i Kristiansa­nd, sier butikksjef­en.

Han tror ikke folk nødvendigv­is kvitter seg med båten som det første når det strammer i økonomien.

– Jeg kjenner selv det at man vil komme seg ut i skjærgårde­n, så da får man heller være litt mer nøysom ellers. Jeg tror mange fortsatt setter pris på akkurat det.

Laastad forteller at han er spent på hvordan årets sommerseso­ng vil bli for butikken hans på Lumber i Vågsbygd.

– SOMMEREN BLIR BARE BEDRE

Båtforhand­ler-eieren peker særlig på at den svake krona spiller kraftig inn på prisene, som det siste året har steget på fem til 10–15 prosent.

– Men jeg er optimistis­k, for det har vært en veldig bra sommer de siste årene. Sommeren i Norge blir bare bedre og bedre, så det å kunne ta ferie hjemme og bruke båt ser bedre og bedre ut – kontra å dra til Syden, mener han.

 ?? ARKIVFOTO: ROALD ANKERSEN ?? Tore Stray Laastad i Båthuset Kristiansa­nd i Vågsbygd forventer nedgang i salget, men ikke fordi folk slutter å kjøpe båt.
ARKIVFOTO: ROALD ANKERSEN Tore Stray Laastad i Båthuset Kristiansa­nd i Vågsbygd forventer nedgang i salget, men ikke fordi folk slutter å kjøpe båt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway