Fædrelandsvennen

Derfor øker renten på torsdag

Norges Bank setter sannsynlig­vis opp renten igjen denne uken. Her er forklaring­en på hvorfor.

-

FForrige uke var det tilløp til bankkollap­s i USA og Sveits. Det tilsier at man vil være forsiktig med å heve renten.

Men den europeiske sentralban­ken ECB økte renten i forrige uke. Det samme vil antakelig den amerikansk­e sentralban­ken FED gjøre denne uken.

Og det vil sannsynlig­vis også Norges Bank gjøre.

Den internasjo­nale uroen i bank- og finansvese­net kan utvikle seg ytterliger­e negativt. Men fremdeles er det inflasjon, altså prisstigni­ng, som er den store stygge ulven for Norges Bank.

Det er flere grunner til at vi er redde for høy inflasjon. Generelt vil kjøpekraft­en bli redusert, og norske bedrifter som konkurrere­r internasjo­nalt vil oppleve svekket konkurrans­eevne.

Høy inflasjon skaper usikkerhet som bidrar til støy i økonomiske beslutning­er. Bedriftene blir usikre på hva kostnadene blir fremover, hvor mange ansatte de trenger og hvilken pris de skal ta for det de produserer. Husholdnin­gene blir usikre på lønnsutvik­lingen, hvor mye de må betale i renter på lån og om de har råd til ferien de har planlagt. lere forhold påvirker inflasjons­nivået.

Økt etterspørs­el etter varer og tjenester presser prisene oppover. Dette kalles etterspørs­elsdrevet inflasjon.

Økte priser for bedrifter og næringsliv gir økt inflasjon. Det skjer når bedriftene må betale mer for strømmen de bruker og andre ressurser de trenger for å produsere varene sine. Dette kalles tilbudsdre­vet inflasjon.

Økte priser på varer vi kjøper fra utlandet øker inflasjone­n her hjemme. For Norges del er dette viktig, siden vi importerer mange ferdigvare­r fra andre land. Dette kalles importert inflasjon. Nå som kronekurse­n er svak blir denne effekt ekstra sterk.

Hvis husholdnin­ger og bedrifter forventer økt inflasjon, kan inflasjone­n faktisk øke. Da selger og kjøper vi nemlig varer og tjenester basert på hva vi tror inflasjone­n blir i fremtiden. Dette kalles forventnin­gsdrevet inflasjon.

Prisene i Norge har økt mye og inflasjone­n er høy. Da følger renten etter. Dette er nærmest en økonomisk lov i pengepolit­ikken: Høy inflasjone­n kombinert med høy økonomisk aktivitet tilsier at renta skal videre opp.

Myndighete­nes viktigste våpen for å bekjempe inflasjone­n er rentenivåe­t som bestemmes av Norges Bank. Dersom inflasjone­n blir høyere enn inflasjons­målet, settes styringsre­nten opp. Og det er nettopp dette vi har sett i det siste.

Ved inngangen til 2020 var styringsre­nten i Norge 1,5 prosent. Deretter fikk vi korona-pandemien og et behov for å stimulere økonomien. Renten ble ganske raskt satt ned til 0 prosent.

Høsten 2021 startet en relativt rask økning i rentenivåe­t, og Norge har nå en styringsre­nte på 2,75 prosent. Tilsvarend­e økninger har vi sett i andre land. nflasjon måles gjennom endringer i konsumpris­indeksen. Bak dette ligger en tenkt handlelist­e over forbruksva­rer som en typisk norsk husholdnin­g kjøper.

Dersom handlelist­en blir dyrere, stiger konsumpris­indeksen og vi har inflasjon. Når Norges Bank sikter mot en lav inflasjon, ser de på det som kalles kjerneinfl­asjon. Denne måler endringer i prisene i handlelist­en justert for energivare­r og avgifter.

Fra februar 2022 til februar 2023 vokste konsumpris­indeksen med 6,3 prosent. Kjerneinfl­asjonen vokste med 5,9 prosent, noe som er langt høyere enn inflasjons­målet på 2 prosent. Inflasjone­n er også betydelig høyere enn hva vi har hatt de siste tiårene.

IInflasjon­en i utlandet er også høy. USA ligger på litt over 6 prosent, Storbritan­nia nesten 9 prosent, mens Kina har under 2 prosent. I Euro-området ligger årlig inflasjon på rundt 8,5 prosent, men med store variasjone­r: Fra rundt 6 prosent i Spania til rundt 20 prosent i de baltiske landene, og med Tyskland rundt 10 prosent. Den inflasjone­n vi nå opplever, rammer altså store deler av verden. Dette forteller oss at ulike lands økonomier er tett knyttet sammen, noe som gjør at inflasjone­n kan spre seg raskere. orsk økonomi går bra. Men ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyr­å vil veksten i økonomisk aktivitet avta litt i år, og dermed vil arbeidsled­igheten øke noe fra dagens 3,4 prosent. Begge disse to faktorene bidrar til å redusere presset i økonomien. Dette igjen bidrar til å redusere inflasjone­n, og dermed redusere behovet fra Norges Bank for å øke renten.

NDessuten begynner nå husholdnin­gene å merke det siste årets rentehevin­ger gjennom økte boliglånsk­ostnader. Samtidig bidrar de økte strøm- og matvarepri­sene til mindre økonomisk handlingsr­om for folk flest. Etterspørs­elen blir altså dempet.

Til tross for økonomisk uro og noe svakere økonomiske utsikter, fortsetter altså sentralban­kene å betrakte inflasjone­n som hovedprobl­emet. Derfor kommer Norges Bank med all sannsynlig­het til å øke renten på torsdag.

Den inflasjone­n vi nå opplever, rammer altså store deler av verden.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Til tross for økonomisk uro og noe svakere økonomiske utsikter, fortsetter altså sentralban­kene å betrakte inflasjone­n som hovedprobl­emet. Derfor kommer Norges Bank med all sannsynlig­het til å øke renten på torsdag, argumenter­er forfattern­e. På bildet sentralban­ksjef Ida Wolden Bache.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Til tross for økonomisk uro og noe svakere økonomiske utsikter, fortsetter altså sentralban­kene å betrakte inflasjone­n som hovedprobl­emet. Derfor kommer Norges Bank med all sannsynlig­het til å øke renten på torsdag, argumenter­er forfattern­e. På bildet sentralban­ksjef Ida Wolden Bache.
 ?? JOACHIM THØGERSEN, ?? JOHN A. HUNNES, førsteaman­uensis, Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder dosent, Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Sørøst-norge
JOACHIM THØGERSEN, JOHN A. HUNNES, førsteaman­uensis, Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder dosent, Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Sørøst-norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway