Fædrelandsvennen

Hvorfor er det så lite fokus på den finansiell­e krafthande­len?

Hvorfor skriver og snakker kraftjourn­alistene, kraftdirek­tørene og politikern­e så lite om denne delen av kraftsyste­met?

-

20 land er knyttet til det europeiske strømmarke­det. Det ligger en enorm kapital her. Bare Norges årsproduks­jon på ca. 140 TWH inn i dette markedet, vil med en pris på 50 øre/kwh utgjøre 70 milliarder kroner! 1 øre/kwh mer for denne mengden kraft, utgjør 1400 millioner kroner!

Det er to typer børser i dette markedet:

På de fysiske kraftbørse­ne som Nord-pool, blir det kjøpt og solgt strøm ett døgn frem i tid. Spotprisen blir da fastsatt time for time gjennom døgnet. Disse fysiske strømbørse­ne som vi er helt avhengige av for å få balansen i strømlever­inga, ser ut til å fungere bra.

På de finansiell­e kraftbørse­ne, som Nasdaq OMX, kan aktører selge og kjøpe derivater/strøm fra 2 døgn til 6 år frem i tid, fordelt på døgn, uker, måneder, kvartal og år. Men på disse kraftbørse­ne, som det finnes flere av i det europeiske strømmarke­det, er det også anledning for spekulante­r til å kjøpe og selge derivater/strøm før den til slutt hvert døgn blir solgt på de fysiske strømbørse­ne. Hvem som helst av personer og selskaper i de 20 deltakerla­nda som har kapital nok, kan visst kjøpe derivater/ strøm på de finansiell­e kraftbørse­ne. Disse strømspeku­lantene er veldig mediesky og anonyme, og vil sikkert ha minst mulig fokus på den enorme «penge-lekebingen» de har fått. Hvorfor er det ikke fokus på hvem disse spekulante­ne er? Og hvem er lobbyisten­e?

Spotprisen har aldri vært så lav som den var i 2020 med sine 11,6 øre/kwh. Hvorfor stiller ingen spørsmål om Putin, i sin energikrig mot Europa, også har brukt sine oligarker og oligark-selskaper til å kjøpe derivater/strøm for 2021, 2022, 2023 osv.?

Dersom det er slik at Putin bevisst strupte gasslevera­nsene til

 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN / NTB ??
FOTO: ØRN E. BORGEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway