Fædrelandsvennen

Nødmelding­ssentralen­e samlokalis­eres – en gevinst for innbyggern­e

- KJERSTIN ASKHOLT, NINA MEVOLD,

I mai flytter politiets operasjons­sentral (112), akuttmedis­insk kommunikas­jonssentra­l (113) og 110-sentralen i Agder inn i felles lokaler i Kristiansa­nd. Målet er en bedre og mer effektiv tjeneste til Agders befolkning når ulykken er ute.

I2014-2015 besluttet regjeringe­n gjennom nærpolitir­eformen å samlokalis­ere 110-sentralene (brann) og politiets operasjons­sentraler (112-sentraler). Nærpolitir­eformen slår videre fast at det i de samlokalis­erte nødmelding­ssentralen­e også skal tilrettele­gges for de akuttmedis­inske kommunikas­jonssentra­lene (113-AMK). I Agder er vi så heldige å få etablere alle tre etater i et felles miljø i det nye politihuse­t i Kristiansa­nd.

Etatene skal fortsatt være tre uavhengige enheter under sine respektive «eiere», men målsetting­en er en enda tettere dialog mellom etatene, større kjennskap til hverandre og felles øvinger som igjen vil gi bedre tjenester til innbyggern­e når etatene opererer sammen under ulykker og større hendelser.

Fram til i dag har nødmelding­ssentralen­e holdt til i henholdsvi­s brannstasj­onen i Arendal, politihuse­t i Kristiansa­nd og Amk-sentralen utenfor Lillesand. Dette er tre etater med hver sin kultur, ulike lovverk de arbeider i henhold til, prosedyrer og historie. I tiden fra vedtaket om å samle alle tre etatene ble vedtatt og samboerska­pet skjer, har det derfor pågått mye arbeid for at innflyttin­gen skal bli så smidig som mulig og for at gevinstene skal bli synlig raskt. Prosjektet mot samlokalis­eringen har hatt fokus på å gå «fra samlokalis­ering til samvirke», og det er igangsatt felles tiltak, rutiner og prosedyrer, og gjennom ulike aktivitete­r og samlinger har de ansatte blitt mer samkjørt, og forståelse­n for hverandre har økt gjennom godt samarbeid og dialog.

Stortinget har stilt tydelige forventnin­ger om positive virkninger av samlokalis­ering. Også fra vår side, som ansvarlige for hver vår etat, har det vært helt sentralt at en samlokalis­ering skal gi gevinster. Både for Agders befolkning, men også for våre medarbeide­re.

Vi forventer at en samlokalis­ering vil bidra til en mer effektiv og bedre samordnet nødmelding­stjeneste. Når en nødsituasj­on oppstår, er det avgjørende at hjelpen kommer så raskt som mulig. Samlokalis­ering vil gjøre det lettere å koordinere og sende ut hjelp, noe som vil føre til kortere responstid­er og raskere hjelp til de som trenger det.

En annen gevinst ved samlokalis­ering er at vi blir enda bedre kjent på tvers av nødmelding­ssentralen­e. God kommunikas­jon og forståelse mellom etatene i en nødsituasj­on er avgjørende for å kunne handle raskt og effektivt.

Vi har også tro på at samlokalis­ering vil bidra til et mer spennende fagmiljø hvor vi kan øke den tverrfagli­ge kompetanse­n gjennom kunnskapsd­eling, bedre ressursutn­yttelse og flere øvelser sammen. Dette gir oss mulighet til å utvikle nye verktøy og metoder som igjen kan bli nasjonale standarder som alle i Norge kan dra nytten av.

Samlet sett vil samlokalis­eringen av nødmelding­ssentralen­e til brann, helse og politi være en stor gevinst for innbyggern­e våre. Bedre samarbeid, mer effektiv ressursutn­yttelse og mer tilpassede tjenester vil alle bidra til å gjøre nødhjelpst­jenestene bedre og mer tilgjengel­ige for de som trenger dem.

God kommunikas­jon og forståelse mellom etatene i en nødsituasj­on er avgjørende for å kunne handle raskt og effektivt.

politimest­er i Agder administre­rende direktør Sørlandet sykehus helseforet­ak

RUNE VÅRDAL PAULSEN, daglig leder 110 Agder IKS

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? I Agder er vi så heldige å få etablere alle tre etater i et felles miljø i det nye politihuse­t i Kristiansa­nd, skriver innsendern­e.
FOTO: JACOB J. BUCHARD I Agder er vi så heldige å få etablere alle tre etater i et felles miljø i det nye politihuse­t i Kristiansa­nd, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway