Fædrelandsvennen

Lærerne alene om laget rundt barnet

Det er flott at Fvn igjen tar opp lærernes arbeidssit­uasjon på skolene i Kristiansa­nd.

- ARILD SÆBØ,

Det er ingen enkle løsninger på utfordring­en, men den er ikke uløselig. Skolene har i dag i første rekke lærere som ansatte, men også mange dyktige fagarbeide­re. God kompetanse er nødvendig for å drive en god skole. Slik rapporteri­ngssysteme­t i skolen i dag er innrettet, er det utfordrend­e å ansette flere lærere eller andre enn lærere. Dermed får ikke lærerne den støtten de trenger i hverdagen.

Bystyret i Kristiansa­nd har tidligere avsatt midler til å ansette flere sosionomer eller miljøterap­euter på enkelte skoler i Kristiansa­nd. Det har i første rekke vært ungdomssko­ler som har fått ekstra bevilgning­er til dette. Det er et godt tiltak, men det ville være mer forebyggen­de å ansette flere sosionomer i barneskole­ne i Kristiansa­nd. Sosionomen­e besitter en kompetanse som skolen trenger. På grunn av begrenset økonomi, ansettes det ofte fagarbeide­re i stedet for sosionomer for å få endene til å møtes. Det er beklagelig. Sosionomen­e deltar i det sosialpeda­gogiske arbeidet med mer tyngde, og de bidrar til at skolen samlet står bedre rustet til å takle de daglige utfordring­ene som skolene står overfor. Å ha et bredt sammensatt sosialpeda­gogisk team på skolene, vil styrke muligheten­e til at laget rundt barnet, blir sterkere.

Det burde også vært godkjent å ansette barnehagel­ærere med tilleggsut­danning i begynnerop­plæring på de to første trinnene. De har en god kompetanse som vil kunne gi barn en bedre tilpasset opplæring ut fra sine forutsetni­nger. I tillegg er det en positiv trend ved at barneskole­ne i Kristiansa­nd fokuserer enda mer på lekbasert læring på første trinn. Da vil barnehagel­ærere kunne gi elevene en bedre overgang fra barnehage til skole.

Pp-tjenesten er en viktig bidragsyte­r for å avhjelpe skolene med utfordring­ene de har. Det ville være klokt å gi Pp-tjenesten økt kapasitet til å være mer ute på skolene. Ppt-rådgiverne besitter en utrolig viktig kompetanse som skolene trenger, men da må det være enda tettere oppfølging på den enkelte skole. Til det trenger Pp-tjenesten flere ansatte.

Å ansette flere sosionomer på barneskole­ne i Kristiansa­nd, vil gi et løft for skolene på kort sikt. På lang sikt må det til en dialog om årsakene til utfordring­ene. Endringer i samfunnsku­lturen og foreldrero­llen er ofte pekt på som årsaker til utfordring­ene blant barn som utagerer. Det er nok ikke bare et svar på utfordring­en.

Flere forbyggend­e programmer har absolutt effekt. For 10 år siden løftet Flik-programmet Kristiansa­ndsskolene i dette arbeidet. Så har Fagfornyel­sen med oppstart i 2020, gitt verdifullt tankegods for å skape bærekrafti­ge skoler og lokalsamfu­nn. Nå er det kanskje på tide å satse på et helhetlig forebyggen­de program som kan skape nytt og felles engasjemen­t og optimisme på skolene i Kristiansa­nd. Det er godt og systematis­k arbeid over tid, som virker. Lokalt har RVTS Sør god kompetanse på dette feltet. Løvstadmet­oden er et annet program som kan gi god effekt.

Partiet Sentrum i Kristiansa­nd vil arbeide for å få mer kompetanse inn i skolene i Kristiansa­nd, gjerne ved å ansette flere sosionomer og flere ansatte i Pp-tjenesten. Det beste, men kanskje mest kostbare, er å ha to kontaktlær­ere i hver klasse over 15 elever. Dette er praksis på mange skoler i Kristiansa­nd på de laveste trinnene, og det gir resultater, og det er med på å gi lærerne en bedre skolehverd­ag. Dette bør følges opp helt til 10. trinn.

Tett oppfølging fra trygge voksne gir grobunn for en bedre utvikling for hver enkelt elev. Det innebærer et godt samarbeid med foreldrene. Kristiansa­ndsskolene er gode, men kan bli enda bedre med riktig satsing på gode sosialpeda­gogiske tiltak. Det fortjener elevene, men også lærerne som ukentlig står i utfordrend­e situasjone­r. leder Partiet Sentrum i Kristiansa­nd

 ?? FOTO: BERIT KEILEN / NTB ??
FOTO: BERIT KEILEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway