Fædrelandsvennen

Full forvirring hos regjerings­partiene

I sitt innlegg i Fvn 15.03.23 svarer stortingsr­epresentan­tene Kari Henriksen og Gro- Anita Mykjåland på hvorfor deres partier nå ønsker omkamp om den nye tros- og livssynslo­ven.

- JORUNN GLEDITSCH LOSSIUS,

Som kjent ønsker de et høyere krav til antall medlemmer i trosog livssynssa­mfunn for å kunne motta statsstøtt­e. Arbeiderpa­rtiet ønsker seg et krav om 500 medlemmer, dersom dette fikk gjennomsla­g i forrige runde ville to tredjedele­r av alle trossamfun­n ha mistet støtte eller blitt tvunget sammen i unaturlige sammenslut­ninger. Senterpart­iet ønsket seg et krav om 100 medlemmer, hvilket ville bety at over 300 trossamfun­n – ja, flestepart­en av disse ute i distrikten­e – ville bli rammet på samme måte.

I lovarbeide­t fremmet disse partiene også et minimumskr­av til kjønnsrepr­esentasjon i styrer, samt forslag om forplikten­de samfunnsko­ntrakter og uanmeldte inspeksjon­er og tilsyn. De begrunnet dette i ønsket om mer kontroll.

Det som nå er meget spesielt, er at det bringes andre forklaring­er til torgs om hvorfor man ønsker en omkamp om loven. Henriksen og Mykjåland skriver at dette handler om «nøysomhet med skattepeng­er». Er det altså slik å forstå at denne omkampen er et rent sparetilta­k, og at representa­ntene ønsker å gjøre det såpass vanskelig for trossamfun­nene at flere skal velge å avstå fra å søke statsstøtt­e?

Igjen viser dette at Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet ikke har forstått at dette ikke dreier seg om statlige konsern, men at tros- og livssynssa­mfunnene dypest sett er frivillige organisasj­oner og derfor må få gå fri fra regjeringe­ns forsøk på overstyrin­g.

Det viser også en manglende forståelse og verdsettin­g av frivilligh­et. En krone til frivilligh­eten mangedoble­s, små bevilgning­er som gir noe forutsigba­rhet i bunn kan generere utallige dugnadstim­er inn i viktig arbeid som tilbyr både mening og fellesskap. Det frivillige, og herunder trossamfun­nene, møter utfordring­er og behov som det offentlige ikke er i stand til å møte. De bygger både enkeltmenn­esker og samfunnet gjennom hjelpearbe­id, barne- og ungdomsakt­iviteter, integrerin­gsarbeid, rusarbeid, diakoni – bare for å nevne noe, for lista er lang.

Å gi til frivilligh­eten er god samfunnsøk­onomi, så argumentet om «nøysomhet med skattepeng­er» holder overhodet ikke vann. Det er dypt beklagelig at denne regjeringe­n ikke forstår dette og at de i budsjettet for inneværend­e år også valgte å kutte grovt til en hel rekke frivillige og ideelle organisasj­oner. Og nå er det altså trossamfun­nene som står for tur.

Interessan­t er det også at da jeg nylig deltok i en debatt på TVL møtte en annen stortingsr­epresentan­t fra Arbeiderpa­rtiet, så forklarte hun denne omkampen med at «Arbeiderpa­rtiet ønsker bare å hjelpe trossamfun­nene». Det til tross for at både Samarbeids­rådet for tros – og livssynssa­mfunn og Norges Kristne Råd har vært ute og sagt ifra om at de ikke ønsker den. STL har påpekt at dette dreier seg om frivillige verv som til kan være vanskelige å fylle, og at krav til kjønnsrepr­esentasjon vil bare være å legge sten til byrden for trossamfun­nene.

Den vikarieren­de argumentas­jonen og begrunnels­en for omkampen vitner bare om full forvirring innad i regjeringe­n. Så kanskje tros- og livsynsmin­ister Kjersti Toppe vil gjøre klart for både sin egen regjerings representa­nter og alle oss andre hva som egentlig er tanken bak denne omkampen som ingen av trossamfun­nenes ønsker? Er det slik som før et ønske om mer kontroll, eller er denne omkampen et misforståt­t forsøk på å spare penger?

Og til slutt: på hvilken måte skal dette være til hjelp for trossamfun­nene? 1. vara til Stortinget og saksordfør­er på tros- og livssynslo­ven

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ??
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway