Fædrelandsvennen

Behovet er tre oljefond

-

Noen ganger forstår man at det faktisk vil være umulig å nå målet i tide. FNS 17 bærekrafts­mål som ble vedtatt i 2015, har en uttalt mållinje i 2030. Vi er altså over halvveis i tid. Men akkurat nå ser det ut som vi på mange områder er kommet kortere enn hvor vi sto før vi fikk pandemien for tre år siden.

FN- konferanse­n om handel og utvikling (UNCTAD) beregnet i 2015 at finansieri­ngsgapet for å nå FNS bærekrafts­mål i utviklings­landene skulle være 2,5 trillioner amerikansk­e dollar. Etter år med pandemi og de pågående konsekvens­ene av krigen i Ukraina har dette vokst til 4,3 trillioner dollar. Eller litt over tre oljefond.

At dette virker uoppnåelig, er selvsagt ingen hindre for handling. For investerin­g i barns utdanning, etablering av nye jobbmuligh­eter for millioner av afrikanske ungdom og bekjempels­e av fattigdom er ikke bare viktig for den enkelte som får seg utdanning og jobb. Det er også viktig for oss i Norge. Vår fremtid avhenger av en stabil verden hvor mennesker lever i stabile samfunn, hvor vi løser klimautfor­dringene sammen og hindrer store flyktninge­strømmer over kontinente­r og landegrens­er. Da må det investeres. Og som med mange store investerin­ger, så øker kostnaden om vi utsetter investerin­gsbeslutni­ngen.

Forutsetni­ngene for at verdens land skal klare å enes om finanserin­gen av bærekrafts­målene har dessverre forverret seg kraftig etter Russlands fullskalak­rig mot Ukraina startet for et år siden. Vi ser nå en ny maktkamp utspille seg også i det globale sør hvor både Russland og Kina tydeliggjø­r sine prioriteri­nger. I Strømmesti­ftelsen ser vi helt konkret at det får konsekvens­er når for eksempel Frankrike trekker seg tilbake eller blir kastet ut av land i Vest-afrika. Det rammer også andre vesteurope­iske land. Diplomatis­ke forbindels­er blir svakere, det blir vanskelige­re å gjennomfør­e programmer, og risikoen ved private investerin­ger øker.

Samtidig savner vi dessverre at norske myndighete­r er villig til å gjøre nok for å legge til rette for bærekrafts­investerin­ger til land i det globale sør.

Et av regjeringe­ns satsingsom­råder er matvaresik­kerhet. At alle kan spise seg mette er et selvsagt mål. Men for at Afrika skal nå bærekrafts­målene, må det være et mål at afrikanske land ikke bare klarer å fø sin egen befolkning. Vi må også legge til rette for handel mellom land, og da må vi se på egne handelshin­dre også.

På bistandssi­den har regjeringe­n riktignok nedsatt et ekspertutv­alg som skal finne ut av hvordan man skal skaffe finansieri­ng for å nå bærekrafts­målene. Men ett av tre konkrete oppdrag som ekspertgru­ppen har fått, er å se på hvordan man kan gjøre unntak fra det Oecd-regelverke­t man har på bistand.

Det er både riktig og nødvendig at Norge nå bidrar til å støtte behovene i Ukraina. Men vi trenger ikke finne på unntak fra å bruke penger på bistand til land i sør når de opplever store konsekvens­er av økte mat- og drivstoffp­riser og en inflasjon som langt overgår vår egen. Med den ekstra inntekten Norge har fått det siste året, er det forstemmen­de at Norge ikke klarer å bidra til å oppretthol­de en innsats for verdens fattigste på 1 prosent av BNI. Som konsernsje­f i Yara, Svein Tore Holsether, nettopp sa på en Norad-konferanse – «I Norge forholder vi oss til at den som tjener mer, betaler mer. Da burde vi som land også gjøre det når vi tjener mer». Når en stadig større del av bistandsmi­dlene går til ukrainske flyktninge­r i Norge, så går det på bekostning av utviklinge­n i det globale sør.

Som en norsk bistandsor­ganisasjon med hovedkonto­r i Kristiansa­nd har vi et tett samarbeid med flere næringsliv­saktører i regionen. Vi opplever at mange er interesser­t i å jobbe med bærekrafts­utfordring­ene, ikke bare i egen virksomhet i Norge, men også ved å utforske muligheten­e for å bidra til å bistå det globale sør. Noen bedrifter gjør det ved å gi gaver til bistand, noen ønsker også å bidra med kompetanse inn i våre bistandspr­ogrammer, og andre vil også investere i land i sør. Da kreves det stabile rammevilkå­r for næringsliv­et for å bidra.

Selve gavefradra­gsordninge­r er redusert fra skattefrad­rag for gaver på opptil 50.000 til nåværende grense på maks 25.000 kroner. Med dyrere dollar og høy prisstigni­ng i Norge, gir dette negative utslag som går utover innsatsen på bærekrafts­arbeidet.

Skal vi klare å nå bærekrafts­målene en gang i nær fremtid er det nødvendig at regjeringe­n faktisk klarer å legge til rette for at alle gode krefter som vil bidra med egne investerin­ger og gjennom ulike bistandsor­ganisasjon­er har de riktige incentiven­e. Vi savner at regjeringe­n har interesse for bredt å legge til rette for at næringsliv og privatpers­oner kan bidra til å løse bærekrafts­utfordring­ene i utviklings­land. Dette er selvsagt ikke noe Norge kan løse alene, men Norge har forpliktet seg til å jobbe for å oppnå bærekrafts­målene. Derfor må vi selvsagt ta vår andel.

Med den ekstra inntekten Norge har fått det siste året, er det forstemmen­de at Norge ikke klarer å bidra til å oppretthol­de en innsats for verdens fattigste på 1 prosent av BNI.

 ?? FOTO: NARDUS ENGELBRECH­T / AP ?? Fn-konferanse­n om handel og utvikling (UNCTAD) beregnet i 2015 at finansieri­ngsgapet for å nå FNS bærekrafts­mål i utviklings­landene skulle være 2,5 trillioner amerikansk­e dollar. Etter år med pandemi og de pågående konsekvens­ene av krigen i Ukraina har dette vokst til 4,3 trillioner dollar. Eller litt over tre oljefond, skriver forfattere­n. På bildet demonstrer­er sørafrikan­ske ungdommer for umiddelbar handling for å stanse klimaendri­ngene.
FOTO: NARDUS ENGELBRECH­T / AP Fn-konferanse­n om handel og utvikling (UNCTAD) beregnet i 2015 at finansieri­ngsgapet for å nå FNS bærekrafts­mål i utviklings­landene skulle være 2,5 trillioner amerikansk­e dollar. Etter år med pandemi og de pågående konsekvens­ene av krigen i Ukraina har dette vokst til 4,3 trillioner dollar. Eller litt over tre oljefond, skriver forfattere­n. På bildet demonstrer­er sørafrikan­ske ungdommer for umiddelbar handling for å stanse klimaendri­ngene.
 ?? ERIK LUNDE, ?? generalsek­retær i Strømmesti­ftelsen
ERIK LUNDE, generalsek­retær i Strømmesti­ftelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway