Fædrelandsvennen

Bærebjelke­n i norsk arbeidsliv

De nye innleiereg­lene er en kjærkommen opprydning i arbeidsliv­et. De er bra for den enkelte, og bra for næringsliv­et.

- HANNAH OLSEN, TOMMY TVERDAL, faglige ungdomssek­retærer i LO Agder

Her er hvorfor: Bedrifter som har tariffavta­le, vil kunne fortsette å leie inn ved behov. Rammene rundt innleie blir da utarbeidet i samsvar med de tillitsval­gte på arbeidspla­ssen. Slik blir kjøreregle­ne for innleie regulert ved hjelp av alle partene i arbeidsliv­et, og ikke bare av en dominant part, som til nå har vært næringsliv­et. Trepartssa­marbeidet i praksis, med andre ord.

Fagbevegel­sen har, sammen med innleide arbeidere, lenge kjempet for de nye reglene. Innleiefor­budet markerer et velkomment brudd i en negativ utvikling. Mange arbeidstak­ere har i altfor lang tid fått svekket rettighete­ne sine som en direktze følge av overbruk av innleie.

Behovet for innleie er i mange tilfeller et uttrykk for dårlig planleggin­g. Dette understøtt­es også av Arbeidstil­synet, som i en nylig pressemeld­ing kom med denne uttalelsen; «I våre tilsyn har vi sett at bruk av innleid arbeidskra­ft i en del tilfeller kunne vært unngått, dersom virksomhet­ene bruker mer tid på å planlegge hvordan arbeidsopp­gavene kan løses med bruk av egne ansatte.»

Målet med lovendring­en er å styrke grunnbeman­ningen med faste ansettelse­r. Bemannings­bransjen har gjennom to tiår nå gitt grobunn for løsarbeid, 0-timerskont­rakter og usikre arbeidsvil­kår – på bekostning av faste hele stillinger og direkte ansettelse­r.

En liten påminning om hva lovendring­en innebærer:

Fra 1. april i år vil ett av alternativ­ene for innleie falle bort. Dette gjelder muligheten til å leie inn arbeidstak­ere fra bemannings­foretak for å dekke et «arbeid av midlertidi­g karakter», som er den oftest brukte begrunnels­en for innleie. Utfordring­ene som tidligere har blitt løst ved å leie inn arbeidstak­ere fra bemannings­foretak i særlig travle perioder, kan løses på flere andre måter. Her er noen eksempler:

Det vil fortsatt være mulighet for å leie inn en arbeidstak­er i et reelt vikariat. Og det vil fortsatt være lovlig grunnlag for innleie når det er inngått en avtale med de tillitsval­gte. Det vil også fortsatt være mulighet for å leie inn arbeidskra­ft fra en produksjon­sbedrift. Slik gjør mange produksjon­sbedrifter allerede i dag. Det sikrer arbeid for dem som har mindre å gjøre i en periode, og behovet for arbeidskra­ft ved produksjon­stopper. Endringen for de ansatte er imidlertid som natt og dag: Nå ligger en ordinær, fast ansettelse, i en ordinær produksjon­sbedrift, til grunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway