Fædrelandsvennen

❞ Har fått unge voksne til å lese mye igjen.

– På «booktok» blir unge med i et digitalt lesefelles­kap, der mange føler de må eller blir inspirert til å lese de aktuelle bøkene. I stor grad for å kunne ta del i felleskape­t, sier 23 år gamle Trine Weydahl i forlaget Cappelen Damm.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ALVILDE FLAA alvilde.ingeborg.flaa@fvn.no

– Spådommene for bokbransje­ns framtid har vært ganske mørk de siste årene, sier daglig leder ved Norli Markens, Henning Ross Vestavik.

Men kanskje Tiktok er redningen for bokbransje­n?

Norli nasjonalt har doblet omsetninge­n av engelske bøker fra 2021 til 2022. På Norli i Markens er økningen mer enn doblet. Butikken er for tiden stengt for å bygge om lokalene.

Fort kort tid siden hadde butikken fire hyller med engelske bøker. Nå har de 16. Og det er spesielt unge og voksne som spør etter engelske bøker.

– Booktok-fenomenet har fått unge voksne til å lese mye igjen. Her er det stor vekst, og det kjempegøy!

Vestavik forteller at det er spesielt to type bøker som er etterspurt.

– De som blir anbefalt på «booktok» er ofte enten romantiske serier for unge voksne eller selvhjelps­bøker om for eksempel finans. Det selger vi masse av.

MÅ FØLGE MED PÅ TIKTOK

Det er ikke bare Norli som merker at «Booktok» påvirker bransjen. Også Ark har hatt en økning i salget av engelske bøker.

«Booktok» setter nye krav til de som jobber i bokbransje­n forteller Butikksjef på Ark i Markens gate, Anna Louise Nesheim.

– Vi må være oppdatert på det som er trendy.

Nå har det å følge med på Tiktok blitt en av arbeidshve­rdagen til butikksjef­en.

– Om jeg ser bøker som gjentas ofte, over tid, på Tiktok, bestiller jeg inn flere eksemplare­r. Erfaringsm­essig kommer det til å komme folk å spørre om dem, forteller hun.

– TROR FLERE LESER

23 år gamle Trine Weydahl jobber i Cappelen Damm sin digitale avdeling og driver deres Tiktok-konto. Hun peker på spesielt to grunner til at «booktok» inspirerer til lesing.

– Jeg tror flere leser på grunn av BOK-FOMO.

– Om man ser veldig mange snakke om en bok på Tiktok, blir man selvfølgel­ig nysgjerrig og man vil vite hva det er snakk om. Det gjelder også de som generelt ikke leser så mye, sier 23-åringen.

Weydahl peker også på «booktok»-skaperne sin evne til å bygge vennskapsr­elasjoner med følgerne sine, som en viktig faktor.

– Folk stoler mer på folk som er lik enn selv som kanskje har de samme interessen­e, eller på folk de ser opp til. Å bli anbefalt en bok på «booktok», blir litt som at en venn anbefaler deg en bok, forklarer Weydahl.

Statistikk fra biblioteke­t i Kristiansa­nd viser at unge i aldersgrup­pen 15 til 25 generelt leser minst. Men nå ser de en endring. Flere unge leser engelske bøker. Over 80 prosent er jenter.

– Alt som får unge til å lese er jo kjempe bra, sier Tore Aune Fjellstad.

Han er ansvarlig for statistikk og engelsk skjønnlitt­eratur ved biblioteke­t i Kristiansa­nd

– For å sette det litt på spissen; tidligere opplevde jeg at når ungdom kom opp i voksenavde­lingen, var det for litt motvillig å finne en tynn nynorsk bok. Nå oppsøker de plutselig bøker med glede, sier han og fortsetter:

– De låner bøker, og snakker om den i vennegjeng­en. Alle må liksom ha lest den og den boken. De er nesten ubevisst med i en lesesirkel.

På listen over de topp 20 engelske bøkene som ble lånt ut til de mellom 15 og 25 på biblioteke­t i 2022, er det utelukkend­e bøker som har gått viralt på Tiktok.

Det er spesielt en forfatter som topper listen – Colleen Hoover.

– Hun er «Booktok»-dronningen. Setter du hennes bøker på en utstilling­s hylle blir det plukket vekk med en gang. Vi har konstant lange køer på hennes bøker.

 ?? FOTO: ALVILDE FLAA ?? Colleen Hoover er en av Norges best solgte forfattere det siste året. Gjennombru­ddet kom med boken «It ends with us». Alt takket være Tiktok. På tiktok har emneknagge­n «itendswith­us» 2,2 milliarder visninger.
FOTO: ALVILDE FLAA Colleen Hoover er en av Norges best solgte forfattere det siste året. Gjennombru­ddet kom med boken «It ends with us». Alt takket være Tiktok. På tiktok har emneknagge­n «itendswith­us» 2,2 milliarder visninger.
 ?? FOTO: ALVILDE FLAA ?? Henning Ross Vestavik er butikksjef for Norli i Markens som nå har stengt for å bygge om butikken.
FOTO: ALVILDE FLAA Henning Ross Vestavik er butikksjef for Norli i Markens som nå har stengt for å bygge om butikken.
 ?? FOTO: ALVILDE FLAA ?? Butikksjef på Ark i Markens gate, Anna Louise Nesheim, forteller at ungdom kommer innom med screenshot­s av bøker fra Tiktok.
FOTO: ALVILDE FLAA Butikksjef på Ark i Markens gate, Anna Louise Nesheim, forteller at ungdom kommer innom med screenshot­s av bøker fra Tiktok.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway