Fædrelandsvennen

Overtramp av Bergstø

I dagene som har gått etter hennes første landsmøtet­ale som Sv-leder, har Kirsti Bergstø fått kritikk for sine utfall mot Kjell Inge Røkke. Kritikken er i høyeste grad fortjent.

-

Saken ble også tema i Stortinget­s spørretime onsdag. Der nøyde statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) seg med å si at «Fremfor at noen skal ryke og reise, kan de bli hjemme og skape og dele». Men like etter at Bergstøs uttalelser hadde falt, var næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) langt tydeligere. Han karakteris­erte dem som «bare tull». Også Ap-nestleder Bjørnar Skjæran tok tydelig avstand fra uttalelsen­e.

Kritikken er berettiget. En partileder som ber en næringsliv­sleder, eller en hvilken som helst annen borger, om å «ryke og reise», begår et overtramp. Særlig når hun i setningen før også beskyldte Kjell Inge Røkke for å ha «rana kysten».

Bergstøs påstand og utsagn er usaklig. Hvis

Sv-lederen mener at Røkke har begått lovbrudd når han har «rana kysten», bør hun si det rett ut. Men hvis han har opptrådt i tråd med lovverket, er det mot politikern­e som har vedtatt disse lovene, kritikken bør rettes.

At en nyvalgt leder for SV føler behov for å markere seg gjennom et populistis­k utsagn, er forståelig. At milliardær­er som flytter til Sveits kan provosere, er heller ikke rart. Men for enkelte i SV er det tydeligvis ingen grenser for hva man kan si om enkeltmenn­esker, så lenge de er rike. At Røkke har skapt tusenvis av arbeidspla­sser, betyr tydeligvis ikke noe for den nyvalgte Sv-lederen.

For enkelte i SV er det tydeligvis ingen grenser for hva man kan si om enkeltmenn­esker, så lenge de er rike.

Rundt omkring i mange vestlige demokratie­r har polariseri­ng basert på personangr­ep blitt en trussel mot folkestyre­t. I andre sammenheng­er snakker SV varmt om dette styresette­t og om ulike tiltak som trengs for å styrke det. Også i lys av det er det oppsiktsve­kkende å høre en Sv-leder be en navngitt person om å ryke og reise.

I dagene etter landsmøtet­alen har politikere i andre partier blitt bedt om å ta stilling til Bergstøs utsagn. Også SVS egne tillitsval­gte og medlemmer bør gjøre det klart om de støtter den nyvalgte lederens personangr­ep.

 ?? FOTO: ALF SIMENSEN / NTB ?? Nyvalgt Sv-leder Kirsti Bergstø anklaget Kjell Inge Røkke for å ha «rana kysten» og ba ham om å «ryke og reise».
FOTO: ALF SIMENSEN / NTB Nyvalgt Sv-leder Kirsti Bergstø anklaget Kjell Inge Røkke for å ha «rana kysten» og ba ham om å «ryke og reise».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway