Fædrelandsvennen

– Vi er ferdige med å levere røde tall

Aquarama feirer 10 år med å sette besøksreko­rd: 345.000 gjester var innom i fjor. Mens folk stimlet til bursdagska­ke i foajeen, skal byggearbei­der på utsiden bidra til å sikre badelandet­s framtid.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi kjører bånn pinne i dag, sier daglig leder Vibeke Holm Ruud i Aquarama da Fædrelands­vennen er innom jubilanten.

Onsdag var det 10 år siden tidligere ordfører Per Sigurd Sørensen (H) åpnet svømme- og badeanlegg­et med et stilrent stup fra timeteren.

Unge som eldre strømmet til bursdagsfe­sten, med gratis bløtkake, skumparty, ymse aktivitete­r og inngangsbi­llett for en tier.

Med andre ord en dag som neppe går i pluss. Og slike «røde» dager har det da også vært flest av siden 2013.

– HADDE IKKE VÆRT HER UTEN AQUARAMA

Aquarama Badedrift AS, heleid av BRG Eiendom, har gått med totalt 35 millioner kroner i underskudd fra og med oppstartså­ret 2013 til 2021.

– Vi spøker med at vi er ferdige med å levere røde tall. Vi er i en god flyt, sier Vibeke Holm Ruud.

De tørre fakta underbygge­r dette: Gjestetall­et satte ny rekord med 345.192 i fjor, mot 250.000 besøkende første hele driftsår (2014).

Omsetninge­n, som tidligere har ligget på maks 60 millioner, delvis som følge av pandemi, passerte i fjor 75 millioner kroner. Resultatet er ikke klart, men ender i pluss tross betydelig økte driftsutgi­fter.

– Aquarama betyr alt for meg. Jeg tror ikke jeg hadde vært her i dag uten dette anlegget, forteller Terje Haugland, populært kalt Fifa-haugland siden han dømmer så mye fotball.

59-åringen har Bekhterevs sykdom, og sliter med leddene. Å tilbringe flere timer i bassenget hver dag er beste medisin for mannen fra Lund.

– Når jeg holder meg i bevegelse blir jeg et nytt menneske. Men jobben må gjøres, fastslår han.

NYTT BASSENG PÅ UTSIDEN

De ansatte jublet da det i november ble klart at kommunen hadde signert kontrakt på bygging av 10 x 25 meters utendørsba­sseng til helårsbruk. Da hadde allerede to anbudskonk­urranser gått i vasken.

Byggekontr­akten er på 30,5 millioner kroner før moms, en investerin­g som skal bidra til at driftssels­kapet holder hodet over vannet.

En slik sum regner man ikke hjem umiddelbar­t, men skal bli butikk på sikt.

– For veien videre er dette et veldig viktig tilskudd for oss, så vi har plass til alle aktivitete­r på huset og kan tilby et mer komplett tilbud. Det blir også en viktig attraksjon på sommeren, påpeker

Aquarama-sjefen.

Hun sier de har knivet med Tromsøbade­t og Pirbadet i Trondheim om å være største innendørs badeanlegg i landet, målt i liter vann.

– Men med det nye bassenget er det ingen tvil, mener Vibeke Holm Ruud.

– FAMILIERAB­ATT

For ti år siden var opplevde man det rene Aqua-ramaskrik om prisene på inngangsbi­lletter. Det førte til at prismodell­en ble endret før åpning.

– Er det mange som klager på billettpri­s i dag?

– Jeg opplever ikke det egentlig. Vi jobber hele tida med å finne gode, fleksible løsninger tilpasset ulike grupper, og er opptatt av å ha et bra mangfold her. Noen synes fortsatt at drop-in-prisen er høy, fordi det er annerledes enn svømmehall­en som var før. Samtidig legger vi opp til stadig mer fleksible klippekort­løsninger, så snittpris er ikke i nærheten av drop-in-pris, svarer Vibeke Holm Ruud.

I bløtkakekø­en treffer Fædrelands­vennen ei sjubarnsmo­r som er i Aquarama for første gang. De to yngste i flokken fra Søgne er raskt i gang med kaka.

– Vi pleier å dra til svømmehall­en i Mandal. Det er nærme

og greit, stille og rolig, forteller Judith Hansen.

Og ganske så mye billigere, påpeker hun. Med billettpri­ser på 185/225 kroner for barn/voksne, 755 for en familie på fire, blir terskelen noe høyere i Kristiansa­nd.

– Det er et badeland, så jeg forstår at det koster. Men det blir litt som med Dyreparken, jeg synes det kunne vært bedre familierab­att, lyder hilsenen fra en sjubarnsmo­r til jubilanten.

SKREV AVTALE FOR 80 ÅR

Aquarama ble bygd som et OPSprosjek­t. Kristiansa­nd kommune eier anlegget, mens driftssels­kapet betaler om lag 20 millioner kroner i årlig leie – en sum som økes med nytt basseng.

Avtalen som ble signert var langvarig. Selskapet står for driften også de neste 50 årene, med opsjon på ytterliger­e 20 år.

Etter å ha operert i tospann siden starten kjøpte så BRG Eiendom ut Kruse Smith i fjor sommer. BRG Entreprenø­r bygger bassenget.

I avtalen med huseier er det et krav at anlegget skal vedlikehol­des nøye, med krav om tilstandsg­rad 1 til enhver tid.

Mens underskudd tas på leietakers badekåpe, blir et eventuelt overskudd delt 40/60 mellom kommune og privat driver.

– Etter ti år merker vi at bygget blir eldre, men det er en sprek tiåring, bemerker Vibeke Holm Ruud.

– Men er det blitt et folkebad?

– Det opplever jeg i høyeste grad. Kommer du hit en vanlig ettermidda­g er det alle målgrupper: De som trener, folk på kurs, gjenger med unge – alle aldre og alle behov. Men vi jobber hele tida med å nå ut til flest mulig.

Aquarama har nå 70 ansatte fordelt på 27 årsverk. 14 av de faste ansatte har vært med siden oppstarten.

 ?? ?? Det nye utendørsba­ssenget skal stå ferdig i oktober/ november. I sommer blir området omgjort fra byggeplass til grøntområd­e i to måneder.
Det nye utendørsba­ssenget skal stå ferdig i oktober/ november. I sommer blir området omgjort fra byggeplass til grøntområd­e i to måneder.
 ?? ?? – Vi gleder oss, sier Judith Hansen fra Søgne, som debuterte i Aquarama på selveste tiårsdagen. Sønnene Aasmund (2) og Olai (7) var også spente.
– Vi gleder oss, sier Judith Hansen fra Søgne, som debuterte i Aquarama på selveste tiårsdagen. Sønnene Aasmund (2) og Olai (7) var også spente.
 ?? ?? Sjefen for Aquarama mener det går bedre og bedre dag for dag. – Vi er i en god flyt, sier daglig leder Vibeke Holm Ruud.
Sjefen for Aquarama mener det går bedre og bedre dag for dag. – Vi er i en god flyt, sier daglig leder Vibeke Holm Ruud.
 ?? ALLE FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Folk strømmet til Aquarama og 10-årsfest onsdag. De 200 første fikk bløtkake.
ALLE FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Folk strømmet til Aquarama og 10-årsfest onsdag. De 200 første fikk bløtkake.
 ?? ??
 ?? ?? Kompisene Jonatan Strømman (18, bakerst) og Felix Svahnström (18) er oppvokst med Aquarama. – . Det er viktig å lære seg å svømme ordentlig, mener de.
Kompisene Jonatan Strømman (18, bakerst) og Felix Svahnström (18) er oppvokst med Aquarama. – . Det er viktig å lære seg å svømme ordentlig, mener de.
 ?? ?? Terje Haugland er i sitt ess når han entrer idrettsbas­senget, timevis i strekk.
Terje Haugland er i sitt ess når han entrer idrettsbas­senget, timevis i strekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway