Fædrelandsvennen

Fem gutter dømt for ran midt på lyse dagen

Nå er fem gutter mellom 16 og 18 år dømt for ranet som skjedde ved Bertes i Kristiansa­nd i fjor høst.

- KRISTIANSA­ND ANDERS MJAALAND

Retten fant alle de fem tiltalte skyldig i medvirknin­g til ranet som skjedde i 15.30-tiden fredag 28. oktober i fjor.

Ifølge dommen som kom fra Agder tingrett denne uka, slås det fast at ungdommene møttes ved gangveien bak Roligheden barnehage på Lund fordi noen av dem skulle ordne opp i en uenighet. Der omringet de fem guttene de fire ofrene i saken.

Noen av de tiltalte hadde dekket til ansiktet sitt med skjerf, bøff og maske.

– Han ene av dem startet med å ransake sekken til en av oss. Deretter tok en av de andre frem en kniv og ba oss om gi fra oss tingene våre, sa den ene fornærmede under rettssaken.

Enkelte av de fire fornærmede skal ha blitt slått og lagt i bakken og ble truet med at familien deres ville bli skadet dersom hendelsen ble anmeldt.

FILMET RANET PÅ SNAPCHAT

Ofrene ble frastjålet både mobiltelef­oner, airpods og bankkort. Samtidig som ranet pågikk, ble deler av ranet filmet fra en av de tiltales telefon.

– Ta den av deg med en gang. Ta den av, ta den av, kan man høre i en av videoene Fædrelands­vennen har fått tilgang til.

Da ranet var ferdig, ble det også tatt opp videoer på Snapchat hvor noen av guttene viste frem utbytte fra ranet.

– SPESIELL SAK

Aktor Sondre Kristian Halvorsen sa til Fædrelands­vennen under rettssaken at det virket som de fornærmede guttene så fram til å bli ferdige med saken.

– Det er spesielt med en sak med fem så unge gutter på tiltaleben­ken som er tiltalt for så alvorlige forhold, sa Halvorsen.

Flere av guttene ga også uttrykk i retten for at de ønsket å få orden på livet, og så for seg en lysere framtid – uten kriminalit­et og rus.

Ranet ble i tiltalen ansett som grovt ettersom det ble brukt vold og truet med kniv. Etter forklaring­ene i Agder tingrett var imidlertid både påtalemynd­ighet og retten at det kun var grunnlag for å betegne det hele som et simpelt ran.

I tillegg til ranet på Lund, ble flere andre alvorlige forhold behandlet under rettssaken. En av de tiltalte måtte svare for syv andre lovbrudd i retten. Agder tingrett falt til slutt ned på at alle de fem tiltalte skulle dømmes til ungdomsstr­aff.

Sammen må guttene betale 20.000 kroner til hver av de fire ransofrene på Lund i Kristiansa­nd. 18-åringen er også dømt til å betale 35.000 kroner til gutten han banket opp og ranet i Arendal 2. desember i fjor.

Dommen er ikke rettskraft­ig.

 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Ranet skjedde på denne gangveien som fører ned fra Roligheden til Bertesbukt­a i Kristiansa­nd.
FOTO: ANDERS MJAALAND Ranet skjedde på denne gangveien som fører ned fra Roligheden til Bertesbukt­a i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway