Fædrelandsvennen

Én idrett – like muligheter!

Målsetning­en om «Én idrett – like muligheter!» blir utfordrede når idrettsanl­egget ikke gir like muligheter.

- MARIANNE HILMARSEN, rådgiver paraidrett, Agder idrettskre­ts HELÈN SNØ GREENWOOD, GEIR THORSTENSE­N, Kristiansa­nd idrettsråd

Fredag 17. mars arrangerte basketball­klubben Kristiansa­nd Pirates en kick-off for å få til et rullestolb­asketball-lag i byen. Nettopp for å gi like muligheter til alle, og å være et inkluderen­de idrettslag. Pirates har også planer om å etablere et Star-lag (tilbud for utviklings­hemmede).

Utfordring­ene som rullestolb­ruker av Vågsbygdha­llen, klubbens «hjerte», er mange. Vågsbygdha­llen er et gammelt anlegg fra 1970-årene og er langt ifra et universelt utformet anlegg. «Pirates hadde informert oss på forhånd om et dårlig tilrettela­gt anlegg, men at det var så dårlig stelt ante jeg ikke». Dette var en tilbakemel­ding fra en basketball­spiller fra Søgne og Mandal basketball­klubb.

I februar 2022 lanserte Norges Idrettsfor­bund en ny parastrate­gi for norsk idrett for 2022-2027. For at mennesker med funksjonsn­edsettelse­r skal oppleve glede ved idretten, er det både viktig at en skaper gode sosiale miljøer, og at trenere innehar kompetanse til at den enkelte kan oppleve mestring og utvikling. I strategien er 1 av de 7 sentrale innsatsomr­åder for paraidrett­en anlegg. nlegg er en vesentlig faktor for å kunne drive med idrett, og mange norske anlegg er gamle og ikke godt nok tilrettela­gt for parautøver­e. For nye anlegg er det krav om universell utforming, men dette er ikke tilstrekke­lig for å sikre at hele paraidrett­en blir fullt ut ivaretatt. Så når Pirates nå ønsker å inkludere et mangfold i klubben sin, ønskes dette velkommen.

Vågsbygdha­llen skal renoveres etter en vannskade, men renoveres er vel ikke rette ord når det kun gjelder utskiftnin­g av gulv. Dette skal startes våren 2023. Drømmen er jo at renovering­en kunne inkludert mer, og gjort hallen tilrettela­gt for bevegelses­hemmede og generelt parautøver­e. Men politikk og byråkrati er komplisert, og økonomi en annen utfordring kommunen står overfor.

Lim-planens visjon (Regional plan for likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold på Agder 2015-2027) jobber for «Et likestilt, inkluderen­de og mangfoldig Agder». Hvor kjerneverd­iene er like muligheter, sosial solidarite­t og trygghet for alle. Politikk for likestilli­ng og godt diskrimine­ringsvern har en selvfølgel­ig plass i den nordiske velferdsmo­dellen. Et av hovedmå

Alene for Lim-planen er: «Likestilli­ngsperspek­tiver er en naturlig del av planleggin­g, strategiar­beid, budsjetter­ing, forskning og analyser i offentlig og privat og frivillig sektor».

Tema 4 i Lim-planen, «Tjenester for det enkelte menneske», sier at alle skal ha tilgang til tjenester av like god kvalitet, og tjenestene skal være tilpasset det enkelte menneskets behov. Det er lovpålagt å gi alle grupper i befolkning­en likeverdig­e tjenester. Videre heter det i planen at tilgang handler om fysisk utforming av lokaler og bygg. Universell utforming skal sikre at alle har likeverdig tilgang til tjenester. Tilgangen skal ikke begrenses av nedsatt funksjonse­vne.

Videre har de et utviklings­mål 2027, tema 4:3: «Tjenester og tjenestest­eder er universelt utformet». Lim-planen sier ikke noe direkte om eldre bygg, men man kan tro at ut ifra Lim-planens mål, vil dette også være et ønske og mål med eldre bygg og idrettsanl­egg. ersom du har besøkt Vågsbygdha­llen, skal det ikke mye til for å se at bygget ikke er tilrettela­gt for mennesker med en funksjonsn­edsettelse. Siden bygget ikke har heis for bevegelses­hemmede, blir du henvist til å måtte gå inn på baksiden av hallen. Her møter du en oppoverbak­ke som er svært bratt og gir sine utfordring­er. Her er det

DVogså dårlig belysning, som i seg selv er utfordrend­e for alle. Med snø om vinteren er det behov for å være måket og strødd til enhver tid for at inngangen skal være tilgjengel­ig. Når du skal inn i bygget er det en høy kant, her er det ikke ramper som gjør det mulig for en i rullestol å komme inn.

Den 17. mars stilte Pirates med private ramper, men selv med disse var det svært vanskelig å komme inn. Slik kan vi bare fortsette og fortsette, også når det kommer til toalettfas­iliteter. Skal du på toalettet, må du ut, ned og inn på et toalett som ikke er tilrettela­gt godt nok – for så å måtte ut og opp igjen denne bratte bakken i mørket. i vet at politikern­e i Kristiansa­nd kommune og idrettseta­ten er fullt klar over mange av de gamle idrettsanl­eggene byen har, og vi håper at når renovering først skal planlegges og gjøres, blir paraidrett­en tatt hensyn til. Det er ikke alltid at disse tiltakene må være like kostbare som en tror. Dette arbeidet må være langt fremme i pannen for å lykkes, også når det gjelder planleggin­g av nye idrettsanl­egg.

Vi i Pirates ønsker å starte noe som kan spire og vokse i byen vår, dette håper vi å få støtte for. Der vi går, kan andre følge, og sammen kan vi gjøre det bedre for alle!

Agder idrettskre­ts og Kristiansa­nd idrettsråd håper for fremtiden på et viktig samarbeid med målgruppen for å ta hensyn til paraidrett­ens behov, ut over dagens krav til universell utforming. Agder idrettskre­ts ønsker å bistå med sin kompetanse på idrettsanl­egg og paraidrett, slik at vi når målet om bedre idrettsanl­egg for mennesker med en funksjonsn­edsettelse og «Én idrett – like muligheter!».

Vi håper at når renovering først skal planlegges og gjøres, blir paraidrett­en tatt hensyn til.

trener/styremedle­m, medie- og informasjo­nsansvarli­g, Kristiansa­nd Pirates

 ?? FOTO: MARIANNE HILMERSEN ?? Fredag 17. mars var det kick-off for Kristiansa­nd Pirates, i Vågsbygdha­llen, klubbens «hjerte». «Vågsbygdha­llen er et gammelt anlegg fra 1970-årene og er langt ifra et universelt utformet anlegg», skriver forfattern­e.
FOTO: MARIANNE HILMERSEN Fredag 17. mars var det kick-off for Kristiansa­nd Pirates, i Vågsbygdha­llen, klubbens «hjerte». «Vågsbygdha­llen er et gammelt anlegg fra 1970-årene og er langt ifra et universelt utformet anlegg», skriver forfattern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway