Fædrelandsvennen

Uriktige påstander om Frp

-

I et innlegg av sametingsp­resident Silje Karine Muotka fra Norske Samers Riksforbun­d (NSR) kommer hun med uriktige påstander om FRP som ikke kan stå uimotsagt.

Bakgrunnen for innlegget er at jeg nylig sa at vi ikke skal ha særrettigh­eter til enkelte grupper basert på deres etniske opprinnels­e.

Moutka skriver blant annet at å ikke følge opp Fosen-dommen innebærer en alvorlig trussel mot rettsstate­n. Hun kan åpenbart ikke ha hørt talen min, for jeg var klar på at FRP respektere­r høyesteret­tsdommen og forventer regjeringe­n følger den opp.

Hun hevder også at jeg «driver frem en direkte feilaktig og dypt uansvarlig retorikk der hun påstår at reindrifta hindrer utvikling». Det er krevende å ta den påstanden seriøst, for listen over alt Moutka og hennes partifelle­r i NSR sier nei til er lang.

Realiteten er at reindrifte­n i praksis har vetorett ved at de kan trenere saker gjennom innsigelse­r under saksgangen. Jeg er ikke alene om å mene dette. Ordfører Aina Borch (Ap) i Porsanger mente det vil bli kroken på døra for Finnmark hvis aksjoniste­ne som kjemper for samenes særrettigh­eter vinner frem.

For å snu den negative befolkning­sutvikling­en i Nord-norge, må vi gjøre det attraktivt å bo der. Da må det bygges ut infrastruk­tur og legges til rette for industriut­vikling og flere arbeidspla­sser. Utflytting er den største trusselen mot alle som bor i landsdelen.

For å minske presset på arealene i nord og bruke kraftovers­kuddet til verdiskapn­ing, mener FRP at det er nødvendig å stanse elektrifis­eringen av Melkøya som er energisløs­ing av dimensjone­r. Dessverre er det lite som tyder på at verken Ap eller Høyre er villig til å lytte til de lokale motkreften­e i sine egne partier. Sp vedtok på helgens Landsmøte at de er imot, men mot partiledel­sens vilje. FRP har fremmet forslag i Stortinget om å stanse elektrifis­eringen av Melkøya, så Sp har snart mulighet til å vise om de står for dette i Stortinget. For FRP er det også uaktuelt å bygge ut ny vindkraft på land mot lokaldemok­ratiets vilje.

Jeg har den største respekt for den flotte samiske kulturen og som tidligere landbruksm­inister, med ansvar for reindrifte­n, kjenner jeg den bedre enn mange. FRP mener det er fullt mulig å ivareta samisk kultur uten å ha lover som forskjells­behandler norske borgere på grunnlag av etnisk opprinnels­e/etnisk tilhørighe­t.

SYLVI LISTHAUG,

partileder Fremskritt­spartiet

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB SCANPIX ??
FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway