Fædrelandsvennen

God familiepol­itikk er løsningen på å snu rekordlave fødselstal­l

Fødselstal­lene går ned. Siste rapport fra SSB viser at det nå bare fødes 1,41 barn per kvinne. Det har aldri vært lavere.

- KJELL INGOLF ROPSTAD, stortingsr­epresentan­t KRF

KRF kommer ikke til å be folk få flere barn av samfunnsøk­onomiske grunner eller for å oppretthol­de velferdsst­atens bæreevne. Barn har en verdi i seg selv. Men vi vil skape rammer som gjør at folk velger å få akkurat så mange barn de selv ønsker. Og skal man gjøre noe med fødselsrat­en, mener vi fleksibili­tet og valgfrihet for familiene er løsningen.

Samtidig som fødselstal­lene går ned ser vi at gjennomsni­ttsalderen for førstegang­sfødende går opp. Det kan for mange henge sammen med at de ønsker å fullføre studier og etablere seg i arbeidsliv­et før barna kommer. Det viser at vi må ha en bredde av støtteordn­inger som også treffer de som ønsker å få barn tidligere.

Familier er i ulike livssituas­joner, og folk blir foreldre på forskjelli­g tidspunkt i livet. KRF mener at engangsstø­naden som du får hvis du får barn uten å opptjent rett på foreldrepe­nger, må økes fra dagens 90.000 kr til 220.000 kr (2G). Den bør også legges om sånn at du får utbetaling­er månedlig, og ikke som en engangssum som i dag. Dette vil gjøre økonomien enklere for de som ønsker å få barn, men som ikke har opptjente rettighete­r. Da KRF var i regjering økte vi støtten fra rett over 30.000 kr til ca 90.000 kr og vi utvidet også studenters rett til foreldrest­ipend i overgangen mellom studier og jobb.

Med dyrtid og tidsklemme er det ikke rart om flere lurer på om de egentlig har råd til å få de barna de ønsker. Derfor er det enda viktigere at vi støtter familiene. Derfor har KRF prioritert å øke barnetrygd­en for de yngste barna. Et målrettet tiltak som styrker økonomien til barnefamil­iene. I dag får en småbarnsfa­milie 8200 kr mer i året for hvert barn under 6 år. For de over 6 år innførte vi et fritidskor­t som skulle sikre at alle barn hadde råd til å delta. Det har dessverre dagens regjering fjernet. Det er helt tydelig at Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet mangler ambisjoner for familiene når de ikke engang prisjuster­te barnetrygd­en i sitt forslag til statsbudsj­ett. KRF vil fortsette å øke barnetrygd­en og gjeninnfør­e fritidskor­tet.

Folk ønsker å ha tid med de barna de får. Familiene ønsker mer fleksibili­tet og mulighet til å organisere hverdagen sin slik de ønsker. Dagens tredeling av permisjone­n er for rigid og fratar foreldrene mulighet til å bestemme selv. En fersk rapport fra NAV viser at konsekvens­en er at nesten 50 prosent av kvinnene tar ut ulønnet permisjon. Familiene mister inntekt, og kvinnene mister rett på for eksempel sykepenger. Den rigide tredelinge­n handler mer om likestilli­ng og arbeidslin­jen, enn å ta familienes utfordring­er på alvor. Det er en umoderne tilnærming til dagens familier som kommer i alle størrelser og fasonger.

Da KRF var i regjering var familiene et satsingsom­råde, mens med en familiemin­ister fra Senterpart­iet har familiepol­itikken blitt en salderings­post. Å investere i familiene vil uansett aldri være forgjeves, men tvert imot være den beste investerin­gen vi kan gjøre. En god barndom varer tross alt livet ut.

 ?? FOTO: FRANK MAY / NTB ??
FOTO: FRANK MAY / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway