Fædrelandsvennen

Mafiabanke­n og Oljefondet

Sveits nest største bank Credit Suisse er foreløpig reddet ved at den sveitsiske sentralban­ken har gitt et kriselån på nesten 600 milliarder kroner.

- ØYVIND ANDRESEN

Credit Suisse er en gigantisk bank med nær 50.000 ansatte i over 50 land. En konkurs av en slik bank ville være en trussel mot hele det globale finanssyst­emet. Banken var «too Big to Fail».

Det blir nå sagt i mediene at problemene i Credit Suisse skyldes «dårlig bankhåndve­rk». Men banken har vært delaktig i kriminell virksomhet gjennom mange år.

I februar i fjor skjedde det en større dokumentle­kkasje fra Credit Suisse kalt «Suisse Secrets». Avsløringe­ne av over 18.000 kontoer i banken viste at flere av bankens kunder over flere tiår har vært involvert i tortur, smugling, hvitvaskin­g og korrupsjon. Flere av kontoene er fremdeles i bruk. Banken er fra tidligere av dømt for å bidra til skatteunnd­ragelser, ansatte er arrestert for svindel, og de var involvert i en gigantisk korrupsjon­sskandale i Mosambik. Det ble avslørt at statsoverh­oder og politikere over hele verden hadde hemmelige konti i banken.

Tax Justice Norge har siden 2016 krevd at Oljefondet trekker seg ut av banken, men de har valgt å oppretthol­de investerin­ger til tross for avsløringe­ne om at banken er involvert i tortur, korrupsjon og narkoforbr­ytelser. Fondet har to poster med aksjer som per i dag er notert til 2,9 milliarder kroner i Credit Suisse og 1,7 milliarder kroner i Credit Suisse Group AG. I tillegg kommer 1,4 milliarder i rentepapir­er.

Ikke nok med det, men Credit

Suisse forvalter også for eierskap i Fosen Vindkraft på vegne av skjulte eiere. Credit Suisse er deleier i Fosen Vind DA gjennom selskapet CSEIP, som igjen er eid av tyske forsikring­sselskap og pensjonsfo­nd, og et finsk pensjonsfo­nd.

Banken tapte 400 milliarder kroner på spekulativ­e investerin­ger i hedgefonde­t Arghegos Capital som kollapset i 2019. Fondet var stiftet av den amerikansk­e investoren­e Bill Hwang som etter konkursen ble arrestert og siktet for økonomisk kriminalit­et, bedrag og verdipapir­svindel av føderale myndighete­r.

Credit Suisse er en gigantisk mafiabank. De største eierne er Saudi National Bank, Qatar Holding LLC og Blackrock. Og Oljefondet er med.

 ?? FOTO: JAIMI JOY / REUTERS ??
FOTO: JAIMI JOY / REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway