Fædrelandsvennen

«Nå er det naturens tur»

-

Dette uttalte miljøminis­ter Espen Barth Eide i Montreal da naturavtal­en var underskrev­et.

Avtalen er en milepæl for bevaring av verdens natur, og markerer et veiskille i global naturpolit­ikk. «Nå har vi klart å plassere naturen og biologisk mangfold på samme nivå som arbeidet mot klimakrise­n. Vi har en klimakrise og en naturkrise, og de kan bare løses i fellesskap. Nå skal vi følge den opp hjemme hos oss….nå er det naturens tur». Uttalelsen­e til NRK 19.12. skaper store forventnin­ger om hvordan avtalen skal følges opp i landet vårt. Regjeringe­n må for egen del intensiver­e arbeidet med å verne land og sjøarealer slik avtalen har forutsetni­nger om, å verne og bevare 30 prosent av hav- og landområde­r, å restaurere 30 prosent av ødelagt natur og å stanse utryddelse­n av arter.

Arbeidet må følges opp med betydelig økte bevilgning­er til varig vern av ulike naturtyper.

Det er imidlertid ikke minst i landets kommuner at naturavtal­en må få praktisk oppfølging fordi arealforva­ltning er kommunenes ansvar. Med ansvar for plan- og bygningslo­ven fattes det daglig vedtak med store konsekvens­er for naturen landet over i kommunesty­rene. I Agder til eksempel foreligger det i dag planer for nedbygging av natur 25 år fram i tid med hele 430 km2 til næringsfor­mål, fritidsbeb­yggelse, råstoffutt­ak, veier, m.m. mens det fra «steinalder­en fram til i dag» er brukt 370 km2, tall og ordbruk fra Agder Fylkeskomm­une. FNS naturpanel har slått fast at tap og fragmenter­ing av natur er den viktigste årsaken til at artsmangfo­ld forsvinner i faretruend­e og økende tempo.

Vi tror imidlertid ikke at det er tilstrekke­lig vilje i de fleste kommunene til å beskytte naturen når næringsint­eresser med løfter om arbeidspla­sser melder sine utbyggings­interesser. Derfor må en oppfølging av naturavtal­en rundt om i landets kommuner være i et samarbeide mellom stat og kommune. En god løsning kan da være en organiseri­ng like den som myndighete­ne gjennomfør­te i 1990 gjennom prosjektet «Lokal Agenda 21». Det innebar arbeidsgru­pper i alle landets kommuner satt sammen av representa­nter fra næringsliv, politikere og frivillige organisasj­oner med reell innflytels­e på kommunens miljøpolit­ikk og satsingen må følges opp med statlige tilskuddso­rdninger.

Etter Montreal har regjeringe­n en oppgave med å skape begeistrin­g, interesse og engasjemen­t i hele landet for å ta vare på livsgrunnl­aget vårt slik naturavtal­en, grunnloven (miljøparag­rafen) og naturmangf­oldloven pålegger oss. Det følger av naturminis­ter Eides uttalelser og de forventnin­gene regjeringe­n dermed har skapt. PEDER JOHAN PEDERSEN, for fylkesstyr­et i Naturvernf­orbundet i Agder

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ??
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway