Fædrelandsvennen

Litt mer modig

- SIRI THORSLAND,

Jeg vil berømme Prosjektgr­uppa for nullvisjon­en mot vold og overgrep som i disse dager fremlegger kartleggin­gsrapporte­n presentert i Fædrelands­vennen 17.03-23.

For å skape reell endring må man først forholde seg til der man er, er et viktig organisasj­ons-psykologis­k prinsipp. Vi leser at prosjektet finner årsak til at grove krenkelser kan få pågå:

«Kartleggin­gens hovedfunn er et fagfelt styrt av frykt, benektelse, ensomhet, handlingsl­ammelse, uavklart arbeidsfor­deling og mangel på rutiner som fungerer». Prosjektgr­uppa forholder seg altså til disse vanskelige forhold, noe som gir muligheter. Faktorene her beskrevet er emosjonell­e, som frykt og unnvikelse på grunn av frykten. Videre beskrives «det er systemet som svikter, ikke enkeltmenn­esker».

Jeg påstår at det er enkeltmenn­esket i systemet som må styrkes, fordi det er enkeltmenn­eskets handlinger som er avgjørende for å redde liv. Og da må vi først forstå og anerkjenne individene­s drivkrefte­r og dekke deres behov.

Som Pp-rådgiver satt jeg i et møte angående stor og langvarig bekymring for et barn med alvorlige symptomer. Lederen erkjente at meldeplikt­en til barneverne­t klart var oppfylt, men ville likevel ikke melde, fordi hun var redd for foreldrene­s reaksjon. Utfordring­en er nettopp at fagfolk har kunnskap til rasjonelt å gjøre det de vet de burde gjøre, men den emosjonell­e faktor, redsel, er sterkest og overstyrer adferden.

Vi mennesker er programmer­t først og fremst til å redde oss selv, men da er det utopisk å tro at vi kan redde andre. I møtet ble også andre vitne til at voksne først og fremst beskytter seg selv, slik læres nye fagfolk opp og redselen styrkes.

Nå som prosjektet­s kartleggin­g avdekker at frykt er avgjørende årsak til, burde et konkret tiltak være «Handlingsm­ål: litt mer modig» med dertil de kompetanse­utvikling og verktøy som finnes på feltet. psykologis­k samfunnsvi­ter, Søgne

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway