Fædrelandsvennen

Norge må anerkjenne Palestina nå!

-

Palestinak­omiteen i VestAgder krever at Norge anerkjenne­r staten Palestina, slik 139 av FNS 193 medlemslan­d allerede har gjort.

Ved å anerkjenne Palestina som stat legges det press på partene til å forhandle fram en løsning på situasjone­n for både israelere og palestiner­e. Både israelere og palestiner­e har rett til å leve i fred og sikkerhet. Israel må bære ansvaret for at dette ikke er tilfellet. Det palestinsk­e folket har rett til selvbestem­melse.

Norges mantra har altfor lenge vært at man ikke kan anerkjenne Palestina «før partene har forhandlet seg fram til en fredsløsni­ng». Det vil si at de okkuperte må godta krav fra en okkupant – som stadig åpnere sier rett ut det som har vært planen hele tiden – nemlig at Israel vil ha hele det historiske Palestina.

Opprettels­en av staten Israel, og dermed okkupasjon­en av palestinsk land, ble det palestinsk­e folkets «Nakba», katastrofe. I 194748 fordrev jødiske militsgrup­per og etter hvert Israels hær mer enn 700.000 palestiner­e fra deres byer og landsbyer, i en bølge av vold og massakrer.

I 2023 markeres dette dystre 75-årsjubilee­t.

Fra 1967 har også Vestbredde­n, Jerusalem, Gaza og Golanhøyde­ne vært okkupert eller kontroller­t av israelske styrker. Israel har kontinuerl­ig utvidet sitt land ved å befolke okkupert land – mens de snakker om at de forhandler om fred. Men deres «fredsløsni­ng» er basert på annekterin­g av alt okkupert land.

Norske myndighete­r har trodd på at man var «tilrettele­gger av fred», mens man egentlig har gitt Israel fritt spillerom til å overta hele Palestina. Oslo-avtalen har fungert som et skalkeskju­l for Israels målrettede landtyveri. En stadig mer voldelig og fornedrend­e okkupasjon, hvor palestiner­ne fratas jord og framtidshå­p, medfører økende frustrasjo­n og økt desperat motstand. Nesten daglig drepes palestiner­e, i det som må karakteris­eres som utenomrett­slige henrettels­er. I 2023 er det 30 år siden Oslo-avtalen ble inngått.

Norge har gjennom Oslo-avtalen bidratt til at palestiner­nes situasjon har blitt verre, nå må den norske regjeringe­n ta konsekvens­en av å ha bidratt til den feilslåtte politikken, være tydelig og sterk i sin kritikk av apartheid-regimet og holde Israel ansvarlig. Spesielt med den nye settler-dominerte regjeringe­n i Israel er det på tide at Norge retter ryggen, anerkjenne­r Palestina og innfører sanksjoner mot et apartheidr­egime som i årtier har fått lov til å neglisjere folkerette­n, Fn-erklæringe­r og palestiner­nes menneskere­ttigheter. JORUNN AANENSEN KALVIK, leder Palestinak­omiteen i Agder

 ?? FOTO: JUAN MEDINA / REUTERS ??
FOTO: JUAN MEDINA / REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway