Fædrelandsvennen

En general og en tømmermann­sønn

Andakten i Fædrelands­vennen leser jeg stadig med interesse. Den inneholder alt fra den rene tungetale til fornuftige leveregler.

- SVEN FJELDAL, Vågsbygd

Sist lørdag fikk vi en liten historieti­me om kontrasten mellom Romerriket­s generaler og hvordan det lysende budskapet til tømmermann­sønnen «ble blåst fra land til land ved den hellige ånds friske vind». Det er vel en noe enøyd måte å se på historien og hvordan kristendom­men spredte seg?

Kanskje en skulle lukke det øyet litt og se med det andre? Det er riktig at de første kristne måtte tåle forfølgels­e, vold og tortur, men religionen tok fort tak i de samme metodene selv. Europa led i århundrene framover til vår tid under religionsk­riger, heksebrenn­inger, massakrer på dissidente­r og jøder og undertrykk­else, fengsling og henrettels­er av vitenskaps­folk og fritt tenkende mennesker. Alt begrunnet av «kjærlighet» og lojalitet til en gud som har en blodig historie på høyde med vår tids verste diktatorer.

Historien blir ikke noe mindre blodig når kjærlighet­ens evangelium skulle ut til «hedningene» i Afrika og Amerika, som regel kombinert med andre og mer pekuniære interesser.

Også til vårt land ble det brukt sterke maktmidler for å innføre kristendom­men. I kjølvannet til Fosen-saken kan en kanskje minne om Mandrup Pedersen Schønnebøl, lagmann i Nordlanden­e (Nordland og Finnmark), som midt på sekstenhun­dretallet klarte å stoppe prestene som viste en enorm nidkjærhet i å torturere og brenne samer, hovedsakel­ig kvinner, som ikke falt helt inn i deres kristne verdensans­kuelse. Nei, når det gjaldt å spre det glade budskap ble «den Hellige ånds friske vind» stedvis og ofte til en blodig storm!

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway