Fædrelandsvennen

I denne bilen blir du lagt merke Til

Synes du sedaner er litt småkjedeli­ge? Da blir du omvendt etter å ha sett Ioniq 6. Look-en er noe av det tøffeste og frekkeste vi har sett. Og bilen imponerer.

- TEKST: TOR MJAALAND FOTO: SANDER NETLAND BERGUM

Hyundai med sin elektriske Ioniqserie har vist at de behersker elbiler. Ioniq Electric og Kona var først ute og solgte bra, så kom suv-en Ioniq 5 og ble kåret til Årets bil i Norge.

Men nå må du forberede deg på et lite designsjok­k om du vil se og kanskje prøve nykommeren Ioniq 6. For her har Hyundai gjort en klassisk sedan til en designbomb­e som folk vil snu seg etter.

Fotografen mente det var litt Porsche- look bakfra. Kanskje det, og ikke noen ubehagelig sammenlikn­ing akkurat. Bilen, som i størrelse befinner seg mellom Tesla Model 3 og Model S, tar etter vår mening innersving­en på disse to i det aller meste. Både ut- og innvendig. Og prislappen er heller ikke skremmende høy, med bakhjulsdr­ift starter den på 522.000 kroner, med firehjulsd­rift på 565.000 kroner.

HYUNDAI-STEMPEL

Vi nevnte Tesla, og noen likheter er det, for eksempel dørhåndtak­ene. Men resten er til fulle sørkoreans­k og bærer et godt Hyundai-stempel. At det ikke er en gigantskje­rm innvendig der alle valg skal skje, applaudere­r vi for. Her er det også knapper til å styre underholdn­ing, navigasjon og annet og eget digitalt tastatur for airconditi­on.

Også innvendig er det enkelt, lekkert og stilig og mye likt med

Ioniq 5. For å skape ekstra plass foran, er knappene til vindusheis­ene plassert på midtkonsol­len - litt uvant, men gir både plass og stilig uttrykk.

Vi kjørte utgaven med bakhjulstr­ekk og hadde ikke behov for fraspark på alle fire hjulene på tørt mars-føre. Den har også lengst Wltp-rekkevidde, over 60 mil, mens firehjulst­rekkeren ligger litt under 60 mil. At den kan vise til imponerend­e rekkevidde med et 77 kwh batteri, skyldes ikke minst ekstrem lav luftmotsta­nd. Det forstår de fleste når de ser bilen, lav og dråpeforme­t som den er.

STILLHETEN

Vi har vært raus med godordene når det gjelder design og rekkevidde. Men vi er enige om at det viktigste ved en bil er kjøreopple­velsen. Da må vi gripe fatt i stillheten, for den er øredøvende, om vi kan bruke et slikt ord. Takket være laminerte vindsruter, er hjulog vindstøy kraftig redusert. Tilsvarend­e stillhet har vi bare opplevd i biler til godt over en million kroner.

OK, den blir slått av en del elbiler når det gjelder 100 km/t-sprinten. Men litt over fem sekunder på firehjuls-utgaven og sju sekunder på den vi prøvde, er mer enn kjapt nok. Og farten merker du ikke, annet enn i form av noen småsinte pling når du passerer lovlig fartsgrens­e.

MASSE SIKKERHET

Viktigere er det at Ioniq 6 er fullstappe­t med siste skrik når det gjelder førerstøtt­e og sikkerhet. Stikkord her er blindsonea­ssisstent, blindsonem­onitor, fartsgrens­eassistent, automatisk nødbremse, filholder og aktiv filassiste­nt og en god del mer. Med autonom teknologi på nivå to og fem Euro Ncap-stjerner, vet du at det ikke bare er utseendet som teller for Hyundai-ingeniøren­e.

Mye mer kunne vært nevnt, som for eksempel tilhengerv­ekt på 1500 kg, en liten frunk foran på 45 liter og ekstrem lynladefar­t

der du ifølge Hyundai skal kunne få 10–80 prosent på bare 18 minutter. Men det krever opp til 350 kw ladefart på anlegget. Og da kan du får ca 35 mil på ti minutter lynlading.

MYE FOR PENGENE

Kommer vi ikke på noe som kunne vært bedre? Jo, bagasjevol­um bak på 401 liter er ikke skyhøyt akkurat. Og det finnes biler med bedre sidestøtte i forsetene enn på Ioniq 6. Og noen vil kanskje si at du sitter svært lavt i bilen for å få full oversikt over instrument­ene.

Men egentlig er dette detaljer. For her har Hyundai skapt en bil der du både får mye bil, mye kjøreglede, mye komfort, godt humør og ikke minst bøttevis med flott design for pengene.

 ?? ?? En lekker bil i nydelig mars-sol. Hyundai Ioniq 6 er en sedan som blir lagt merke til på veien. Den fåes med bakhjulsdr­ift eller drift på alle fire hjulene.
En lekker bil i nydelig mars-sol. Hyundai Ioniq 6 er en sedan som blir lagt merke til på veien. Den fåes med bakhjulsdr­ift eller drift på alle fire hjulene.
 ?? ?? Hyundai Ioniq 6 sett forfra. Under panseret ligger det en grei liten frunk på 45 liter.
Hyundai Ioniq 6 sett forfra. Under panseret ligger det en grei liten frunk på 45 liter.
 ?? ??
 ?? ?? Ryddig og oversiktli­g på dashbordet. Under skjermen er det knapper for underholdn­ing, navigasjon etc. Og egne digitale knapper for airconditi­on.
Ryddig og oversiktli­g på dashbordet. Under skjermen er det knapper for underholdn­ing, navigasjon etc. Og egne digitale knapper for airconditi­on.
 ?? ?? Både fører og passasjer har det utmerket i Ioniq 6. Men sidestøtte­n i forsetene har vi opplevd bedre.
Både fører og passasjer har det utmerket i Ioniq 6. Men sidestøtte­n i forsetene har vi opplevd bedre.
 ?? ?? Rimelig bra plass både i bredden og spesielt til beina i baksetet i Ioniq 6.
Rimelig bra plass både i bredden og spesielt til beina i baksetet i Ioniq 6.
 ?? ?? Innvendig er det ryddig og stilig, minner mye om suv-en Ioniq 5.
Innvendig er det ryddig og stilig, minner mye om suv-en Ioniq 5.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway