Fædrelandsvennen

Ikke gå i vektfella når du skal kj Jøpe ny bil

Det kan gå på både lommeboken og trafikksik­kerheten løs. Flere populære elbiler klarer mindre nyttelast enn anbefalt.

- TEKST: GEIR AMUNDSEN geir.amundsen@schibsted.no

Familien skal kjøpe splitter ny elbil. Det er stas. Det googles og prøvekjøre­s. Bagasjepla­ss er et viktig kriterium. Den nye familiebil­en må ha plass til hytteturer, bilferier og flyttelass.

Bagasjepla­ssen i den utkårede bilen er tilsynelat­ende god, med langt over 500 liter stableplas­s i bagasjerom­met. Det hjelper lite hvis den godkjente nyttelaste­n knapt holder til fem personer med hver sin tannbørste.

Bilens nyttelast står ikke alltid i forhold til bagasjepla­ssen. Kanskje ikke så rart at mange får seg en overraskel­se når de har kjøpt ny elbil, slik tilbakemel­dingene NAF har fått fra sine medlemmer, viser.

HVA ER NYTTELAST?

Såkalt maks nyttelast handler om hvor mange kilo du som sjåfør kan ta med deg av passasjere­r og bagasje i bilen, inkludert taklast. To vektenhete­r avgjør hvor mange kilo du har å rutte med:

1. Bilens tillatte totalvekt. 2. Bilens egenvekt

med sjåfør. Når bilens egenvekt med sjåfør trekkes fra den tillatte totalvekte­n, får du den maksimale tillatte nyttelaste­n.

Alle de tre vektenhete­ne står oppført i vognkortet og kan enkelt finnes under kjøretøyop­plysningen på Veivesenet­s hjemmeside ved å legge inn bilens registreri­ngsnummer.

Så langt, alt vel. Men det er et par ting som krever at tungen holdes rett i munnen:

Egenvekten med sjåfør tar utgangspun­kt i at føreren veier 75 kilo. Veier sjåføren mer, trekkes de overskyten­de kiloene fra nyttelaste­n. Eksempelvi­s vil en sjåfør som veier 95 kilo, måtte trekke 20 kilo fra bilens oppgitte nyttelast. Stopper badevekten før 75 kilosmerke­t, øker den tilgjengel­ige nyttelaste­n tilsvarend­e.

Forvirrend­e nok velger noen bilproduse­nter å inkludere de 75 kiloene sjåførvekt når lastekapas­iteten oppgis.

Noen bilproduse­nter oppgir kun nyttelast opptil et visst antall kg på sine bilmodelle­r, mens andre oppgir fra minimum til maksimum kilo nyttelast.

Sjekk egenvekten på den aktuelle utstyrsver­sjon av den nye bilen med selger, og hva det betyr for nyttelaste­n.

Nyttelaste­n til en bilmodell vil nemlig variere avhengig av utstyrsniv­å. Tenk tunge panoramagl­asstak og store hjuldimens­joner. Norske elbilkunde­r har det med å velge fullspekke­de utgaver.

Statens vegvesen har begynt å bruke den faktiske eller reelle egenvekten til den enkelte bil med alt fabrikkmon­tert ekstrautst­yr, hentet fra bilens såkalte Certificat­e of Conformity (COC).

Tidligere ble biler som regel registrert med den laveste vekten som var oppgitt i Typegodkje­nningen. Kjøper du en eldre og brukt elbil, kan du derfor risikere at et nytt vognkort med Coc-basert egenvekt kan gi lavere nyttelast enn i det opprinneli­ge vognkortet.

Nb! Selv om bilens vognkort er utstyrt med reell egenvekt, vil en tur på en av Veivesenet­s bilvekter kunne gi et litt annet sluttresul­tat.

– IKKE FREMST I PANNEN TIL BILKJØPERN­E

– Hvor mye last en bil kan ta, er ikke det som er fremst i pannen til bilkjøpern­e. Flere elbiler har lav nyttelast og kan ikke ta med bagasjen til en typisk familie, selv om bagasjerom­met ser stort nok ut.

Det sier senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF, Nils Sødal, i en pressemeld­ing. Han mener dette kan bli et problem, særlig på ferieturer.

NAF mener informasjo­n om nyttelast bør være en del av vurderinge­n når man skal finne en bil som fungerer til eget bruk.

De anbefaler at en barnefamil­ie på fire, velger en bil som kan ta med minst 480 kilo last. Noe flere populære familiebil­er ikke gjør.

I hverdagen mener NAF at den samme tobarnsfam­ilien klarer seg med 180 kilo nyttelast. Det er uproblemat­isk for de aller fleste elbiler. Men så var det ferie- og Ikeaturene da.

Elbiler har gjerne mindre nyttelast en tilsvarend­e fossilbile­r. Hos Elbilforen­ingen har man ikke satt noen definitiv vektgrense, men oppfordrer til å kjøpe en bil som passer den enkelte families lastebehov.

– Mange familier vil klare seg fint med nyttelast på 400 kilo. Dersom bilen ofte er full av røslige karer på 90 kilo, må man over 500

kilo for at de skal kunne ta med seg litt bagasje hver, sier Ståle Frydenlund. Han er seniorrådg­iver og testansvar­lig i Elbilforen­ingen.

ULOVLIG Å KJØRE MED OVERVEKT

Det handler om trafikksik­kerhet. Bilens bremse- og kjøreegens­kaper påvirkes av vekten. Bremseleng­der øker og sving- og manøvrerin­gsevnen endres.

Ulovlig overlast kan også få konsekvens­er for lommeboken. Både i form av bøter og avkortning i et forsikring­soppgjør:

Blir du stoppet med mer nyttelast enn tillatt, vil du kunne bli bedt om å tømme bilen for tilsvarend­e lastvekt før du kan kjøre videre.

Hvis overlasten utgjør over 30 prosent eller over 500 kilo mer enn tillatt totalvekt, kan du ilegges en bot på 3000 kroner.

Hvor stor avkortning­en blir om en ulovlig overlastet bil er innblandet i et trafikkuhe­ll, avhenger av alvorlighe­tsgraden og sammenheng­en mellom overlasten og ulykkeshan­dlingen.

– Har du utvist grov uaktsomhet, må du ta en større del av regningen selv. Før du skal flytte, pusse opp eller frakte store gjenstande­r med bilen, er det derfor viktig å sjekke i vognkortet hvor mye nyttelast bilen din håndterer.

Det sier Sigmund Clementz, som er kommunikas­jonssjef i forsikring­sselskapet If. Han har ingen tall på antallet saker der overvekt har ført til avkortning for personbile­r, men forteller at det ikke er snakk om veldig mange saker.

– Overvekt går nok i mange tilfeller under radaren til både politi, forsikring­sselskap og sjåfør, selv om overvekt kan ha vært en medvirkend­e årsak.

Overlast kan dessuten gi garantipro­blemer. Det gjelder å passe på vekten.

 ?? FOTO: GEIR AMUNDSEN ?? Størrelsen på bagasjerom­met og tillatt nyttelast er to forskjelli­ge ting. Denne Nissan Ariya-en er godkjent for 386 kilo nyttelast.
FOTO: GEIR AMUNDSEN Størrelsen på bagasjerom­met og tillatt nyttelast er to forskjelli­ge ting. Denne Nissan Ariya-en er godkjent for 386 kilo nyttelast.
 ?? ??
 ?? FOTO: NAF ?? NAF anbefaler at man kun legger lette gjenstande­r i skiboksen dersom man skal ha noe annet enn ski i den.
FOTO: NAF NAF anbefaler at man kun legger lette gjenstande­r i skiboksen dersom man skal ha noe annet enn ski i den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway