Fædrelandsvennen

Derfor anbefaler NAF at en familie på fire bør ha 480 kilo nyttelast

-

Regner man ut hva en typisk familie trenger av nyttelast, er svaret minst 480 kilo. Noen kan klare seg med mindre, mens andre må ha mer.

Familien Gjennomsni­tt er en typisk småbarnsfa­milie. Mor og far veier henholdsvi­s 71,6 og 86,6 kilo. Det er gjennomsni­ttsvekten for kvinner og menn i Norge i henhold til den nyeste oversikten. Kari Gjennomsni­tt på 7 år veier 28 kilo og Petter Gjennomsni­tt på 11 år veier 48 kilo.

Vekten av disse fire er 234,2 kilo. Vekten av sjåføren inngår i bilens egenvekt med 75 kilo. Trekker vi fra 75 kilo, sitter vi igjen med 159,2 kilo.

I tillegg bør vi plusse på cirka 20 kilo i obligatori­sk «løsøre», slik som bilstoler til barna, ladekabler, gummimatte­r og diverse væsker i bilen. For enkelhets skyld sier vi derfor at familien Gjennomsni­tt trenger 180 kilo nyttelast bare til seg selv i hverdagen. Det er uproblemat­isk for de aller fleste elbiler.

Utfordring­en kommer når familien Gjennomsni­tt skal på ferie. Derfor har alle fire med seg en koffert som veier 20 kilo hver.

På taket sitter en takboks som veier 35 kilo, mens takstative­t veier 5 kilo. I tillegg har ungene mast seg til å ha med hver sin sykkel, så bakpå bilen henger det ca. 40 kilo.

Nå er familien oppe i 340 kilo. Ennå går det ganske greit for de fleste elbilene

De har blitt veldig begeistret for ferie i campingtel­t. Da må telt, soveposer, bord og stoler, kjøleboks, liggeunder­lag, kjøkkenuts­tyr og mye mer med. Vi snakker i hvert fall om 100 kilo til.

Ikke minst vokser barn veldig fort. Fire år senere har Kari og Petter vokst til henholdsvi­s 50 og 60 kilo, og vi må legge til 34 kilo ekstra. Vips er vi oppe i nesten 480 kilo nødvendig nyttelast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway