Fædrelandsvennen

– Rolke er favoritt

Prosjektle­der Roar Hjelmeset spår opptur i deltakeran­tallet foran helgens HovdenTour – og er svært spent på duellen mellom to av Sørlandets aller sprekeste skiløpere.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg har et håp om at vi skal klare over 1500 deltakere, sier Roar Hjelmeset, prosjektle­der for Hovdentour.

Til sammenlign­ing var det 1200 påmeldte i fjor.

Lørdag er det igjen klart for turrennet som har tatt over for Sesilåmi, som det største turrennet på Sørlandet.

1000 PÅMELDTE

Onsdag ettermidda­g hadde rennet 920 påmeldinge­r, men ifølge Hjelmeset er det reelle tallet tusen da han ennå ikke hadde registrert alle som hadde meldt seg på via sine bedrifter.

Ifølge yr.no ser det lørdag ut til å bli oppholdsvæ­r under rennet, med temperatur­er så vidt på plussiden på starten og så vidt på minussiden i fjellet. Det meldes lite vind.

Hjelmeset synes værmelding­en er positiv, og ser for seg et renn av påmeldinge­r de siste dagene.

– I 2019 fikk vi 600 påmeldinge­r bare de siste tre dagene, sier Hjelmeset, og sikter til forrige gang løpet gikk helt uten påvirkning av korona.

Han mener det særlig er viktig at rennet bikker 1445 påmeldinge­r, som var det Holmenkoll­marsjen hadde tidligere i vinter – et renn Hovdentour ofte har knivet med i antall deltakere.

SUPERDUELL

– Hvis vi klarer det, er vi det fem

te største turrennet i Norge. Det betyr litt for omdømmet, sier Hjelmeset – som synes turrennet klarer seg bra, til tross for at også de mister deltakere sammenlign­et med før korona.

– Selv om vi har vært over 2000 deltakere, har for eksempel Birkebeine­rrennet gått fra 16.000 til 7000. Jeg tror vi har klart oss forholdsvi­s bra fordi vi er et lavterskel­arrangemen­t som har profittert på å innføre et alternativ på ti kilometer, sier Hjelmeset.

I tillegg er det distanser på 22 og 42,5 kilometer.

I langløypa er Hjelmeset svært spent på hvem som stikker av med seieren.

Fjorårsvin­ner Mathias Holbæk er Norges beste juniorløpe­r, og har blant annet imponert voldsomt med to gull i juniorVM.

Lørdag er det duket for superduell mot Hans Petter Rolke, som har overrasket i Ski Classics, med blant annet plassering­ene 28, 40 og 41 i henholdsvi­s Marcialong­a, Vasaloppet og Birkebeine­ren.

Særlig Marcialong­a var imponerend­e, der han staket forbi Petter Northug i den siste bakken. Varemerket til Ski Classics-løperne er at de staker samtlige renn og alltid går uten festesmurn­ing.

VINNEREN KAN BLI HISTORISK

Ifølge Hjelmeset har ingen vunnet Hovdentour på blanke ski før, og nå kan altså Rolke bli den første.

– Jeg ser fram til duellen mot Mathias, som er en fantastisk skiløper. Men med de fartsressu­rsene han har, håper jeg det er avgjort før oppløpet, sier Rolke, som til tross for alle høydemeter­ne som venter, ikke har planer om å endre strategi.

– Det blir blanke ski, bekrefter den tidligere Oddersjaa-løperen.

Da Fædrelands­vennen pratet med Holbæk onsdag, hadde han ennå ikke bestemt seg for om han skal gå på blanke ski eller med festesmurn­ing.

– Mest sannsynlig kommer jeg til å gå på feste. Jeg skal gå NM allerede på onsdag, så for min del – som ikke er vant med å stake fire mil – så kan det være greit å spare armene litt, sier Vindbjart-gutten.

– Kan Rolke stelle i stand trøbbel for deg?

– Ja, det tror jeg. Han er jo en spesialist på denne type renn, så jeg legger favorittst­emplet på han, sier 19-åringen, som fyller 20 år i neste uke.

Roar Hjelmeset er svært spent på duellen, men tror Holbæk må stake på blanke ski for å vinne.

– Når du vinner to gull i juniorVM, skal han være i nærheten av å vinne, men Rolke er en veldig sprek type. Jeg tror ikke det er så langt unna at vi kan karakteris­ere vinneren av duellen som Sørlandets sprekeste skiløper, sier Hjelmeset.

PS! Flekkefjær­ingen Joar Thele er så langt beste sørlending i Ski Classics med 24. plass sammenlagt mens Rolke er nummer 47 – på plassen foran profilerte Anders Aukland.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Her jubler Mathias Holbæk etter seieren i fjorårets Hovdentour.
FOTO: ESPEN SAND Her jubler Mathias Holbæk etter seieren i fjorårets Hovdentour.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway