Fædrelandsvennen

Positive nyheter, men...

Det ville vært et voldsomt tankekors hvis Rec Solar hadde lagt ned. Men gleden over at driften gjenopptas, er blandet med usikkerhet­en som fortsatt er der.

-

Det er et stort drama som har utspilt seg rundt Rec Solar siden i høst. Både menneskeli­g – for alle de ansatte, økonomisk – for bedriften, så vel som industriel­t og klimamessi­g – for det norske samfunnet.

I september ble nesten 250 ansatte ved Rec Solar i Kristiansa­nd og i Porsgrunn permittert. Siden den gang har rundt 80 ansatte valgt å slutte. For to uker siden kom beskjeden om masseoppsi­gelser av ansatte. Hele 50 medarbeide­re mistet jobben. Det var en dramatisk beskjed for mange mennesker og familier. Torsdag kom en ny beskjed, om at en oppstart er godkjent av styret. Dermed får 122 ansatte komme tilbake på jobb, 110 av dem i Kristiansa­nd.

Dette er i seg selv svært gode nyheter. Svært mange mennesker får nå igjen en jobb å gå til.

Likevel er det fortsatt mange forbehold. Det er bare en «delvis oppstart». Ledelsen er opptatt av at dette gir «mer fleksibili­tet». Strømprise­n vil fortsatt være «mest avgjørende for selskapets fremtid». Og en ny vurdering varsles «mot slutten av året».

Samtidig bidrar Recs situasjon til å oppretthol­de presset mot regjeringe­n fra næringsliv­et i strømsaken.

Alt dette fører til usikkerhet.

Dermed fortsetter også den utfordring­en som Rec Solar utgjør for norske myndighete­r. Tidligere har toppolitik­ere brukt store ord om betydninge­n av Rec Solar for det grønne skiftet. Det er ikke rart. En bedrift som produserer silisium til bruk i solceller, skulle man tro ville spille en nøkkelroll­e i den transforma­sjonen vi er på vei inn i.

Men ledelsen i Rec etterlyser lavere og mer forutsigba­re strømprise­r. Næringsmin­ister Jan Christian Vestre har tidligere minnet om at Rec ikke ville inngå langsiktig­e strømavtal­er som flere andre industribe­drifter har nytt godt av. Dette er selvsagt et relevant poeng. Samtidig bidrar Recs situasjon til å oppretthol­de presset mot regjeringe­n fra næringsliv­et i strømsaken.

Bedriftens situasjon er også en del av det store dilemmaet Norge står oppi, der store ord om det grønne skiftet ledsages av full gass i petroleums­virksomhet­en, mens en virksomhet som Rec Solar fortsatt lever i stor usikkerhet.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? 122 ansatte kommer nå tilbake på jobb i Rec Solar, 110 av dem i Kristiansa­nd. På bildet: Konsernsje­f Jan Enno Bicker.
FOTO: JACOB J. BUCHARD 122 ansatte kommer nå tilbake på jobb i Rec Solar, 110 av dem i Kristiansa­nd. På bildet: Konsernsje­f Jan Enno Bicker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway