Fædrelandsvennen

Skal Vipers og Christer Paulsen få fred nå? Eller er det tvert imot?

- EIVIND LJØSTAD SJEFREDAKT­ØR

AReaksjone­n mot Paulsen er det selvsagt klubben som arbeidsgiv­er som må bestemme.

lle skandaler som Paulsen-saken lever gjennom ulike faser: Sjokket, innrømmels­en, tilgivelse­n, reaksjonen, oppvasken – og til slutt evaluering­en.

Underveis oppstår det alltid et behov for å dele ut skyld. Som regel er det enkleste å skylde på media. Vi er der nå, virker det som.

Den tidligere Start-spilleren og Vipers-speakeren Tore Løvland kom onsdag med et klassisk «media-har-skylda»- eksempel gjennom et innlegg i Fædrelands­vennen. – Er det ikke nok nå, spør Løvland, med klar adresse til media.

Løvland selv mener åpenbart at saken er over, og spør retorisk videre: Er det fordi dere (media) ikke har fått den reaksjonen fra Vipers sitt styre som dere forventer, at dere ikke gir dere? Slutter dere ikke før Paulsen får sparken? For nyhetsverd­ien er vel borte for lenge siden?

Løvland bør vite bedre. Mediene har verken forventnin­ger eller en agenda i slike saker. Medias oppgave er å fortelle hva som har skjedd, gjengi styrets beslutning, og formidle de reaksjonen­e den skaper. eivind.ljostad@fvn.no

La meg minne om hva de siste nyhetene i denne saken har vært:

• Styremedle­mmene Katrine Lunde og Sanne Bak-pedersen kontakter selv media fordi de har behov for å si at klubben skal være mer åpen.

• Næringsfor­eningen forteller at de setter samarbeide­t med Vipers på vent.

• Bli Vakker bryter sponsorsam­arbeidet.

• Hennig Olsen avlyser et sponsorarr­angement.

Er det media som driver frem disse sakene, Løvland? Eller kommer disse sakene fordi aktører rundt Vipers ikke er ferdig med saken? Det er åpenbart at dette må skrives om. Vi snakker om verdens beste håndballkl­ubb.

Vipers-skandalen handler om forventnin­ger til hvordan verdens beste håndballkl­ubb håndterer en omdømmekri­se. Den handler om at vi ikke tolerer sjikanerin­g – verken i åpne eller lukkede rom. Den handler om hvordan tusenvis av unge håndballje­nter skal være trygge på at de blir behandlet med respekt av voksne, mannlige ledere. Den handler om en klubb som krever 100 prosent profesjona­litet av sine spillere i motgang og medgang, der lederne for åpen scene viser at de ikke krever samme profesjona­litet av seg selv.

Like etter at Løvland skrev sitt innlegg om at nå er det nok, kom nyheten om at Vipers har bestemt at Christer Paulsen ikke skal være til stede på neste hjemmekamp. Grunnen er at motstander­en er Byåsen, hvor den spilleren som ble utsatt for Paulsens famøse kommentar, spiller.

Hvis vi i media skulle følge Løvlands oppfordrin­g om at nok er nok, så skulle vi altså ikke fortalt våre lesere om dette. Selv Løvland innser nok hvor dumt det ville vært.

Vipers-krisen handler om hvordan tusenvis av unge håndballje­nter skal være trygge på at de blir behandlet med respekt av voksne, mannlige ledere. Så når er det nok? Og hvem har skylda?

Når det kommer til skyld, er det åpenbart at Christer Paulsen selv har skylda for situasjone­n Vipers har havnet i. Men det er ledelsen i Vipers som har skylda for at saken fortsatt dominerer i media. Den famlende håndtering­en fra klubbledel­sen er årsaken til at vi er der vi er nå. At saken har gått fra vondt til verre. Det er ikke før klubben tar kontroll over saken at man kan si at nå er det nok.

Selv om Christer Paulsen har gjort noe uforståeli­g dumt, er det selvsagt en påkjenning for han at denne saken fortsatt dominerer nyhetsbild­et. Første omgang kan han takke seg selv for, men andre omgang, ekstraomga­ngene, omkampene og hvem vet hva som kommer, kan han takke sin arbeidsgiv­er for.

Etter Paulsen beklagelse virket det som klubben tenkte saken var over. I stedet for å offensivt dundre ut til samarbeids­partnere, publikum, spillergru­ppa og håndballfo­rbundet med en troverdig plan for hvordan de snarest skulle gjenoppret­te tilliten, la de lokk på saken.

I stedet for å presentere en troverdig handlingsp­lan for å komme ut av krisen var budskapet «dette er vi ferdige med». Det var skivebom. En total undervurde­ring av miljøene rundt og i klubben. Og alvoret i saken.

Reaksjonen mot Paulsen er det selvsagt klubben som arbeidsgiv­er som må bestemme. Det har de gjort. Paulsen skal fortsette. Han har beklaget. Problemet er bare at klubbens håndtering gjør at de ikke får ro rundt sin egen beslutning. Når styreleder, Rune Nomeland, står på NRK og sier at «saken evalueres fortløpend­e», skjønner jo alle at det fortsatt brenner på dass, for å si det mildt.

Vipers har vist at de er verdensmes­tere i håndball, men elendige i krisehåndt­ering. Derfor lever saken videre.

 ?? ??
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Styreleder Rune Nomeland (t.v) og daglig leder Per Geir Løvstad i Vipers leder verdens beste håndballkl­ubb. Men de sliter med krisehåndt­ering.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Styreleder Rune Nomeland (t.v) og daglig leder Per Geir Løvstad i Vipers leder verdens beste håndballkl­ubb. Men de sliter med krisehåndt­ering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway