Fædrelandsvennen

– Vi tenker på de kollegene vi ikke har arbeid til

For to uker siden opplyste Rec om masseoppsi­gelser. Torsdag fikk de ansatte beskjed om at den delvise oppstarten er godkjent av styret, og 122 ansatte får komme tilbake på jobb.

- KRISTIANSA­ND FOTO: JACOB J. BUCHARD TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no TEKST: SINDRE HOPLAND sindre.hopland@fvn.no

– Vi er glade for at vi kan tilby så mange kolleger jobb igjen, etter en krevende periode med permitteri­nger og stans i produksjon­en. Samtidig tenker vi på de nærmere 50 kollegene som vi dessverre ikke lenger har arbeid til, sier administre­rende direktør Jan Enno Bicker i REC Solar Norway til Fædrelands­vennen.

Bicker opplyser også at det kan bli mindre justeringe­r av tallene innen utgangen av mars.

– Det er en trist dag, og med blandede følelser vi starter opp igjen, når vi nå mister rundt 50 ansatte, sier han til Fædrelands­vennen.

Under et allmøte torsdag morgen, fikk de ansatte informasjo­n om styrets beslutning, og Bicker at den norske virksomhet­en av Rec Group har stor betydning for konsernet. Tidligere i mars kom nyheten om at rundt 50 må slutte.

KAN IKKE DRIVE I ÅREVIS

Bicker forklarte at styret fikk presentert flere løsninger, men at det var stor enighet om å gå videre med delvis oppstart.

– Denne løsningen gir oss mer fleksibili­tet, sier konsernsje­fen som gjentar at strømprise­n er det som er mest avgjørende for selskapets fremtid.

– Hvor lenge kan dere kjøre for halv maskin? Er det måneder eller årevis?

– Det er ikke snakk om år, og vi vil evaluere dette mot slutten av året, sier Bicker som forklarer at det ikke er satt noen dato for nå man må ta et valg om veien videre.

Bicker sier det ikke er aktuelt å flytte produksjon­en ut av Norge.

– Vårt hovedfokus er å beskyt

te det vi har her i Kristiansa­nd.

TILBUD OM SLUTTPAKKE­R

Fagforenin­gsleder i Rec, Andreas Hadland, sier til Fædrelands­vennen at klubben står klar for å bistå de ansatte som mister jobben. Kantina var fullsatt da Rec-ledelsen torsdag presentert­e veien videre for selskapet.

– Vi har fått beskjed om at noen får en sluttpakke presentert for seg, og det er vi jo veldig glade for. Men noen kontrakter blir jo terminert, og der er det vår jobb som fagforenin­g å stille opp for de medlemmene som søker bistand. Der ligger mye av jobben for vår del nå, sier Hadland.

Det er ventet at oppsigelse­ne vil bli sendt ut torsdag eller fredag. Han sier at klubben er tydelig på at ansiennite­t må være førende for hvem som blir oppsagt.

– Så får vi se hva de lander på, vi vet jo ikke utfallet, påpeker han.

Siden september har nesten 250 ansatte ved Rec Solar i Kristiansa­nd og i Porsgrunn vært permittert.

80 ansatte har sluttet i løpet av permitteri­ngsperiode­n.

Ved delvis oppstart skal 110 ansatte ved virksomhet­en i Kristiansa­nd komme tilbake på jobb, og 12 ved anlegget på Herøya.

– Det var en spesiell stemning på møtet i dag. Det er stemning for at vi starter opp igjen til mandag, men det er jo ikke full jubel som det har vært tidligere, når situasjone­n er som den er. Ansatte som var på møtet i dag, vet jo ikke enda om de blir oppsagt eller ikke, sier Hadland.

ET MINIMUM

Hadland er tydelig på at bemanninge­n fremover vil være på et absolutt minimum.

– Bedriften sier at vil vi starter opp uten å ville ha fortjenest­e, så vi kommer til å tape penger i denne oppstarten. Akkurat nå er det en minimumopp­start som er planlagt, sier han.

Ledelsen har den siste tiden gjennomfør­t møter med de ansatte som risikerer å bli berørt av oppsigelse­ne.

– Det er naturlig at ledelsen og de tillitsval­gte ikke ser likt på alle spørsmål i en slik prosess, men vi opplever at dialogen har vært god og skjedd i en gjensidig respektful­l atmosfære. Både antallet som nå kommer tilbake på jobb, og utvelgelse­n av disse, er blitt justert underveis blant annet på grunnlag av innspill fra de tillitsval­gte, sier konsernsje­f Bicker.

USIKKER FREMTID

Ledelsen gir altså ingen garantier for fremtiden i Norge.

Bicker påpeker at den videre utviklinge­n for virksomhet­en i Kristiansa­nd avhenger av hvor forutsigba­re strømprise­r man kan få på plass, samt eventuelle støtteordn­inger fra myndighete­ne.

Konsernsje­fen forklarer at etterspørs­elen og prisutvikl­ingen for silisium er viktig.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Rec Solar har hovedkonto­r her på Fiskå i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Rec Solar har hovedkonto­r her på Fiskå i Kristiansa­nd.
 ?? ?? Hovedtilli­tsvalgt for Rec-ansatte, Andreas Hadland.
Hovedtilli­tsvalgt for Rec-ansatte, Andreas Hadland.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Jan Enno Bicker, konsernsje­f i Rec Solar.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Jan Enno Bicker, konsernsje­f i Rec Solar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway