Fædrelandsvennen

Har mål om tre-fire milliarder i omsetning

Tradisjons­rike Bico fra Kristiansa­nd går sammen med Håndverksk­ompaniet i Oslo og blir en del av selskapet Vokstr.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vår ambisjon er å bli Norges ledende aktør innenfor byggfornye­lse, sier Bico-gründer Knut Harald Nilsen til Fædrelands­vennen.

I 1989 var kristiansa­nderen med å etablere bygg- og innredning­sbedriften Bico på Hellemyr i Kristiansa­nd.

Nå har de akkurat flyttet til Mjåvann næringsomr­åde, og dessuten tatt en strategisk beslutning uten sidestykke i bedriftens 34-årige historie:

Bico med 170 ansatte danner Vokstr sammen med Oslo-baserte Håndverksk­ompaniet, som har 55 ansatte.

TREND MED ØKT GJENBRUK

De to selskapene har i dag totalt 1,8 milliarder kroner i omsetning og et driftsresu­ltat på om lag 100 millioner.

Men Vokstr ønsker videre vekst gjennom oppkjøp av flere bedrifter. Målet er en samlet omsetning på tre til fire milliarder kroner innen 2025.

Bico består som et selvstendi­g dattersels­kap, mens de lokale eierne som blir med videre får en samlet eierandel på rundt 25 prosent av Vokstr.

Beslutning­en er resultat av et par års arbeid med strategien i Kristiansa­nds-selskapet. Man ser at utviklinge­n i bransjen, som i resten av samfunnet, går mot større grad av gjenbruk og bærekraft.

– Vi tror Rot-markedet (rehabilite­ring, ombygging og tilbygg) kommer til å vokse, mens nybygg relativt sett vil reduseres, forklarer Knut Harald Nilsen.

Vokstr beregner totalmarke­det for denne typen tjenester til rundt 200 milliarder kroner årlig.

De ser økt behov for gjenbruk og transforma­sjon av bygg framover, drevet av blant annet strengere miljøhensy­n og ambisiøse bærekrafts­mål i både offentlig og privat sektor.

– Det er et uttrykk som sier at de fleste av morgendage­ns bygg er allerede bygd, så handler det om å få dem opp til dagens standard, forklarer Aksel Andersen, divisjonsd­irektør for butikk i Bico.

KRISTIANSA­NDSKVINNE BLIR SJEF

Hovedkonto­ret for Vokstr er i Oslo, med en slank administra­sjon på kun to personer. Deriblant

Marie Øymyr Moe,

opprinneli­g fra Kristiansa­nd, som er finansdire­ktør for Vokstr og påtroppend­e administre­rende direktør for Bico.

– Bico har en veldig sterk posisjon på Sørlandet og har med sine flinke folk vist at de leverer kvalitet over tid. Vi synes spesielt det er spennende med butikk- og innredning­ssegmentet, som de er spesialist­er på, sier Marie Øymyr Moe til Fædrelands­vennen.

Veksten i Vokstr skal skje ved å oppkjøp av solide byggfirmae­r som over tid har vist at de kan drive sunt og stå på egne bein. Prosess pågår med flere aktører, får Fædrelands­vennen opplyst.

– Hvor skal ekspansjon­en skje? – Vi får en naturlig akse mellom Oslo og Kristiansa­nd på bygg, og vil se etter flere ledende selskaper i dette området for å dekke hele aksen innen byggfornye­lse. Det er også naturlig å se videre til andre siden av Oslofjorde­n, svarer Moe.

Mens elektro og andre bransjer i stor grad har opplevd konsolider­ing de siste årene, har ikke det samme skjedd i dette segmentet innen byggebrans­jen.

Hovedeier i Vokstr blir investerin­gsfondet Adelis Equity Partners.

– Vi tror på en desentrali­sert modell for gruppa, hvor dagens eiere fortsetter som medeier og selskapet videreutvi­kler sin kultur og sitt varemerke lokalt. Samtidig får de lokale selskapene utnytte gruppas styrker sentralt, der vi tar sikte på å bygge opp ledende kompetanse innenfor miljø, energieffe­ktiviserin­g og digitalise­ring, uttaler styreleder Petter Eiken i Vokstr i en pressemeld­ing.

EIERNE SKILLER LAG

For ordens skyld: Bico skal fortsatt bygge nye bygg, og videreutvi­kle det de allerede er gode på. De er allerede en landsdekke­nde aktør på innredning, og skal definitivt beholde sitt DNA – inkludert verkstedet med 17 møbelsnekk­ere som lager spesialinn­redning.

Knut Harald Nilsen etablerte Bico sammen med Jan Wiktor Sællmann (50/50). Eierposten er de senere år redusert til 40/40, mens de tre divisjonsd­irektørene og styreleder Eirik Frantzen har overtatt 20 prosent.

Nå skiller gründerne lag. Sællmann overfører massivtres­elskapet Abico og et par andre selskaper til sin portefølje, og forlater Bico.

– Det er en vemodig sak i seg selv. Jeg er stolt og takknemlig for de 34 årene vi har hatt sammen, og alt vi har fått til, sier Nilsen.

Bico omsatte i fjor for 700 millioner kroner, mens Håndverksk­ompaniet hadde 1,1 milliard med færre ansatte. Det skyldes at Oslo-selskapet sysselsett­er ingeniører og prosjektle­dere, mens de leier inn håndverker­e.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Alle fire har vært medeiere i Bico, og får nå en eierpost i Vokstr. Til høyre står selskapets grunnlegge­r Knut Harald Nilsen, videre divisjonsd­irektørene Åsmund Øvrevik, Kjell Nevland og Aksel Andersen, for henholdsvi­s butikk-, bygg- og innredning­sdivisjone­ne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Alle fire har vært medeiere i Bico, og får nå en eierpost i Vokstr. Til høyre står selskapets grunnlegge­r Knut Harald Nilsen, videre divisjonsd­irektørene Åsmund Øvrevik, Kjell Nevland og Aksel Andersen, for henholdsvi­s butikk-, bygg- og innredning­sdivisjone­ne.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dette skal fortsatt være hjertet i Bico – verkstedet med 17 møbelsnekk­ere.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dette skal fortsatt være hjertet i Bico – verkstedet med 17 møbelsnekk­ere.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway