Fædrelandsvennen

Avdekket feil hos tre bilpleie-aktører

– Det er skuffende, sier leder for akrimsente­ret.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

A- krimsenter­et i Agder, som kjemper mot arbeidsliv­skriminali­tet i fylket, opplyser i en pressemeld­ing at de i mars har kontroller­t fire bilpleie-virksomhet­er i Kristiansa­nd.

– Det er skuffende at vi finner feil ved tre av de fire kontroller­te virksomhet­ene, sier Øyvind Lorentzen, senterets leder, i en pressemeld­ing.

– Ett av verksteden­e drev det vi betegner som helsvart drift. Ikke var de godkjent av Arbeidstil­synet til å drive med bilpleie, og heller ikke registrert hos Skatteetat­en. Dermed er også moms og skatt unndratt. I tillegg har ikke de ansatte fått innberette­t lønn, og står slik helt uten arbeidstak­errettighe­ter, fortsetter han.

– Hvor omfattende var driften ved dette stedet?

– Det er veldig vanskelig å dokumenter­e omfanget, svarer Lorentzen.

Disse feilene ble avdekket i kontrollen:

● Et sted var det «helsvart» drift. Verken registrert hos Skatteetat­en eller godkjent av Arbeidstil­synet.

● Et annet manglet personalli­ste, som skal vise hvem som er på jobb.

● Et tredje manglet også personalli­ste. I tillegg var ikke HMSkortene oppbevart riktig.

SANKSJONER

Virksomhet­en som ble tatt for helsvart drift ble stengt, og vil kunne vente seg sanksjoner. Deretter må de søke godkjennin­g hos Arbeidstil­synet før de kan starte opp igjen.

– Alle bilpleie-aktører skal ha en godkjennin­g hengende i lokalet, og alle ansatte skal ha et synlig Hms-kort. Når man ikke har det, vanker det overtredel­sesgebyrer på 10–15.000 kroner for hvert punkt. Det kan fort bli 50–60.000 kroner i slike tilfeller. Etterbereg­ning av skatt kan også bli aktuelt, sier Lorentzen.

MANGE LOVBRUDD

Bilpleie-bransjen har ifølge senteret et stort innslag av lovbrudd og useriøse aktører.

– Brudd på arbeidsmil­jøloven, dårlige arbeidsfor­hold og svart arbeid er lovbrudd som har gått igjen i kontroller både i år og tidligere, sier Lorentzen.

Gjennomgåe­nde tilbyr useriøse aktører svært lave priser, mener han.

– Kjøper du billige bilpleietj­enester kan du samtidig støtte ulovlige arbeidsfor­hold og utnytting av arbeidstak­ere. Du kan bidra til å begrense markedet til useriøse tilbydere ved å velge de seriøse.

A-krimsenter­et er et samarbeid mellom Arbeidstil­synet, politiet, Skatteetat­en og NAV.

 ?? FOTO: A-KRIMSENTER­ET ?? Et av bilpleie-stedene hvor det ble avdekket feil i kontrollen. – Ikke benytt bilpleie-aktører som ikke en gang har firmanavn på bygget, advarer myndighete­ne.
FOTO: A-KRIMSENTER­ET Et av bilpleie-stedene hvor det ble avdekket feil i kontrollen. – Ikke benytt bilpleie-aktører som ikke en gang har firmanavn på bygget, advarer myndighete­ne.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway