Fædrelandsvennen

Stemmer vi lokalt som vi tenker nasjonalt?

Ved siste kommune- og fylkesting­svalg var velgerne langt mer opptatt av lokale saker enn rikspoliti­kk, personer og partier, samtidig som valgdeltag­elsen var rekordhøy. Vil denne trenden holde seg i høstens valg?

- JAN ERIK GRINDHEIM Statsviter i tankesmien Civita og ved Handelshøy­skolen, Universite­tet i Sørøst-norge.

Imin forrige fredagskom­mentar her i Fædrelands­vennen, trakk jeg frem et særdeles gledelig trekk ved det forrige kommune- og fylkesting­svalget i 2019. Det var at langt flere ungdommer enn tidligere gikk til valgurnene. Det var også flere unge på partiliste­ne, og i det hele tatt kan vi kanskje si at 2019-valget ble et valg i ungdommens tegn.

Forhåpentl­igvis vil denne trenden fortsette i årets kommune- og fylkesting­svalg, men da må kanskje velgerne bli hyggeliger­e mot politikern­e enn tilfellet er i dag. I en rapport fra Politihøgs­kolen som kom for et par år siden, viser det seg nemlig at mange politikere er utsatt for trusler, hatytringe­r og plagsomme henvendels­er, og at de av den grunn vurderer å trekke seg fra politikken.

Verst går dette ut over menn i 30- og 40-årene, og kvinnelige politikere under 30 år. Det er derfor ytterst prisverdig når en 19-åring som Marianne Rossevatn stiller til valg for Senterpart­iet i Hægebostad, med håp om å bli kommunens ordfører.

Blir hun det, vil hun bli den yngste ordføreren noensinne her til lands.

Til NRK sa Rossevatn på Sps landsmøte sist helg, at forbildet hennes for å delta i politikken, er justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp). Mehl er tidenes yngste justismini­ster, og regjeringe­ns mest populære politiker for tiden. Det kunne Aftenposte­n fortelle oss sist uke.

Unge forbilder nasjonalt er viktig for at unge politikere også skal engasjere seg lokalt. Men hvor mye tenker vi nasjonalt når vi stemmer lokalt? okalvalgen­e i 2019 var preget av betydelige endringer i de politiske partienes oppslutnin­g, og resulterte i et langt mer fragmenter­t partilands­kap lokalt enn nasjonalt. Mens de største partiene gikk tilbake, gikk de mindre frem, og nye partier og lister kom til, samtidig som antall personlige utmeldelse­r og overganger mellom partiene økte.

En gruppe valgforske­re har betegnet dette som et protestval­g «av ulike opprør mot sentralise­ring, bompenger og manglende

Da må kanskje velgerne bli hyggeliger­e mot politikern­e enn tilfellet er i dag.

Lklimainns­ats», men samtidig også et engasjeren­de valg. Et protestval­g var det nok, men trendene som førte til at dette ble et valg preget av fragmenter­ing og endring, har pågått en tid. Det vi har sett de siste 25 årene er at lokale saker er blitt viktigere for velgerne i kommune- og fylkesting­svalgene, mens den allmenne tilliten til de politiske partiene har gått ned. Det samme gjelder betydninge­n av hvilke personer som står på listene. Den har

sunket, mens betydninge­n av rikspoliti­ske saker har gått opp.

Ifølge de før nevnte valgforske­rne, sa 29 prosent av velgerne i 1995 at lokale saker var det viktigste for dem, mens antallet hadde økt til 47 prosent i 2019. Og mens 40 prosent av velgerne hadde tillit til de politiske partiene i 1995, var det bare 29 prosent som sa det samme i 2019.

Når det gjaldt betydninge­n av hvilke personer som står på listene, sa 19 prosent at dette var viktig for deres valg av parti i 1995, mens kun 8 prosent mente det samme i 2019. For rikspoliti­ske sakers betydning, gikk prosenten opp fra 12 til 16 fra 1995 til 2019. et ser altså ut til at politikken betydde mer enn personene og partiene ved valget i 2019, og da spesielt de lokalpolit­iske sakene.

Dette må sies å være en gladmeldin­g for lokaldemok­ratiet, og særlig når vi vet at også valgdeltag­elsen var den høyeste på nesten 30 år: 64,7 prosent i kommuneval­get og 60,5 prosent i fylkesting­svalget.

DOm en uke, 31. mars klokken 12.00, går fristen for listeforsl­ag til årets lokalvalg ut, og så langt ser det for eksempel ut til at det i Kristiansa­nd kommune vil komme rekordmang­e listeforsl­ag i år. Dette kan sees på som en styrke for det lokale demokratie­ts representa­tivitet, men det kan fort gå ut over behovet for effektivit­et. om Fædrelands­vennen skrev på lederplass tidligere i år, skal et kommunesty­re ikke bare være representa­tivt i forhold til velgermass­en, det skal også ha styring på kommunens virksomhet, og til det trengs det kanskje i like stor grad stabilitet som representa­tivitet. Derfor er det viktig at de etablerte partiene også evner å ta opp lokale saker på en måte som lokale velgere kan identifise­re seg med, og ikke minst at de etablerte partienes nasjonale ledelse og rollemodel­ler respektere­r det lokale selvstyret.

Det har hverken Arbeiderpa­rtiet eller Senterpart­iet gjort i tilfellet Kristiansa­nd, og det vil kanskje straffe seg når valgdagen kommer 11. september i år.

S

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp) er tidenes yngste justismini­ster, og regjeringe­ns mest populære politiker for tiden, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp) er tidenes yngste justismini­ster, og regjeringe­ns mest populære politiker for tiden, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway