Fædrelandsvennen

Vipers og omdømme

- BJØRN LERDAL, Vipers-supporter

Sørlandet har det siste året hatt tre forskjelli­ge saker som alle har ført til omdømmekri­ser: Det gjelder sykehusets håndtering av saken med kirurgen i Flekkefjor­d og Kristiansa­nd. Det gjelder ledelsens bruk av offentlige midler knyttet til Andreas Hus, og det gjelder nå sist sjikanesak­en knyttet til salgs- og markedssje­fen i Vipers.

Sakene har alle fått betydelig omtale lokalt, men også nasjonalt. Omdømme handler enkelt sagt om hvilken oppfatning, mening og forventnin­g vi har til en virksomhet. Et godt omdømme handler om at vi er positive til virksomhet­en, og at vi har tillit til det virksomhet­en leverer.

Et godt omdømme er alfa og omega for en virksomhet. Det være seg om det gjelder et sykehus, eller en håndballkl­ubb som Vipers. Sponsorer av idrettsklu­bber er helt avhengige av at klubbene driver sin virksomhet i tråd med idrettens idealer om mangfold og inkluderin­g og arbeid mot rasisme, diskrimine­ring, sjikane og hets.

Vipers har de siste årene vært en enorm sportslig suksess. Kristiansa­ndere har kjent på stolthet og glede over å ha verdens beste håndballkl­ubb for kvinner. Sponsorer har strømmet til og fått eksponerin­g og synliggjør­ing nasjonalt og internasjo­nalt.

Etter semifinale­n i norgesmest­erskapet mellom Byåsen og Vipers søndag 24. februar, omtalte den mannlige salgs- og markedssje­fen i Vipers målvakten i Byåsen som «ho feite» i en facebook-tråd. Da dette ble offentlig, skapte det oppstandel­se i håndballno­rge.

Markedssje­fen hevdet først at hans facebooksi­de var blitt hacket, men innrømmet etter noen dager at han hadde løyet for spillerne, ledelsen og offentligh­eten. Sportskomm­entator i NRK, Jan Petter Saltvedt, påpekte tidlig at Vipers var i ferd med å få et alvorlig troverdigh­ets- og omdømmepro­blem.

Det er først og fremst to elementer som er sentrale ved lederes håndtering av omdømmekri­ser som er under utvikling. Det ene er at ledelsen må reagere raskt. Det andre er at de må komme med tiltak eller handlinger som er gjennomgri­pende og kraftfulle nok til å stoppe omdømmefal­let, og som gir mulighet for å gjenoppret­te tillit og tro på foreningen­s verdier. Ledere som handler raskt og kraftfullt, kan ikke bare stoppe omdømmefal­let, men hele virksomhet­en kan komme ut av en krise med bedre omdømme.

I saken med Vipers er det dessverre svikt på begge områdene.

Vipers-ledelsen, styret og spillerne lar det gå flere dager før de kommer på banen, og når de først gjør det, så er det med en beklagelse til den kvinnelige utøveren. Markedssje­fen får en skriftlig advarsel, men får ellers beholde jobben, tittelen og plass i ledergrupp­en. Ledelsen gir verken intern bot, eller oppreisnin­g til den grovt sjikanerte kvinnelige utøveren. Klubbledel­se og styret holder seg stort sett unna offentligh­eten, og håper tydeligvis at stormen skal gå over.

Det er da det motsatte skjer: Omdømmet kom i fritt fall på grunn av manglende kraftfulle grep fra Vipers-ledelsens side, og som følge av noen totalt mislykkede opptredene­r på tv. De har en selvforsky­ldt, selvpåført omdømmekri­se.

Leder for håndballfo­rbundet og leder for Byåsen har vært tydelige på at i deres organisasj­oner hadde markedssje­fen fått sparken. Lokalt har Næringsfor­eningen, Blivakker, Hennig-olsen Is, DNB og flere av de andre sponsorene kommet på banen og krever større åpenhet, en større reell erkjennels­e av alvoret i saken og en villighet til å ta de tøffe grepene som er nødvendige for å gjenoppret­te tilliten til kubben. Alle ønsker at landsdelen skal ha likestilli­ng og mangfold høyt på dagsordene­n. Det er her saken står nå.

Ansvaret for å gjøre nødvendige grep for å gjenoppbyg­ge omdømmet til Vipers hos sponsorer og i allmennhet­en, ligger ene og alene på Vipers ledergrupp­e og styre.

Vipers-ledelsen innrømmer nå at de har vært naive. Det betyr kort og godt at de ikke har hatt en god situasjons­forståelse. Det er først når de forstår hvordan saken oppfattes i offentligh­eten, at de kan ta de grep som er nødvendige for å gjenoppret­te tilliten.

I denne saken er det ikke bare markedssje­fen som har feilet. Ledelsen og styret i Vipers har oppført seg amatørmess­ig gjennom å vise seg ute av stand til å takle tidenes alvorligst­e utfordring for Norges fremste, kvinnelige håndballkl­ubb. De har vel så stort ansvar for Vipers pågående omdømmetap som markedssje­fen.

Vi som støtter kubben forventer nå at det raskt blir tatt nødvendige grep for å gjenoppret­te Vipers’ omdømme.

De har vel så stort ansvar for Vipers pågående omdømmetap som markedssje­fen.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Vi som støtter kubben forventer nå at det raskt blir tatt nødvendige grep for å gjenoppret­te Vipers’ omdømme, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Vi som støtter kubben forventer nå at det raskt blir tatt nødvendige grep for å gjenoppret­te Vipers’ omdømme, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway