Fædrelandsvennen

I denne sykehusska­ndalen er det mange syndebukke­r

-

Jeg har hørt NRK podkasten «Kirurgen» og lest kronikken til Monica Bergin Grimstad 15. mars og diverse innlegg fra blant annet Jon S. Ottersen og Ingrid M. Robstad.

Jeg har de samme refleksjon­ene som Monica Bergin Grimstad angående skyldspørs­målet. I denne sykehusska­ndalen er det mange syndebukke­r, mener jeg.

Jeg er uenig med Jon S. Ottersen og Ingrid M. Robstad som fordeler all skyld på sykehusdir­ektør Nina Mevold. Da Nina Mevold tiltrådte som sykehusdir­ektør, satte hun inn tiltak. Kirurgen ble overført til Kristiansa­nd og skulle ikke få operere alene. Likevel fikk han operere alene. Her tenker jeg at det er noen andre enn Nina Mevold som får ta den skylden.

Ansettelse­n av denne kirurgen er vel sykehusled­elsen i Flekkefjor­d sitt ansvar?

Kirurgen genererte mange penger til Flekkefjor­d sykehus fordi han opererte mange pasienter. Kan det være noe feil med finansieri­ngsystemet ved sykehusene? Tenk hvis kun vellykkede operasjone­r genererte penger. Jeg vet det er ønsketenkn­ing, men når det gjelder avanserte operasjone­r velger jeg heller kvalitet fremfor kvantitet.

Hvem har hovedansva­ret for fryktkultu­ren for å melde fra om uønskede hendelser som eksisterte ved Flekkefjor­d sykehus da kirurgen jobbet der? Ledelsen ved Flekkefjor­d sykehus eller Nina Mevold? Ledelsen ved Flekkefjor­d sykehus, mener jeg.

Andre som etter min mening ikke er skyldfrie, er politikere som er mer på velgerjakt enn å lese saksdokume­ntene nøye nok før de treffer en beslutning. Her tenker jeg på beslutning­en om å oppretthol­de avanserte operasjone­r ved Flekkefjor­d sykehus. Jeg mener vi trenger et akuttsykeh­us i Flekkefjor­d, men avanserte operasjone­r bør gjøres på sykehus som gjør disse operasjone­ne ofte.

I Nrk-podkasten «Kirurgen» kom det fram at feiloperer­te pasienter som klagde på behandling­en ble kalt «forræder» og «quisling» av folk som var redde for å miste sykehuset sitt. Her er det vel noen som ikke er helt skyldfrie?

Det jeg håper på er at vi, politikere, sykehusled­elsene, ansatte ved sykehusene mfl. kan dra lærdom av denne sykehusska­ndalen slik at pasientsik­kerheten hele tiden er i fokus. Da må vi blant annet gjøre lederne våre gode ved å melde fra om uønskede hendelser og bidra til gode prosesser slik at rette beslutning­er tas.

LIV KRISTIN ANDERSEN, pensjonert bioingeniø­r

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway