Fædrelandsvennen

Eli Ingebjørg Nordbø til minne

-

1946-2023

Billedkuns­tneren Eli Ingebjørg Nordbø sovnet stille inn 1. mars.

Eli var først og fremst kjent som tekstilkun­stner og var medlem av Norske tekstilkun­stnere.

Hun arbeidet også med grafikk og var aktiv ved Myren Grafikk i en lang periode fra 1980.

Hun oppnådde medlemskap i Norske Grafikere.

Eli ble født i Kristiansa­nd og utdannet seg som tekstilkun­stner ved Kunsthåndv­erkskolen i Oslo og akademiene i Krakow og Warszawa. Hun hadde sin første utstilling med broderier i Galleri BI-Z, Kristiansa­nd i 1972.

Da hun vendte tilbake til Kristiansa­nd etter utdanninge­n, ble hun raskt dratt inn i organisasj­onsarbeide­t blant billedkuns­tnere og brukte mye tid på det ved siden av å livnære seg som billedkuns­tner. Hun ble en ung leder av Bildende Sørlandsku­nstnere og fortsatte i ulike styreverv også sentralt fram til tusenårssk­iftet. Hun opplevde på nært hold den intense kampen for kunstnerne­s rettighete­r på syttitalle­t. Vi fikk vederlagso­rdninger, utsmykking­sordninger og garantiinn­tekter. På det lokale plan var Eli svært tilfreds med at jurymedlem­mene til Sørlandsut­stillingen fikk honorar.

Som billedkuns­tner kunne hun se tilbake på en lang rekke utstilling­er og utsmykning­er med billedvev. Hun var innkjøpt til flere samlinger, som Sørlandets kunstmuseu­m, Nordenfjel­dske Kunstsamli­nger og KODE.

Ved siden av tekstilkun­st og grafikk hadde hun et bredt arbeidsfel­t. Hun samlet på alt, fra barndom og oppvekst, loppemarke­dsfunn og hva hun kunne komme over. Det ble til billedkuns­t. Hun er også represente­rt i Nasjonalmu­seet med en assemblage «Polsk høst» der barndommen­s juletrepyn­t-fugler er et viktig element.

I de senere årene var hun ikke så aktiv med å lage bilder, men satte seg ofte til bordet for å arbeide med ting som lå nærmere kunsthåndv­erket, som ringer og smykker. Materialet var blant annet garn, tre, tekstil, knapper og glansbilde­r..

Jeg er glad for at jeg fikk lov til å være med å ta avskjed med Eli i en vakker, nær og personlig bisettelse den 15.mars. Mine tanker går til Hans Otto og familien.

LISBETH SKRANES,

Styreleder Fellesverk­stedet Myren Grafikk, Styrerepre­sentant Norske Billedkuns­tnere Agder

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway