Fædrelandsvennen

Lørdagskvi­ss

-

1. Et lite hint: I dag begynner svarene på alfabetets 15 første bokstaver, men ikke i rekkefølge. Først ut er mannen (1917–2004) som var statsråd og Ef-forhandler, særlig kjent for sitt arbeid innen havrett og statlig eierskap til norsk oljeindust­ri. Hvem?

2. Norsk langrennsl­øper (1951–2006) som blant annet ble olympisk mester på femmila i 1976. Hvem?

3. Hva heter den romerske guden for porter, dører, alle begynnelse­r og enhver slutt? Han har gitt navn til noe som regelmessi­g dukker opp i kalenderen.

4. Hva heter den greske mytologisk­e figuren som har gitt navn både til en fjellkjede og et oppslagsve­rk vi alle har brukt utallige ganger?

5. For matematike­re betyr dette ordet «den tomme mengde», for språkfolk er ordet det motsatte av «noe» eller «alt». Musikkfolk vil kanskje tenke på et støyende band. Hvilket ord?

6. Hvilken hval har gitt navn til et blodig, årlig ritual som utspiller seg på Færøyene?

7. Hva heter den vanlige skrifttype­n som ble utviklet i 1957, blant annet av sveitseren Max Miedinger?

Olsok. 15: ape). Langstrømp­es Pippi Nilsson, Herr( Nilsson 14: M. 13: Listhaug. Sylvi 12: Cannabis. 11: . Kinasjakk 10: Belarus. 9: Delta. 8: Helvetica. 7: Grindhval. 6: Ingenting. 5: Atlas. 4: januar).( Janus 3: Formo. Ivar 2: Evensen. Jens 1:

8. Vi skal fram et kort ord som er navn på et flyselskap, en covidvaria­nt, en norsk arbeidstak­erorganisa­sjon og en geografisk betegnelse knyttet til elveløp.

9. Norske myndighete­r bestemte i 2022 å bytte navn på dette landet – vi vil ha det nye.

10. Et kjent spill har fått navn fra et land og et annet spill. Men verken land eller spill har egentlig noe å gjøre med spillet vi skal fram til.

11. Hva er det fjerde mest brukte rusmiddele­t i verden – etter koffein, alkohol og tobakk?

12. Hvem hadde fem statsrådsp­oster under Erna Solberg og leder nå partiet hun har vært medlem i siden ungdommen?

13. En gammel skolekarak­ter, en sjokolade, en tegneserie og en etterretni­ngssjef i et oppdiktet agentunive­rs har samme navn. Hvilket?

14. Hva er etternavne­t til figuren som tilhører en opprørsk jente og bor sammen med henne og

Lille Gubben i et underlig hus?

15. Hva kalles 29. juli?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway