Fædrelandsvennen

Jeg får noen å pushe meg mot.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SONDRE RØHMEN

Birk Lee Johansen har vært fire uker i utlandet for å trene med noen av Norges beste svømmere. Blant dem er Henrik Christians­en, som har flere medaljer fra VM og EM.

– Både Henrik (Christians­en) og Jon (Jøntvedt) svømmer fortere enn meg og er på OL- og VMnivå. Jeg får noen å pushe meg mot, forteller Birk Lee Johansen (20).

Ksa-utøveren er en av Sørlandets aller beste svømmere. Han har kretsrekor­den i Agder på distansene 200 m fri, 400 m fri, 800 m fri og 1500 m fri.

På seniornivå har han en gullmedalj­e i nordisk stafett, samt to bronsemeda­ljer og en sølvmedalj­e i nordisk mesterskap. I NM har han åtte bronsemeda­ljer og fire sølvmedalj­er. Han har også to bronsemeda­ljer i NM stafett og en sølvmedalj­e.

35 MIL I BASSENGET

Han kom nylig hjem til Norge etter å ha vært med på to uker lang treningsle­ir med Bryne Svømmeklub­b på den spanske ferieøya Tenerife. Der trente han blant annet sammen med Henrik Christians­en (11 medaljer fra VM og EM) og Jon Jøntvedt (8 Nm-gull og kongepokal­vinner).

Før det var han med Aalborg svømmeklub­b i to uker til Kypros. Samlet i disse fire treningsuk­ene har han svømt omtrent 353.000 meter.

Han sier det er viktig for ham å komme seg ut og treffe nye folk i et nytt miljø. Fra leirene tar han med seg mange tips om trening, oppvarming og treningsho­ldning fra leirene.

– De er en stor og fin gjeng, og trenerne er veldig flinke. De driver med undervanns­filming, som hjelper med å utvikle teknikken. Også er det kult å se hvordan de gode trener.

– PÅ OL- OG VM-NIVÅ

Han forteller at han trenger litt mer mengde, som i praksis betyr flere meter i bassenget for hver trening. Det ble det derimot på leiren med Bryne SK.

– Der var det ganske mange flere meter. Du merker at folk har lyst til å trene, og for meg er det et bedre langdistan­semiljø i Bryne.

Han sier han lærer mye av å trene med Christians­en.

– Han tipset meg om at det er lurt å ha med seg noe energi på bassengkan­ten. Når man blir eldre, er det viktig å få i seg noe sukker for å utnytte treningene maks med mest mulig energi.

SVØMMINGEN KOMMER FØRST

I sommer tok han fagbrev, og kan kalle seg for blikkensla­ger. Men det er svømmingen han setter først, så det at han får lov av jobben sin til å dra en måned på treningsle­ir, setter han pris på.

– Hadde de ikke gjort det, kunne jeg ikke jobbet. Da hadde jeg måttet studert, og det tror jeg ikke er noe for meg. Jeg trives best med det praktiske, forteller han.

Han fortsatt en lang vei å gå om han skal leve av svømmingen. Det er det ytterst få i Norge som har mulighet til.

– Jeg må nok opp på Henriks nivå om det skal være mulig, med mindre man har sponsorer. Men det er ikke lett det heller. Jeg har ikke noe spesielt mål om hva jeg skal klare, men jeg liker å trene og har lyst til å se hvor god jeg kan bli.

ROS FRA TRENEREN

Treneren til Johansen, John Heddeland, legger opp treninger og følger opp Johansen. Han skryter av dedikasjon­en til 20-åringen.

– Han går inn i dette med hud og hår, og står ofte opp klokka 04.00 på morgenen for å trene. Han legger ned mye tid i dette.

Han sier at Johansen er den tredje beste crawl-svømmeren i Norge på distansene 200 m, 400 m, 800 m og 1500 meter. Men Heddeland vil ikke gjette på hvor god han faktisk kan bli.

– Han har hatt jevn framgang helt siden jeg begynte å trene han for fem-seks år siden. Vi er spent på de to stevnene i Bergen og Stockholm i april, der målet ikke vil være å ende på en bestemt plassering, men å svømme fortere enn han gjorde i fjor, sier Heddeland.

STORE STEVNER I VENTE

Johansen understrek­er at han er i bra form og gleder seg til de ovennevnte stevnene – Bergen Swim Festival og Swim Open. Til sistnevnte i Stockholm kommer de beste svømmerne i verden.

– I høst svømte jeg fortere og fortere for hvert stevne og tok personlige rekorder gang på gang. Så har jeg hatt mer progresjon i det siste og svømmer enda fortere enn jeg gjorde i fjor, og det blir bra å få se resultatet av det i april.

 ?? FOTO: ARNE GJERDE ?? Kristiansa­nderen Birk Lee Johansen (i midten) sammen med Jon Jøntvedt (t.v.) og Henrik Christians­en på treningsle­iren til Bryne Svømmeklub­b på Tenerife.
FOTO: ARNE GJERDE Kristiansa­nderen Birk Lee Johansen (i midten) sammen med Jon Jøntvedt (t.v.) og Henrik Christians­en på treningsle­iren til Bryne Svømmeklub­b på Tenerife.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway