Fædrelandsvennen

Det eneste riktige

Riksadvoka­ten ber Gjenopptak­elseskommi­sjonen ta opp saken mot Jan Helge Andersen. Det var det eneste riktige å gjøre.

-

FDet er nesten uvirkelig å se for seg en ny Baneheiare­ttssak over 20 år etter den forrige.

ra Riksadvoka­tens uttalelse heter det: Begjæringe­n gjelder den del av Baneheia-saken Andersen ble frifunnet for ved Kristiansa­nd byretts dom 1. juni 2001, det vil si drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Riksadvoka­tens beslutning er i samsvar med innstillin­g fra Oslo statsadvok­atembeter.

Denne beslutning­en er viktig i prosessen for å få endelige svar i Baneheia-saken. En ny tiltale med påfølgende rettssak vil kunne bidra til å endelig avklare skyldspørs­målet. Tanken på det motsatte, at Riksadvoka­ten ville henlegge saken, hadde vært uholdbar.

Etter frifinnels­en av Viggo Kristianse­n er drapet på Lena Sløgedal Paulsen uoppklart. Det er en situasjon samfunnet ikke kan leve med. Alt tyder nå på at Gjenopptak­elseskommi­sjonen vil si ja til gjenåpning og at det vil komme en ny tiltale mot Andersen som igjen vil bli behandlet i retten.

Uansett utfall av en ny rettssak er det viktig å få en ny gjennomgan­g av saken. Den nye etterforsk­ningen, utført av Oslo politidist­rikt, har fått Baneheia-saken på riktig spor. Det er denne etterforsk­ningen som førte fram til frifinnels­en av Viggo Kristianse­n, og det er denne etterforsk­ningen som leder fram til det som ser ut til å bli en ny tiltale mot Jan Helge Andersen. Den nye etterforsk­ningen har blant annet avdekket seks nye Dna-funn fra Andersen.

Det er nesten uvirkelig å se for seg en ny Baneheia-rettssak over 20 år etter den forrige. Men det må til. En ny rettssak må bidra til å rette opp i alt som gikk galt i den forrige etterforsk­ningen og de påfølgende rettssaken­e. En ny rettssak vil, må vi håpe, sørge for at vi får endelige svar om de grusomme ugjerninge­ne som ble begått i Baneheia i mai 2000, der Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept.

Bistandsad­vokat Håkon Brækhus sier de pårørende uttrykker tilfredshe­t med at saken blir gjenopptat­t. Men igjen må de forberede seg på enorme belastning­er.

Baneheiasa­ken er med rette omtalt som et nasjonalt traume. Agder politidist­rikt skal granskes, Viggo Kristianse­n ble feilaktig dømt, og ett av drapene er fortsatt uoppklart. Dette må rettsstate­n rydde opp i.

En ny rettssak er et riktig steg mot dette målet.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud ønsker saken mot Jan Helge Andersen gjenopptat­t.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud ønsker saken mot Jan Helge Andersen gjenopptat­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway