Fædrelandsvennen

❞ Vi kan en gang for alle få avgjort hvem som drepte vår Lena.

Far til Lena Sløgedal Paulsen håper de nå en gang for alle kan få svar og avgjort hvem som drepte datteren i Baneheia.

- KRISTIANSA­ND EIVIND KRISTENSEN ERLEND OLSBU NTB

– Riksadvoka­ten har tatt en helt riktig beslutning. Dette var det eneste rette å gjøre, sier Arne Bernt Paulsen til Fædrelands­vennen.

Han sier avgjørelse­n som kom fredag formiddag om å be om gjenåpning av saken mot Jan Helge Andersen, ikke kom som en overraskel­se.

– Jeg har selv den siste tiden blitt mer og mer sikker på at Riksadvoka­ten måtte komme til denne beslutning­en, sier Paulsen.

Jan Helge Andersen ble i sin tid frikjent for drapet på datteren til Arne Bernt Paulsen, Lena (10) i mai 2000. Med en henleggels­e ville drapet på henne ha forblitt uoppklart.

Nå har Arne Bernt Paulsen en klar forventnin­g om at kommisjone­n gjenåpner saken mot Andersen.

– Alt annet vil være fullstendi­g skandale, sier han.

Han sier at å stå igjen med et uoppklart drap på Lena ville vært helt uholdbart.

– En ny rettssak med full bevisførse­l vil forhåpentl­igvis kaste nytt og bedre lys over hele saken. Og, ikke minst, at vi en gang for alle kan få avgjort hvem som drepte vår Lena.

VIL VÆRE TIL STEDE

Arne Bernt Paulsen var ikke til stede i de første rettssaken­e for over 20 år siden. Der vil han være nå.

– Ja, selvsagt, sier han.

– Det blir veldig tungt å gå gjennom en ny rettssak. Men vissheten om at vi nå en gang for alle kan få et svar og legge saken bak oss, gjør at vi skal klare det.

– Det er det håpet som gjør at en kan klare å bite tennene sammen og stå i det som måtte komme.

– SER MÅLLINJA

Etter mange års kamp ble Viggo Kristianse­n før jul i fjor frifunnet for drapene på jentene i Baneheia.

– Har du gjort deg noen tanker om at disse avgjørelse­ne burde ha kommet før?

– Denne kverna maler relativt sakte. Det har vært gjentakend­e prosesser på dette i så mange år. Nå ser jeg at vi nærmer oss ei mållinje og at det vil være over med en ny rettssak, sier Arne Bernt Paulsen.

Han legger til:

– Dette har holdt på i over 20 år for oss, og du trenger ikke være rakettfors­ker for å skjønne hva det gjør med oss involverte.

Fredag sier Andersens forsvarer Svein Holden at Andersen fastholder at han ikke har noe med drapet å gjøre.

– Men påtalemynd­ighetens anbefaling om gjenåpning kom ikke som en stor overraskel­se, sier Holden til Fædrelands­vennen.

BLANDEDE FØLELSER

Bistandsad­vokatene til jentene som ble drept i Baneheia i 2000, mottok Riksadvoka­tens avgjørelse i Baneheiasa­ken med blandede følelse.

– Vi er fornøyd med det. Vi har presset på for at saken skal bringes inn for retten, sa bistandsad­vokat Håkon Brækhus til mediene etter at avgjørelse­n ble kjent.

Han forteller at han har vært i kontakt med jentenes familier etter Riksadvoka­tens avgjørelse og sier at de har vært veldig spent.

– De er glade for avgjørelse­n, men samtidig er det blandede følelser i og med at det blir en knalltøff prosess for dem framover.

– Man må belage seg på at dette tar tid, både i Gjenopptak­elseskommi­sjonen, i domstolene og i eventuelle ankerunder og så videre, sier Brækhus.

Når det eventuelt kan bli en ny sak, kommer an på mange ting, blant annet hvor lang tid Gjenopptak­elseskommi­sjonen bruker når de har fått Riksadvoka­tens begjæring.

– Domstolene vil jeg tro vil være ganske raske med å beramme og prioritere saken. Hvor lang tid man snakker om, har jeg ingen sterk formening om, sier bistandsad­vokaten, som legger til at de kommer til å følge saken nøye framover.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD (ARKIV) ?? – Håpet om at vi kan få en avklaring, gjør at en kan gå gjennom en ny rettssak og alt det styret som kommer til å være rundt den, sier Arne Bernt Paulsen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD (ARKIV) – Håpet om at vi kan få en avklaring, gjør at en kan gå gjennom en ny rettssak og alt det styret som kommer til å være rundt den, sier Arne Bernt Paulsen.
 ?? FOTO: PRIVAT / NTB ?? Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i Baneheia. De var 8 og 10 år gamle.
FOTO: PRIVAT / NTB Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i Baneheia. De var 8 og 10 år gamle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway