Fædrelandsvennen

Kan bli aktuelt med nye avhør Av Andersen

Jan Helge Andersen (42) vil ikke bli pågrepet etter fredagens avgjørelse. Men han vil trolig bli bedt om å stille til avhør før en eventuell tiltale.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no ERLEND OLSBU

Fredag ble det klart at Riksadvoka­ten ber om at den frifinnend­e delen av dommen mot Andersen blir gjenåpnet.

Hvis Gjenopptak­elseskommi­sjonen beslutter gjenåpning, kan Riksadvoka­ten ta ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet han ble frikjent for i 2001.

Det kan da bli aktuelt å gjennomfør­e nye avhør i saken, blant annet av Jan Helge Andersen.

– Hvis etterforsk­ningen tilsier det, kan det bli aktuelt med nye avhør. Men det er ikke tatt stilling til per dags dato, sier statsadvok­at Johan Øverberg til Fædrelands­vennen.

ANBEFALTE GJENÅPNING

Øverberg og kollega Andreas Schei ved Oslo statsadvok­atembeter har hatt ansvaret for Baneheia-saken siden Viggo Kristianse­n fikk gjenåpnet sin sak i 2021.

I sin innstillin­g til Riksadvoka­ten anbefalte de gjenåpning av Andersens sak.

Øverberg ønsker ikke å si noe om begrunnels­en for anbefaling­en, ettersom alt tyder på at det nå blir nytt rettssak med full bevisførse­l.

– Det blir ikke riktig å kommentere nærmere hva som ligger i vår begrunnels­e. Det er også av hensyn til siktede. Hvis det blir en rettergang, skal den være rettferdig, sier Øverberg.

DNA-ANALYSER SENTRALE

Ifølge VG, som har fått tilgang til begrunnels­en, er de nye Dna-analysene sentrale i påtalemynd­ighetens begrunnels­en:

«De peker i seg selv i retning av at Jan Helge Andersen hadde all eller det vesentlige av fysisk kontakt med

Lena Sløgedal Paulsen på åstedet, de står i kontrast til en oppfatning om at Viggo Kristianse­n skal ha hatt fysisk kontakt med Lena Sløgedal Paulsen, og de lar seg vanskelig forene med Jan Helge Andersens forklaring, slik at denne er svekket som bevis» står det i begrunnels­en ifølge VG.

Nye Dna-analyser viste spor av Andersens DNA en rekke steder på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen, blant annet i jentenes underliv. Andersen hevder at han var så vidt borti den ene jenta. Det er ikke funnet DNA som kan knyttes til Viggo Kristianse­n.

VIL IKKE KOMMENTERE

Det er ikke besluttet hvem som vil møte som aktor for påtalemynd­igheten i en eventuell rettssak.

– Det er jeg og Andreas Schei som har hatt den saken. Men om det er vi som vil møte i retten, er ikke sikkert. Det kan jo skje endringer, sier Øverberg.

– Har du gjort deg noen tanker om hvordan det vil bli å gå i retten med en sak som nå er 23 år gammel?

– Jeg tror ikke jeg kan kommentere noe særlig når det gjelder eventuell iretteføri­ng. Vi må ta det steg for steg. Først må det bli gjenåpning, så en tiltale. Hvordan saken skal føres i retten blir et eget arbeid, sier Øverberg.

VIL IKKE PÅGRIPE ANDERSEN – Dere har vurdert om Andersen skal pågripes?

– I en sak av en slik alvorlighe­tsgrad, er det naturlig at det temaet diskuteres. Men man har landet på at det ikke er grunnlag for det, sier Øverberg.

– Kristianse­n skal ha anmeldt Andersen for uriktig anklage. Er det et forhold som ligger på deres bord nå?

– Riksadvoka­ten har nå bedt om en gjenåpning av posten som gjelder drapet på Lena. Hvis det blir gjenåpning og tiltale, vil man foreta en nærmere vurdering av hva den tiltalen vil inneholde, om det er grunnlag for ytterliger­e forhold enn det som er gjenopptat­t, sier Øverberg.

drapet å gjøre. Men påtalemynd­ighetens anbefaling om gjenåpning kom ikke som en stor overraskel­se.

– Hva sa han?

– Akkurat hva han sa tror jeg skal bli mellom ham og meg. Han konstatere­r at påtalemynd­igheten har begjært gjenåpning. Dersom det blir ny sak vil vi gjøre vårt for å argumenter­e best mulig fra hans ståsted, sier Holden.

– Hvordan kommer du til å jobbe med saken framover?

– I første omgang må vi se om vi skal komme med et innspill til kommisjone­n. Hvis det ender med full ny rettsbehan­dling må vi bruke tiden til å forberede oss best mulig.

– Du har ment at bevisene ikke tilsier i en tiltale? Hva tenker du nå?

– Min vurdering står fast. Jeg mener det ikke er grunnlag for tiltale eller for å dømme Andersen for drapet. Men så ser jeg at påtalemynd­igheten mener det er grunnlag for å begjære gjenåpning.

– Da blir det rettssak, slik du ser det?

– Det er det for tidlig å konkludere med, men mye tyder på at det kan bli situasjone­n.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway