Fædrelandsvennen

– Rus er et omfattende problem

Skulle Evangelies­enteret i Mandal hatt et tilbud til 12–18-åringene som ruser seg, frykter daglig leder at det vil være flere unge enn voksne på listen.

- MANDAL TEKST: HANNE CHRISTINE BORØ

Oppfølging­stjenesten ved Mandal videregåen­de skole er bekymret over at stadig flere sårbare og unge jenter i alderen 14–21 år har høyt fravær eller dropper ut av skolen, har en ustabil bosituasjo­n og er vanskelige for systemet å fange opp.

Evangelies­enteret er en av de frivillige organisasj­onene som tilbyr mat og samtaler til mennesker med rusproblem­atikk i Mandal.

Behovet for hjelp er stort og øker i omfang.

– Rus er et omfattende problem i Lindesnes kommune. Det er utfordrend­e at såpass mange unge driver med rus, og det foregår en stor rekrutteri­ng. Samtidig er det vanskelig å håndtere den unge gruppen. Unge er spenningss­økende, og hører heller på jevnaldren­de enn på foreldre, sier daglig leder ved kontaktsen­teret til Evangelies­enteret i Mandal, Steinar Braaten.

Da senteret åpnet for rundt to år siden ble de fortalt at det var behov for å bistå rundt 50 personer. I starten møtte 20 personer, men antallet steg raskt.

I dag er det rundt 90 personer på listen, og tallet øker. Hver uke dukker det opp rusavhengi­ge de ikke har sett tidligere.

Kontaktsen­terets målgruppe er 20–65 år. Flestepart­en av brukerne er mellom 35–50 år, og består av både kvinner og menn.

– Skulle senteret tatt seg av 12–18-åringene i tillegg, kunne vi plusset på listen med minst 100 personer. Trolig opp mot 150 ekstra. Det er det vi får høre når vi snakker med brukere og hjelpeappa­ratet.

Han fortsetter:

– Det har vi ikke kapasitet til, og dette er heller ingen plass for ungdommene. Her kommer voksne som har hatt utfordring­er med rus gjennom mange år. Vi mener at tenåringen­e hører til andre steder og må håndteres av andre instanser.

TIDLIG RUSDEBUT

Flere rusavhengi­ge Braaten har vært i kontakt med gjennom de 20 årene han har jobbet med sosialt arbeid, forteller at de begynte med rus da de var i tidlig tenårene. Noen allerede i ni-årsalderen.

– Jeg synes utrolig synd på utsatte unge i alderen 12-18 år som ruser seg. Jeg frykter jo at unge på sikt kan havne hos oss om det ikke blir truffet gode tiltak mens de er i tenårene, sier han.

DRAMATISKE HISTORIER

De verste historiene Braaten hører er mennesker som er utsatt for misbruk som barn. Flere ganger gjennom yrkeslivet har han brukt både tid og krefter på å høre seg gjennom dramatiske historier. Rusavhengi­ge som forteller om voldtekter da de var barn, foreldre som solgte barna for å skaffe penger til rusmisbruk­et, kvinner som bruker kroppen som valuta for å betale for rus.

– Det er vondt å høre på. Noen bærer på grusomt triste historier, sier han.

Braaten opplever at voksne rusavhengi­ge er opptatte av at ungdom, uansett om det er egne eller andres barn, ikke skal havne i samme situasjon som dem selv.

– De er veldig redde for at unge skal ende opp som rusmisbruk­ere. Det er skrekken. De vet hva slags liv det er, og det vil de for alt i verden forhindre.

FÅR POSER MED MAT

Hver fredag har kontaktsen­teret åpent. Da serveres kaffe, vafler og middag. Det er også mulighet for en prat, og brukerne får med seg hjem to poser med mat som er sponset av lokalt næringsliv og Evangelies­enterets egne midler.

Elleve-tolv frivillige stiller opp for å gi brukerne det ukentlige tilbudet.

– Noen sier at det er takket være Evangelies­enteret at de lever. Det er både trist og hyggelig på samme tid, sier Braaten.

 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Steinar Braaten er daglig leder for Evangelies­enterets kontaktsen­ter i Mandal. Her illustrere­r han hvordan han billedlig sagt jobber for å hjelpe rusavhengi­ge til å komme på utsiden av glasset ved å rekke ut en hånd til de som har falt oppi.
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Steinar Braaten er daglig leder for Evangelies­enterets kontaktsen­ter i Mandal. Her illustrere­r han hvordan han billedlig sagt jobber for å hjelpe rusavhengi­ge til å komme på utsiden av glasset ved å rekke ut en hånd til de som har falt oppi.
 ?? ?? Ekteparet Steinar og Brit-sylvi Braaten pakker matposer som brukere av kontaktsen­teret får med seg. Hver fredag pakkes matposer som sendes hjem med brukerne eller kjøres til bruker av frivillige.
Ekteparet Steinar og Brit-sylvi Braaten pakker matposer som brukere av kontaktsen­teret får med seg. Hver fredag pakkes matposer som sendes hjem med brukerne eller kjøres til bruker av frivillige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway