Fædrelandsvennen

Grimstad først i Agder med Tiktok-forbud

- GRIMSTAD AGDERPOSTE­N / FVN.NO

Grimstad kommune krever at Tiktok og Telegram fjernes fra alle mobiltelef­oner, nettbrett eller personlige datamaskin­er som benytter kommunens interne digitale systemer. I Kristiansa­nd gikk det fredag ut en anbefaling om å droppe det.

Det opplyste kommunalsj­ef Petter N. Toldnæs på kommunens nettsider torsdag ettter et enstemmig vedtak i formannska­pet.

– Dette inkluderer også private enheter. Et eksempel på dette er hvis det er installert Tiktok på en telefon som er koblet opp mot en kommunal e-postkonto. Dersom dette allerede er installert, så må disse appene avinstalle­res, opplyser kommunen som dermed ble første kommune på Agder med slikt vedtak.

Vedtaket omfatter både ansatte i kommunen og folkevalgt­e politikere.

Beslutning­en kommer etter at Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) vurderer at risikoen er høy når Tiktok eller Telegram er installert på tjenesteen­heter, samt lokale vurderinge­r som er gjort.

Torsdag ble det også klart at også Stortinget forbyr de to appene på enheter med tilgang til Stortinget­s systemer med umiddelbar virkning. Beslutning­en ble fattet i Stortinget­s presidents­kap torsdag formiddag.

Oslo og Bergen fulgte kort tid etter med eget vedtak om forbud mot de to appene på tjenestete­lefoner. Og det gjorde Grimstad også.

Fredag ble det kjent at Kristiansa­nd kommune har gått gjennom anbefaling­en fra Nasjonal sikkerhets­myndighet.

– I første omgang går vi ut med en anbefaling til ansatte og politikere om å fjerne applikasjo­nene Tiktok og Telegram fra tjenestete­lefonene i påvente av en videre vurdering av risiko og konsekvens­er, skriver Kristiansa­nd kommune på sine hjemmeside­r.

Kristiansa­nd kommune opplyser at de har 4400 tjenestete­lefoner, og at de aller fleste er fellestele­foner uten applikasjo­ner.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Petter N. Toldnæs. leder i Agder Venstre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Petter N. Toldnæs. leder i Agder Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway