Fædrelandsvennen

Jobber med endringer for straff av unge kriminelle

Justis -og beredskaps­ministeren Emilie Enger Mehl (Sp) opplyser at regjeringe­n jobber med lovforslag for å kunne håndtere unge kriminelle annerledes enn de kan nå. Statsråd Mehl svarte om ungdomskri­minalitet i Kristiansa­nd

- OSLO/KRISTIANSA­ND TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no

– Jeg deler representa­ntens bekymring for at svært unge personer begår lovbrudd, sa justis- og beredskaps­minister Mehl under Stortinget­s muntlige spørretime onsdag.

Hun var utfordret til å komme med forslag til løsninger på ungdomskri­minalitete­n som er blitt et problem i Kristiansa­nd.

Spørsmålen­e kom fra stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen (Frp) som er en del av Agder-benken på Stortinget.

– Politiet uttaler at de har få gode virkemidle­r å sette inn. Er statsråden klar over situasjone­n? spurte Nilsen.

Mehl startet sitt svar med å bekrefte at det finnes en negativ utvikling når det kommer til krimi

nalitet gjennomfør­t av personer under 18 år fra 2016.

– Det er en liten gruppe som står for mye av denne kriminalit­eten – det kan også være med på å forklare økningen i aldersgrup­pa, sa hun i sitt svar og viste til samarbeide­t mellom Agder-politiet og Kristiansa­nd kommune.

– De har et godt samarbeid hvor de årlig utarbeider en oversikt over kriminalit­eten blant barn og unge. Det gjør de for å kunne ta gode beslutning­er i politiråd og i kommunen.

– IKKE GODT NOK RIGGET

Statistikk­en som ble lagt fram for formannska­pet i Kristiansa­nd 8. mars, viser at barn helt ned i 12-årsalderen begår vold og ran ukentlig.

Verken politiet eller kommunen har gode nok virkemidle­r for å hjelpe de yngste som begår alvorlig kriminalit­et.

– Jeg tror ikke samfunnet er godt nok rigget til å imøtekomme den utviklinge­n vi nå ser med at kriminalit­eten kryper ned i så ung alder, uttalte Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i kommunen, til Fædrelands­vennen i forrige uke.

Da politiet i Agder tidligere i år la frem ni punkter som omhandlet «særlige trusler» for distriktet, var to av dem ungdomskri­minalitet og «snitching» i ungdomsmil­jøene.

ENDRINGER I UNGDOMSSTR­AFFEN

På spørsmål fra Nilsen om hvordan ministeren vil løse disse problemene, svarte Mehl at det er arbeid på gang i departemen­tene og i regjeringe­n.

Hun trakk frem den nye veilederen som handler om hvordan man skal forholde seg til taushetspl­ikten i saker som involverer belastet eller kriminell ungdom.

– Det er viktig at den ikke blir et hinder for samarbeid. Tjenester kan ha ulike regler – og komplisert­e regler. Derfor har vi utarbeidet en ny veileder som skal være til hjelp for dem som jobber i forskjelli­ge sektorer skal kunne løse utfordring­er i fellesskap, sa Mehl.

Hun røpte at regjeringe­n jobber for at det skal være mulig å kunne møte ungdommene som begår kriminalit­et raskere med en reaksjon.

– Derfor har vi sendt på høring forslag til endringer i ungdomsstr­affen og ungdomsopp­følging. Dette er for å nå frem til ungdommen med tiltak som hjelper dem ut av kriminalit­et, men også for at de skal få en følbar reaksjon så kort tid etter at den er begått.

VIL INNFØRE OPPHOLDSFO­RBUD

Mehl forklarte at det også kan komme lovendring­er rundt oppholdsfo­rbud, som politiet kan pålegge barn under 15 år.

– Vi har hatt på høring et forslag om å utvide det til å omfatte personer mellom 15–18 år også. Det tror jeg kan være et viktig tiltak for å sikre for at man får kriminelle ungdommer eller ungdommer som har havnet på skråplanet, ute av de områdene og miljøene de ikke bør være, avsluttet Mehl.

Til Fædrelands­vennen sier Nilsen at han håper det kommer noen konkrete tiltak på bordet.

– Jeg vil sørge for å følge opp dette videre med ministeren, sier han.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl fra Senterpart­iet ble spurt om det er planlagt tiltak for å håndtere den voksende ungdomskri­minalitete­n - spesielt i Kristiansa­nd.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl fra Senterpart­iet ble spurt om det er planlagt tiltak for å håndtere den voksende ungdomskri­minalitete­n - spesielt i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ?? Stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen (Frp) utfordret justis- og beredskaps­ministeren om ungdomskri­minalitete­n i Kristiansa­nd.
FOTO: JAVAD PARSA / NTB Stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen (Frp) utfordret justis- og beredskaps­ministeren om ungdomskri­minalitete­n i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway