Fædrelandsvennen

Slik er Høyres muligheter for å gjenerobre byene

I dag styrer bypartiet Høyre bare én av de største kommunene i Agder (Grimstad). Dette er mine terningkas­t over sannsynlig­heten for at de klarer å erobre Kristiansa­nd, Arendal og Lindesnes.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Mathias Bernander, Kristiansa­nd

Mye skal gå galt for Høyre i Kristiansa­nd om ikke Mathias Bernander blir ny ordfører. Vanligvis gir kommuneval­gene borgerlig flertall i Sørlandets hovedstad. Det tyder også vår siste meningsmål­ing på.

Men usikkerhet­ene er der likevel. Først og fremst i form av hvor mange representa­nter de høyrepopul­istiske partiene får i bystyret. Alle disse har et agg mot Høyre. Og i den nevnte målingen fikk ikke Høyre flertall sammen med de partiene de ønsker å samarbeide med: KRF; Venstre og Frp.

Samtidig er det en stor fordel for Bernander at Jørgen Kristianse­n ikke stiller til gjenvalg for KRF. Særlig i uoversiktl­ige politisk landskap i bystyret har Kristianse­n tidligere vist stor evne til å sy sammen uvanlige koalisjone­r. Sist før jul, da han fikk samlet flertall for et budsjett uten Høyre. Men med Kristianse­n ute av dansen er det ikke lett å se hvem som skal kunne samle flere stemmer i ordførerva­lget i neste bystyre enn Mathias Bernander. I alle fall hvis dagens politiske vider fortsetter.

Linda D. Øygarden, Arendal

Om ikke i like stor grad som i Kristiansa­nd, så er også politikken i Arendal fragmenter­t. Dagens Ap- ordfører Robert Cornels Nordli har i likhet med sin kollega i Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland, mistet sitt politiske flertall. Etter sist valg gikk Ap sammen med blant andre KRF. Mye tyder på at også den neste ordføreren må ha med seg sentrum for å bli valgt.

Men det er ikke sikkert at det er nok for Linda Øygarden. Hun kan komme i en situasjon hvor hun både trenger KRF, Venstre og Frp. Det kan i så fall bli problemati­sk. KRF har i Arendal ofte sett mot venstre. Og langt inn i Høyre ser man med skepsis på deler av Frp på grunn av ekstreme uttalelser derfra.

Samtidig stiller KRF med ny ledelse ved dette valget, og Høyre håper at det skal gjøre det mulig å friste dem over til borgerlig side. Men hvis både KRF og Frp skulle kreve varaordfør­eren, kan KRF velge å gå til venstre, som sist. I så fall kan ordførerkj­edet glippe igjen for Høyre.

Paal Pedersen, Lindesnes

Lindesnes er ulik Kristiansa­nd og Arendal på ett område: Det kan tenkes at Høyre og Frp kan få flertall sammen ved valget. Dette var resultatet i en meningsmål­ing som avisen Lindesnes publiserte i høst. Skulle det samme skje ved høstens valg, går trolig ordførerve­rvet til det av de to blå partiene som blir størst. Og i Lindesnes er det utfallet ikke gitt. På den nevnte målingen ble Høyre riktignok størst, med hele 29 prosent. men Frp fulgte hakk i hæl, med 24 prosent.

I lokalvalg er også personer viktige. Og Frps Alf Erik Andersen er en kjent og populær mann i kommunen. I sist valg fikk han flest personstem­mer. Pedersen erkjenner i dagens intervju med Fædrelands­vennen at han nok er mindre kjent enn både Andersen og dagens ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap).

Får ikke de to høyreparti­ene flertall sammen, kan KRF og Venstre avgjøre hvem som får det øverste vervet. I dag samarbeide­r de to med Ap og ordfører Sagebakken.

Pedersen har gode muligheter, men marginene kan bli små.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway