Fædrelandsvennen

Høyre-strid om mobilforbu­d på skolen

De to unge høyrepolit­ikerne fra Agder er rykende uenige om mobilforbu­d i grunnskole­n.

- JARLE R. MARTINSEN

– Et håpløst forslag. Dette er noe foreldrene må regulere, ikke skolen, sier Nicolai Østeby fra Kristiansa­nd. Han represente­rer Unge Høyre på landsmøtet i helga, hvor han er sentralsty­remedlem.

Amalie Kollstrand er delegat for Agder Høyre og vil ha forbud.

– Mobilbruk rammer gjerne de svakeste elevene som er de som har lettest for å falle ut av undervisni­ngen og bli distrahert, sier hun.

MOBILFORBU­D

Under landsmøtet til Høyre på Gardermoen skal det denne helga tas stilling til disse forslagene fra resolusjon­skomiteen: Mobilforbu­d i hele skoletida på grunnskole­n. Unntaket er hvis læreren vil bruke mobilen i undervisni­ngen. Mobilforbu­d i undervisni­ngstida på videregåen­de skole.

En høyere aldersgren­se på sosiale medier, for eksempel 15 eller 16 år. Aldersveri­fisering ( som Bankid) for å bruke sosiale medier. Kollstrand, som selv har en datter på to år, mener algoritmen­e som styrer de sosiale medieplatt­formene heller bør reguleres.

– Apper som Tiktok og andre er designet for at man skal få lyst til å bruke de mer. Å la barn få regulere bruken sin selv er ikke realistisk. Vi regulerer avhengighe­t på andre områder i samfunnet, og det bør ikke være annerledes med skjermbruk og internett, sier hun.

– KLER HØYRE DÅRLIG

Østeby er helt uenig.

– Det kler Høyre svært dårlig å skulle gi staten mer makt i spørsmål som foreldre bør avgjøre med sine barn. Vi kan heller gi barn og unge mer informasjo­n og opplæring i sosiale medier gjennom skolen, sier han.

Han mener å håndheve en aldersgren­se på sosiale medier vil være umulig.

– Det er også en dramatisk innskrenki­ng av friheten norske ungdommer har til å kommuniser­e med hverandre. Det er litt rart om du skal kunne velge om du vil bli fagarbeide­r eller ta studiespes­ialiserend­e når du er 15 år, men ikke kan bruke Instagram, mener Østeby.

– FRIGJØR MER TID

Kollstrand er uenig, og peker på at strengere mobilregle­r i skolen vil frigjøre unge mer.

– Barn og unge har allerede skyhøy skjermtid og deltar mindre på organisert­e aktivitete­r, sier hun.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Nicolai Østeby og Amalie Kollstrand fra Agder Høyre er på hver sin side i spørsmålet om mobilforbu­d på skolene. Saken skal opp på landsmøtet i Høyre i helga.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Nicolai Østeby og Amalie Kollstrand fra Agder Høyre er på hver sin side i spørsmålet om mobilforbu­d på skolene. Saken skal opp på landsmøtet i Høyre i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway