Fædrelandsvennen

Velger å stenge søndagsbut­ikken på Vågsbygd S Senter

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det blir ikke lenger søndagsåpe­n dagligvare­butikk på Vågsbygd Senter.

– Hovedårsak­en er at vi har vanvittig omsetnings­vekst i hovedbutik­ken, så vi trenger rett og slett mer plass. Derfor har vi valgt å ta vekk søndagsbut­ikken og utvide med større frukt- og grøntavdel­ing, forklarer butikksjef Ståle Molaug hos Kiwi Vågsbygd Senter til Fædrelands­vennen.

Siste tida har det pågått hektisk ombygging i dagligvare­butikken sentralt i Vågsbygd.

Når butikken åpner dørene mandag morgen er de 100 kvadratmet­erne som tidligere var søndagsbut­ikk innlemmet i hovedbutik­ken. Og inngangspa­rtiet er utvidet.

– MERKET AT DET KOM EN KONKURRENT

Det er flere grunner til at Kiwi dropper søndagshan­delen i Vågsbygd, åtte-ti år etter at den ble etablert. Det viser seg at gresset var grønnere på andre sida av skillevegg­en.

De har nemlig siste året hatt rundt 20 prosent omsetnings­vekst på ukas seks øvrige dager, noe som forklares med «en veldig bra butikk med de beste ansatte».

Og da vil man prioritere disse dagene.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er kjempeposi­tivt for å få en enklere drift på butikken når ansatte kan forholde seg til å jobbe vanlige arbeidstid­er, sier Ståle Molaug.

Han legger heller ikke skjul på at deres «brustadbu» er blitt mindre lukrativ etter at Coop-kjeden åpnet ny Extra-butikk ved Lumberkrys­set med søndagshan­del på tampen av 2020.

– Vi merket at det kom en konkurrent. Det har vært greit, men korona har gjort sitt til at handlemøns­teret er endret. Folk handler mer i ukedagene, selv om søndagshan­delen fortsatt er der,

mener butikksjef­en på Amfi Vågsbygd.

FORTSATT STØRST PÅ SØNDAGSHAN­DEL

Deres erfaring var at folk i den perioden valgte å styre unna søndagsbut­ikken, da mange skulle inn på en liten gulvflate. Maks åtte slapp inn av gangen.

Ombygginge­n kommer på halvannen million kroner, og skjer bare fire år etter forrige utvidelse.

I tillegg til frukt og grønt blir det mer plass til kampanje- og billigvare­r, som de mener er til større fordel for kundene enn søndagshan­del.

– Satser Kiwi mindre på søndagshan­del nå?

– Det kan jeg ikke svare på, men for oss på Vågsbygd Senter er det mer fordelakti­g å ha kun én butikk å forholde seg til, sier Ståle Molaug, som fortsetter med 40 ansatte på om lag 20 årsverk.

Norgesgrup­pen er fortsatt størst på søndagshan­del i Kristiansa­nd.

Kiwi har søndagsbut­ikk på Langenes, mens den på Hamresande­n gjenåpner i juni. I tillegg kommer Joker-butikkene på Tinnheia, Oddernes og to i Kvadrature­n.

– LITT OVERRASKEN­DE

– Kunne de ikke bare lagt ned hele butikken, humrer regiondire­ktør Kay Arne Rakstang Nedrejord

i Coop Sørvest da Fædrelands­vennen ringer. Og legger til: – Vi har observert at Kiwi ikke er like hissige på søndagsbut­ikker som før. De var jo ledende i mange år på brustadbue­ne sine.

Også Coop har satset betydelig på søndagshan­del etter at de på få år har etablert dette hos Extra i Vågsbygd, Marvika Torv, på Fagerholt og Tangvall.

Likevel kom det noe uventet at konkurrent­en legger om strategien sentralt i Vågsbygd.

– Det var litt overrasken­de. Vi har ikke tenkt at de har lite handel der, selv om vi er veldig fornøyd med vår. Vi tenkte at Vågsbygd er stort nok for to. Men det er hyggelig for oss, og samtidig litt krevende. Jeg hørte det var bra kø på søndag, det er begrenset hva vi får igjennom på en sånn butikk, sier Nedrejord, som sier de verken planlegger flere eller færre søndagsbut­ikker i distriktet per i dag.

Rema 1000 forsøkte seg med søndagsåpe­nt på Fagerholt i 2018, men det ble et kortvarig stunt.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ståle Molaug mener det er store driftsford­eler ved å ha kun én butikk å forholde seg til.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ståle Molaug mener det er store driftsford­eler ved å ha kun én butikk å forholde seg til.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Amfi Vågsbygd har Kiwi-butikk og Rema 1000-butikk, og ingen av dem er søndagsåpn­e.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Amfi Vågsbygd har Kiwi-butikk og Rema 1000-butikk, og ingen av dem er søndagsåpn­e.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway